Év végi visszatekintő sorozatunkban Dr. Bozóky Imre, Izsák polgármesteri jogkörével felruházott alpolgármestere is válaszolt a kérdéseinkre. Szóba kerültek a fejlesztések, a jövőbeni tervek és a közösségi programok is.

Hogyan ítéli meg a 2021-es évet?

A korábbi projekteknek – amelyek már elindultak – a befejezése volt tulajdonképpen a nagy feladat idén. Ilyen volt az orvosi rendelő, a piaccsarnok vagy éppen a bölcsőde építése. E három beruházás összértéke mintegy 1 milliárd forint volt. Véleményem szerint mindegyik szépen befejeződött, használatba is vehették már a lakosok. Tehát ez egy nagyon jó dolog volt az évben.  

Kapcsolódó cikk
Átadták az izsáki egészségcentrumot
Átadták az izsáki egészségcentrumot
Új, korszerű, a legmodernebb felszerelésekkel ellátott egészségházban gyógyíthatnak szeptember 1-jétől az izsáki orvosok. A hónap első napján átadott, csaknem 300...
Milyen jövőbeli fejlesztési terveik vannak?
-Hirdetés-

Két csatornán keresztül bonyolítjuk le a fejlesztéseket a városban. Az egyik ilyen a TOP+. Ennek keretében szeretnénk a sportcsarnokunkat egy energetikai korszerűsítéssel megajándékozni. Ez azért fontos, mert már több, mint 20 éves a sportcsarnok, és bizony ráfér a felújítás. Az információim szerint ez a pályázat jó úton halad.

Kapcsolódó cikk
Megnyitotta kapuit az új piaccsarnok Izsákon
Megnyitotta kapuit az új piaccsarnok Izsákon
Április 27-én megnyitotta kapuit az új izsáki piaccsarnok. Reggel 7 órakor, Rideg László a Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Bozóky...

A másik, amit megnyertünk és ami folyamatban van, az az esővíz-elvezetéssel kapcsolatos pályázat. Van egy útfelújítási pályázatunk, ami szintén a célegyenesben van: ez 6 utcának a fejlesztését jelenti.

Egy kormányhatározatban leírtak szerint körülbelül 200 millió forintot nyertünk, amit a sportcsarnok korszerűsítésére szeretnénk szánni, így amennyiben elkészül, akkor gyakorlatilag ismét hosszú távra rendben lenne az épület.

Dr. Bozóky Imre alpolgármester elmondta: 2021-ben közel 1 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások a városban.

A másik csatorna az egyéb pályázatok körét jelenti. Van egy külterületi útpályázatunk is, ami több, mint 200 millió forintos beruházás lesz. Ez az Izsákra vezető utat köti majd össze az 52-es úttal. E beruházás nagyon sok mezőgazdasági vállalkozónak jelent majd nagy lehetőséget.  Összességében mintegy 950 millió forintnak megfelelő beruházások lesznek a városban a következő évben, amelyek fixen meg fognak valósulni.

Ezek a fejlesztések nagyban javítják az itt élők lehetőségeit, szebbé teszik a várost és nem utolsó sorban jobb lesz tőle mindannyiunknak a közérzete.

Nagy szerepe van a beruházások menedzselésében Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnknek. Nincs olyan kérdés, vagy probléma, amivel ne tudnánk őt megkeresni, és ne kapnánk rájuk választ, vagy segítséget. Ő, valamint a kabinetfőnöke, Lenkei Róbert és a kollégáik mindent megtesznek azért, hogy a választókerületben lévő települések gazdagodjanak. Adja a Jóisten, hogy ez így maradjon a következő években is, mert ez a városunk érdeke. 

A koronavírus megtépázta a rendezvénynaptárt is.

Az első félévben semmilyen programot nem tudtunk megszervezni. Amikor a szorításból sikerült egy picit kijönni, akkor megrendeztük a gyereknapot, és a családi napot is. Mind a kettő nagyon eredményes és nagyon kedves volt az embereknek. Az új piaccsarnokban helyi termelői összejöveteleket rendeztünk, ahol a helyi termelők bemutatkozhattak. A második alkalmat éppen decemberben tartottuk meg.  Legnagyobb örömünkre szolgál az is, hogy az adventi estéket meg tudtuk tartani.

Hogyan áll jelenleg a település pénzügyi helyzete?

A városunk gazdasági helyzete stabil: rendelkezünk tartalékokkal, semmiféle anyagi gondjaink nincsenek.  Azonban aggódva figyeljük a 2022-t, mert ha csak az energiaárakat nézzük, az közel duplájára emelkedik az önkormányzatnak terhére. Ezen felül a bérrendezésekkel kapcsolatos döntéseket is végre kell hajtanunk, ami szintén egy nagyon komoly összeget tesz majd ki. Abban bízom, hogy a bérrendezések kapcsán felmerülő többletköltségre a kormányzat a segítségükre lesz az önkormányzatoknak, mert saját büdzséből nehéz lesz kigazdálkodni. Tehát a jövő évi költségvetés körül egy kis aggodalmat érzek. Emellett vannak olyan apróbb kiadások, amelyeket az iparűzési és helyi adóból ki tudunk gazdálkodni.

De mindentől függetlenül úgy ítélem meg, hogy teljesen stabil volt a pénzügyi helyzetünk, és tartalékot is át fogunk tudni vinni a következő évre.  

MEGOSZTÁS