Év végi visszatekintő sorozatunkban megkértük Suhajda Antalt, Akasztó község polgármesterét, hogy értékelje a mögöttünk álló évet. A rengeteg fejlesztés és jövőbeni terv mellett szóba került a település gazdasági helyzete is.  

Hogyan ítéli meg a 2021-es évet?

-Hirdetés-

Kezdjük rögtön az elején. Már a költségvetés megalkotása előtt aláírtuk a napközi otthonos óvoda és mini bölcsőde megépítésére irányuló szerződésünket. A kivitelezési ajánlat bruttó 248 millió forint volt, melyhez további 40 millió forintos önerőt is vállalt az önkormányzat. Tehát az egyéb projektelemekkel ( eszköz beszerzés, tűzjelző rendszer kialakítása, többlet áram igény, tervezés, műszaki ellenőrzés, projekt menedzsment stb.) a beruházás meghaladja a 280 millió forintot, de várhatóan a végére 300 millió forint felett lesz. Bátor húzásnak is tűnhetett, de Font Sándor országgyűlési képviselő már akkor is a támogatásáról biztosított bennünket. Az óvoda jelenleg 80 százalékos készültség felett áll, és a szerződés szerint január végére el is készül.

Közel félmilliárd forint többlettámogatás is érkezett a településünkre: májusban megtudtuk, hogy a kerékpárúti beruházáshoz a kormányzat még további 380 millió forintot rendelt, mely összeg az akasztói részt már biztosan fedezi. A közel múltban elkészült a főút közlekedésbiztonsági fejlesztése, és az Egészségházunk is, amelyekhez további 30 millió forintos, az óvodához pedig 54 millió forintos többletforrást kaptunk. 

A másik nagy projektünk, az Akasztó-Csengőd-Tabdi szennyvíztelep felújítása 2 éve indult el. Az 1.2 milliárd forintos beruházás esetében már tavasszal lezárult a közbeszerzési eljárás, jelenleg a tervezési folyamatban vagyunk, amely januárra fog lezárulni.  Véleményem szerint 2022 második felében el is indulhatnak a munkálatok. A tervek szerint a szennyvíztelep mellett egy napelemparkot is kialakítunk, amelynek segítségével az új telepen túl a 49 átemelő szivattyú nem kevés áramigényét fogjuk ellátni.

Két EFOP-os pályázatot bonyolítottunk le: Az együtt egy szebb jövőért pályázatot Kiskőrös gesztorságával bonyolítjuk közösen. E program segítségével rengeteg rendezvényt tudtunk megtartani a településen. Példának okáért: ennek keretében szerveztük meg a Falunapunkat, amely mintegy 8 millió forintba került. A saját erőnk pedig alig haladta meg az 1 millió forintot. Ennek keretében klimatizáltuk és ezáltal komfortosabbá tettük a faluházat, de több eszközt – mint például rendezvénysátrakat – is beszereztünk. Sok olyan fejlesztésünk volt, amelyek nem több 10 milliós nagyságrendűek voltak, de mind-mind nagyban segítették a rendezvényeink megszervezését és sikeres megtartását.  

A Magyar Falu Program pályázatai is sikertörténetként alakultak Akasztón: a kezdetektől számítva 16 pályázatot nyújtottunk be. 3 alkalommal pályáztunk és nyertünk forrásokat orvosi műszerekre. Az idei évben a fogorvosi rendelő egységének a korszerűsítésére nyertünk forrást, de a korábbi években elláttuk a két orvosi rendelőt is új orvosi kellékekkel.

Kapcsolódó cikk
Az akasztói fejlesztések nem állnak meg: négy nyertes pályázat egy nap alatt
Az akasztói fejlesztések nem állnak meg: négy nyertes pályázat egy nap alatt
4 nyertes pályázatról, közel 28 millió Ft pályázati támogatásról kapott értesítést a minap Akasztó Község Önkormányzata a Magyar Falu Programból. ...

Járdaépítésre nyertünk 7 millió forintot, amihez kapacitás hiányában még nem tudtunk hozzáfogni. Az utcák, terek, kerékpárutak karbantartására nyertünk  kommunális gépet és ahhoz szükséges eszközöket is. Karácsonyra megérkezett a billenős pótkocsi, tolólap, padka kasza és a seprő gép amit a tavalyi megnyert traktorhoz rendeltünk. Ennek segítségével a közel 9 kilométeres kerékpárútjainkat valamint a járdáink karbantartását fogjuk végezni. Sokat panaszkodtak a kerékpárosok a királydinnyére, ami sajnos kiszúrja a gumikat.  Emberi erőforrás hiányában nehézkes volt a bicikliutak takarítása, de már meg tudjuk oldani ezzel a nagy teljesítményű géppel.

Kapcsolódó cikk
Új játszótérre pályáznak Akasztón
Új játszótérre pályáznak Akasztón
Korábban megírtuk, hogy nagy beruházásba kezdett az akasztói önkormányzat: a Terület – és Településfejlesztési Operatív Program keretében mintegy 250 millió...

Elmondhatom, hogy nagyon sokat segített a pályázatainkban is Font Sándor országgyűlési képviselő. Nagyon kevés olyan képviselő van, aki ennyire nyomon követi a pályázatainkat és a település lehetőségeit. Intézkedett többek között a már említett szennyvíztelep fejlesztésére irányuló 1.2 milliárdos beruházás kapcsán is az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Majd ennek hatására jött egy telefon, hogy küldjük be a pályázatunkat, és 3 nap múlva be is kerültünk a programba. De ide sorolható a többi a számtalan pályázat, mint például a Magyar Falus fejlesztések is. Nagy segítséget nyújt a koordinálás során az országgyűlési képviselő. 

Milyen jövőbeni fejlesztéseket terveznek?

Új kerékpárút építése is fontos feladatunk lesz jövőre is. Csengőd felé fogunk elindulni, amelyre már nyertünk mintegy 46 millió forintos forrást.  Szeretném, ha 2022 év végéig befejeződne a kialakítása a megpályázott szakasznak.  Az utolsó testületi ülésen döntöttünk a belterületi utak felújításáról is, amelyre szintén a falu programban nyertünk 37 millió forintot. Ennek segítségével 5 utca fog ebből megújulni.

Kapcsolódó cikk
Suhajda Antal: még az idén folytatódik az Akasztó-Solt kerékpárút kivitelezése
Suhajda Antal: még az idén folytatódik az Akasztó-Solt kerékpárút kivitelezése
Rekordhosszú bizottsági ülés után, újra ülésezett az akasztói képviselő-testület. A képviselők többek között döntöttek informatikai eszközökre irányuló pályázat benyújtásáról, illetve...

A TOP plusz fejlesztési pályázatokra is készülünk. Közlekedésbiztonsági fejlesztéseket, járda- és kerékpárút építéseket szeretnénk megvalósítani.  Elsősorban a lakosság által jelzett utak felújítását, javítását helyeztük a középpontba.  Vízgazdálkodás terén is szeretnénk előre lépni: a tervezett beruházások keretében árokrendszereket, vízelvezető műtárgyakat kívánunk építeni.  A jövőbeni tervek között van egy záportározó kiépítése, amit később akár rekreációs célra is használhatnánk.

A Napsugár üzletközpont mögött már korábban létesült egy sportpark, amit szeretnénk a jövőben tovább bővíteni: a tervek szerint pingpong asztalokat, vagy éppen görkorcsolya pályát szeretnénk kiépíteni. És ha már sport: nagy sportcentrum megteremtésén dolgozik az Akasztói Futball Klub is, amibe természetesen az önkormányzat is besegít. Kiemelt fejlesztési területté nyilvánítottuk a sportpálya környékét, ahol már létesült egy műfüves pálya is. 

Szeretnénk fejleszteni a bentlakásos nappali intézményünket is, ami hosszútávú elképzelésünk és álmunk.  Látjuk, hogy a településen nagy igény van rá.  E cél érdekében már előzetesen megvásároltunk egy ingatlant is, amivel a terület bővíthetővé vált. A nappali ellátást mindenképpen bővíteni fogjuk, mivel a korábbi 30-ról most már 54 ellátott jár be a nappali ellátásra.

Kapcsolódó cikk
Számos belterületi út fog megújulni a közeljövőben Akasztón
Számos belterületi út fog megújulni a közeljövőben Akasztón
Újabb források, most több, mint 500 millió forint érkezik a Bács-Kiskun megye 3. számú választókörzetének településeinek fejlesztésére, szinte teljes egészében...

Faluház környékén szeretnék egy olyan közösségi teret kialakítani, ahol egy szabadtéri színpad, főzőhely, vagy akár egy kemence is kerülhet. Elképzelhetőnek tartom, hogy a falunapi programokat nem a főtéren tartanánk, hanem egy közlekedési szempontból biztonságos helyszínen. Erre a közösségi tér rendkívül alkalmas lenne.   A sportpálya mellett ezt is kiemelt fejlesztési területté nyilvánítottuk. 

A tervek szerint két helyen ipari területet alakítanánk ki. Az egyik ipari terület a rekultivált szeméttelep helyén, mintegy 2 hektáros területen jönne létre. A másikat pedig a temető mögötti volt vásártéren alakítanánk ki.  Az utóbbi esetében elmondható, hogy jelen állás szerint tárgyalások folynak egy elektromos autóbusz illetve orvosi műszer összeszerelő üzem kapcsán.

Milyen gazdasági helyzetben van a település?

Látható, hogy szinte minden intézményben fejlesztést hajtottunk végre, ami megfeszített munkával járt.  Emellett a sok beruházás egy takarékos, ésszerű gazdálkodást követelt meg tőlünk. A koronavírus-járvány következtében az iparűzési adó 124 millió Ft-ról 88 Millió Ft-ra esett vissza. Az iparűzési adó, – azaz a vállalkozói bevételek- csökkenése ellenére azt látjuk, hogy az akasztói vállalkozói szféra fejlesztési kedve nem hagyott alább. Ők is próbáltak életben maradni, fejleszteni. Ezt bizonyítja az, hogy 17 településképi véleményt adtunk ki ez évben, mely azt jelenti, hogy 17 nagy pályázat került benyújtásra a vállalkozók részéről. Jelen pillanatban mintegy 456 vállalkozás van jelen a településen, ami nagyon szép szám.  

MEGOSZTÁS