2022. január 11-én a Hagyományok Házában tartotta meg idei első gyűlését a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület. A központi téma a Helyi termelők szakmai ismereteinek bővítése és piaci tevékenységük erősítése Kiskőrösön című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02169 azonosítószámú projekt keretében megszervezett szakmai előadás volt.

-Hirdetés-

Az alkalmat Ba Andor, falugazdász nyitotta meg az aktuális ágazati helyzetjelentéssel. Felsorolta azokat a fontos határidőket, bejelentési kötelezettségeket, többeket érintő pályázatokat, amelyek nélkül ma már nehéz felelős, tudatos gazdálkodást folytatni.

A résztvevő gazdáknak hiányoztak ezek a találkozási lehetőségek 

Majd Somogyi Zoltán, gazdaköri tag köszöntötte Pecznyik Béla, szaktanácsadót, növényvédelmi szakmérnököt, a Páhi Gazdakör Elnökét, aki a Malagrow Kft. képviseletében Tápanyag-gazdálkodással kapcsolatos legújabb technológiák és lehetőségek témában tartotta meg előadását, Tápanyag-visszapótlási javaslatok a jövedelmező szőlőtermesztéshez címmel.

A szakmai projekt, melynek keretében az előadás zajlott

Beszámolt a Malagrow Kft. európai tevékenységéről, különösen a szőlőtermesztéshez kapcsolódó területen: a kiemelkedő termésmennyiséghez elengedhetetlen szerves anyagokról, talajéletről, megfelelő tápanyagdózisokról. Illetve a helyi vonatkozásokról a talajtípusokkal, szőlőfajtákkal, éghajlati adottságokkal kapcsolatban.

Javaslatokat tett a helyes tápanyag-visszapótlás területén. Úgyis, mint a helyes nitrogén-kálium arány, két-háromévenkénti szervestrágya használat, és a mikroelemek visszapótlása lombon vagy gyökéren keresztül.

Pecznyik Béla, szaktanácsadó

Elmondta, milyen mikroelemekkel lehet ellensúlyozni az olyan természeti stresszfaktorokat, mint a hideg, a gyökérfulladás, a szárazság, az erős, intenzív napsütés vagy a levegőszegény talaj. Beszélt arról, hogyha a szüret után káliummal és bórral töltik fel a még élő lombot a gazdák, akkor kisebb a károsító hatása a kora tavaszi fagyoknak.

Az előadás után Somogyi Zoltán ismertette a Városi Disznótorral kapcsolatos terveket. Bár a vírushelyzet miatt utoljára két éve sikerült megrendezni az eseményt, a Polgármesteri Hivatallal közösen, nagy reményekkel készülnek a Gazdakör Egyesület tagjai.  Február 5-én, a Pátria előtt, a Pozsonyi utcában várják szeretettel a kiskőrösieket. Az utolsó közös disznótorról igen impozáns számokat mesélt. Hatszázötven töltött káposzta fogyott el két éve. Negyven liter vérből készült a hagymás vér, és százhatvan embert sikerült vendégül látniuk.

A szakmai programot, szervezést kötetlen beszélgetés és közösen elfogyasztott vacsora követte.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (38 db kép)
MEGOSZTÁS