A kistelepülések sorában szépen fejlődik Kaskantyú, ahol 2021-ben több jelentős fejlesztés is megvalósulhatott. Ötödik ciklusát tölti polgármesterként Újházi Zsolt József, aki az idei évben történt feladataikról, beruházásaikról, sőt jövőbeli terveikről is mesélt hírportálunknak.

-Hirdetés-

 

Évértékelő a 2021-es évről

Ez az év számunkra óriási kérdésekkel indult. Mindannyian tudjuk, hogy januárban még a covid járvány nagyon tombolóban volt, akkor még csak áhítoztunk a vakcinákról és nagyon nem láttuk a jövőképet. Nehéz volt tervezni ezzel az évvel. Kezdetben fejtörést okozott az is, hogyan lehet a közösségi életet megvalósítani egy ilyen kis településen, mint Kaskantyú. Igyekeztünk nagyon odafigyelni a higiéniára, illetve arra, hogy intézményeinket hogyan tudjuk úgy működtetni, hogy minden szolgáltatás elérhető legyen a településen. Az óvodában is kitaláltunk egy speciális munkarendet, hogyha vannak olyan munkavállalók, akik karanténba kerülnek, akkor is el tudják végezni a munkát. A művelődési házat úgy alakítottuk át, hogy azon gyerekek is részt tudjanak venni az online oktatásban, akiknél ez nem megoldott. Ehhez az önkormányzat biztosította a megfelelő technikai hátteret. Nagyon nem láttuk a végét, csak bíztunk benne. Hosszútávon is berendezkedtünk volna olyan működésre, amit a világjárvány megkíván.
Közben már voltak elnyert pályázataink, amelyek többsége közbeszerzéses megvalósítást kívánt. Akkor még nagyon nem tudtuk, hogy ez a járvány milyen gazdasági következményekkel fog járni. Ezalatt értem az elszabadult árakat, illetve a kivitelezéssel kapcsolatos feladatokat, hiszen számtalan esetben előfordult, hogy irodák álltak le, mert karanténba vonultak a dolgozóik. Március végéig ez nagyon improvizatív volt.

Kapcsolódó cikk
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kaskantyún
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kaskantyún
Kaskantyú Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-16-BK1 – Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra. A 76 551 722 forintos,...

Akkor fejeztük be a TOP-os energetikai pályázatunkat, melyet az óvoda, illetve az orvosi rendelő energetikai korszerűsítésére nyertünk. Igyekeztünk maximális műszaki tartalommal megvalósítani minden projektünket.
Véleményem szerintem nagyon fegyelmezetten kezelte a lakosság az egészségvédelmi szabályok betartását, járványügyi adataink is ezt támasztották alá. Majd jött a tavasz és megérkezett az enyhülés is, elkezdődhetett a vakcinák beadatása. Kaskantyún kimagaslóan magas az oltakozási kedv. Jelenlegi tudásunk szerint a közösségi élethez szükség van rá, hisz egy pici közösségben élünk. Féltem attól, hogy ebből majd komolyabb ellentétek is kialakulhatnak, de szerencsére ez nem történt meg. Így már egy kicsit bátrabban tudtunk abban gondolkodni, hogy mi lenne, ha egy kicsit nyílnának ezek a kapuk. Én azon a véleményen voltam, hogy ne mi generáljuk a nyitást, hanem bízzuk a településre, a településen élő emberek ötleteire. A nyugdíjas klub például élt is ezzel a lehetőséggel, akik augusztusban nyugdíjas találkozót szerveztek.

Kapcsolódó cikk
Szomszéd települések nyugdíjasainak hatodik találkozója
Szomszéd települések nyugdíjasainak hatodik találkozója
A hasonló életkorú, gondolkodású, mentalitású emberek keresik egymás társaságát, szívesen töltik együtt szabadidejüket, beszélgetnek, nótázgatnak, táncolnak, mulatnak.  A kaskantyúi „Életet az...

Igyekeztem hangsúlyozni azt, hogy én jobban hiszek a szabadtéri rendezvényekben. Így sajnos egy-két rendezvényt ebben az évben nem szerveztünk meg, amit a korábbi években megtartottunk.
Időközben közlekedésfejlesztési pályázatunk is révbe ért, melynek keretében ki tudtunk alakítani a település központjában egy buszfordulót, egy biciklitárolót, illetve egy fedett váróhelyet. A belterületi út egy nagyon rövid szakaszát is fel tudtuk újítani.
Van még folyamatban egy másik TOP-os pályázatunk: csapadékvíz elvezetése belvizes területeinken, illetve egy 2,5-3 hektár területtel rendelkező csapadékvíz tározó építése. Mindennek éppen ezekben a percekben zajlik az egyeztetése a közbeszerző irodával. Nagyon bízom benne, hogy ez is sikeresen lezajlik egy hónapon belül, aztán meg is kezdődhet a kivitelezés, mely 7-8 hónap alatt átadásra is kerül.
Ez a három TOP-os pályázatunk volt: az energetika, a közlekedésfejlesztés, illetve a csapadékvíz elvezetése. Mint mondtam, a beruházásokhoz szükséges plusz forrásokat sikerült megteremtenünk, illetve valamennyi önerőt is tudtuk biztosítani. Ez nagy eredmény volt.

A buszforduló átadására jövő év elején kerül majd sor

A Magyar Falu Programban pályáztunk még kommunális eszközök beszerzésére, így sikerült egy traktort vásárolnunk, illetve ahhoz szükséges eszközöket, amivel földesutainkat, a havat és közterületeinket tudjuk takarítani, karbantartani. Később a víztározó, vagy a temető rendbetartása is sokkal egyszerűbb lesz így. Egy önjáró kis mulcsozógépet is tudtunk vásárolni, szintén a zöldfelületek karbantartására, valamint különböző Stihl termékeket. Ezekkel az eszközökkel jól tudjuk majd csinosítani a településképet.

A Magyar Falu Program keretében több eszköz is beszerzésre került

A 2021-es év titkon legbelül adott számomra reményt arra, hogy a település korösszetétele pozitív irányba billenhet. Sok új emberrel és kisgyerekes családdal találkozunk a településen, amennyire én tudom, nem is rendelkezünk eladó ingatlanokkal Kaskantyún. Abban bízom, hogy ez egy folyamat kezdete, hogy ez a családpolitika ebben a formában megmarad és a vidéki kistelepülésen is elérhetővé válik. Ez nekünk nagyon jó lenne.
Mint településvezető, évek óta azt kommunikálom, hogy a hátrányunkból kell előnyt kovácsolni. Mi relatív egy nyugodt, érintetlen környezetben élünk Kaskantyún, egy 6000 hektáros Nemzeti Park tőszomszédságában. Nagyon jók a bűnügyi mutatóink, egy nyugodt kistelepülésen élünk, a 21. század anomáliáiban egy nagyon biztonságos életet élhetünk itt.

Személyi változások az önkormányzatnál

Jegyző asszonyunk, Filus Jánosné nyugdíjba ment, helyét Ugrainé Dr. Galántai Hilda vette át.

Kapcsolódó cikk
Augusztustól Ugrainé Dr. Galántai Hilda látja el a jegyzői feladatokat Tabdin és Kaskantyún
Augusztustól Ugrainé Dr. Galántai Hilda látja el a jegyzői feladatokat Tabdin és Kaskantyún
Bemutatkozik Ugrainé Dr. Galántai Hilda, aki pünkösd óta igazgatási előadóként dolgozik a közös önkormányzatnál, míg augusztus 1-jétől jegyzői feladatokat lát...

Könyvtár és művelődési ház vezetőnk személye is megváltozott. Pálinkó Gyuláné vállalta el megbízással ezt a szerepkört. Igyekeztünk egy olyan embert találni, aki megbirkózik ezekkel a feladatokkal. Ahogy már említettem, nagyon nagy közösségi eseményeket nem tervezünk a művelődési házba, amíg nem tudjuk, hogy biztonsággal tehetjük meg mindezt. A könyvtár ellátásához jelenleg megfelel ez a fajta műkődési elv.

Kapcsolódó cikk
Adventi Ünnepi Esték rendezvénysorozat Kaskantyún
Adventi Ünnepi Esték rendezvénysorozat Kaskantyún
Az emberiség legszebb, legbensőségesebb ünnepe a karácsony, mely egyben a megújulás és az elcsendesedés időszaka is. Kaskantyú Község Önkormányzatának támogatásával,...

Tervek 2022-re 

2022 januárjától szeretnénk felállítani a falugondnoki szolgálatot. Erre sikeresen pályáztunk, hamarosan birtokunkba kerül a kilencszemélyes Volkswagen kisbusz, aminek nagyon örülünk, hiszen épp a járványhelyzet alatt nagy segítség lett volna ez nekünk. Ennek értelmében 1 fővel, egy falugondnokkal nő dolgozói létszámunk. Nagyon hiszek abban, hogy egy ilyen kis mikrotelepülésen, mint Kaskantyú, nagyon hasznos lesz.

Különböző kisebb pályázataink voltak eszközökre, illetve informatikai hálózatunk is folyamatos megújulást igényel. Idén lefektették a száloptikát is településünkön. A szolgáltató azt ígérte, hogy több tízszeres lesz az internet sebessége, melyen még apró „csiszolásokat” végeznek.

Egy pályázatnak köszönhetően szabad wifiterületet tudtak kialakítani a falu központjában

Egy pályázatnak köszönhetően szabad wifiterületet tudtunk kialakítani a településen, mely a művelődési háztól, az önkormányzaton keresztül, az óvodán és az általános iskolán át egészen a sportpályáig tart. Természetesen ezt is tovább fogjuk fejleszteni, köztéri kamerarendszert is szeretnénk kiépíttetni a 2022-es évben.
Egy szabadidős központot is tervezgetünk a víztározó környékén, szóval megvan, hogy milyen irányba szeretnénk fejlődni.
2022-ben szeretnénk felújítani a főutunkat is, melyre szóban már kaptunk ígéretet. Bizakodó vagyok ezzel kapcsolatban is.
Nem telik el olyan nap, hogy ne szembesüljünk azzal, hogy mindig van mit javítani, lecserélni, újratervezni.
A jövőt tekintve, a TOP2-ben az elsődleges feladatunk az, hogy a művelődési házat varázsoljuk újjá úgy, hogy megfeleljen a 21. század feltételeinek, ami egy nem kis feladat. Megtörtént az intézmény műszaki állapotának felmérése, melynek okán kijelenthető, hogy sok belső funkció okafogyottá vált. A fejlesztésekkel nagyon szeretnénk úgy átalakítani, hogy a könyvtár része is jóval nagyobb legyen. Szeressenek oda bejárni az emberek, az épület pedig közösségi térként, ugyanakkor szolgáltatóegységként is funkcionáljon. Ebben a megyei könyvtár óriási partnerünk. Terveink szerint a színházterem is átalakításra kerül, illetve az öltözők. Több mint 600 négyzetméter a művelődési ház alapterülete, melynek felújítása igazán költséges, azonban abban bízom, hogy egy-két éven belül ez is megvalósulhat. A művelődési ház mellett található a vízműnek egy olyan területe is, amit nagyon szeretnénk becsatolni a falu életébe. Itt egy játszóteres, szabadidős, fitness teres területet, valamint egy ifjúsági klubot szeretnénk kialakítani.

Terveik között szerepel a művelődési ház és a mellette található terület átépítése is

Továbbá távlati célunk, hogy a Petőfi utca sarkán található, ma még üres területen egy egészségügyi központot építsünk fel, míg a másik oldalára egy olyan önkormányzati épületet, ahol az eszközeinket tudjuk tárolni.
Ezáltal egy olyan kis településközpont alakulhat ki, ami élhető és biztosítja a gyors ügyintézést is.

A Petőfi utca sarkán található, ma még üres területen egy egészségügyi központot is szeretnének felépíteni

Településünk önálló bevétele nagyon alacsony, sosem törekedtünk arra, hogy a lakosoktól vonjunk el pénzt. Jobban hiszek abban, hogy munkaalapot kell biztosítani és ha az embereknek van bevételük, akkor ők maguk is jelentősen tudják csökkenteni egy közösség terheit. Tragédiának tartanám megdrágítani a megélhetést Kaskantyún, inkább működjön kisebb pénzből a település, de alakítsunk ki olyan közösséget, életet itt, amely mindenki számára élhető.

Nagyon igyekszünk pozitívan gondolkodni, megtalálni a lehetőségeket, illetve a problémákat is időben megoldani, a saját erőnkhöz mérten.

MEGOSZTÁS