Idén 15 éves a Házasság Hete programsorozat Magyarországon, melyhez a kiskőrösi római katolikus gyülekezet 2012 óta csatlakozik. Korábban a Szent Család vasárnapjához kötődött ez a megemlékezés. Néhány éve azonban februárban, egy esti mise keretében részesülnek áldásban a jubiláló házaspárok.

Seffer Attila plébános elmondta, hogy a férjek és feleségek a plébánián vagy a misék után a sekrestyében jelentkeznek. Majd az ünnepi szertartás során megújítják az öt vagy akár hatvan éve elmondott házassági ígéretüket, imádkoznak egymásért, végül pedig személyre szóló áldást is kapnak.

-Hirdetés-

Az idei házaspárok: Lakner István és Velinszky Rózsa (60 év), Klajkó Imre és Tapolcsányi Irén (55 év), Csanády József és Tapodi Mária (50 év), Kecskeméti Győző és Barna Margit (50 év), Szászi András és Nagy Judit (40 év), Drozdik János és Iványi Éva (40 év), Nagy János és Lehoczky Éva (40 év), Virág Attila és Patai Irén (35 év), Domonyi Zsolt és Tóthpál Tünde (25 év), Pelsőci Gyula és Barna Mária (25 év), Kovács István és Tari Mónika (20 év), Suhajda János és Szilágyi Réka (20 év), Simon Dániel és Kertész Sarolta (15 év), Tóth György és Petróczi-Kiss Eszter (5 év), Szentgyörgyi Sándor és Balogh Eszter (5 év)

Míg a templom békés csendjében várakoztunk, néhány párnak feltettem a kérdést: mi a titok? Mi tartotta meg őket évtizedeken át elevenen az elköteleződésükben?

Az egyik idős házaspár röviden és határozottan felelt, szinte egyszerre: „Hogy szeretjük egymást! De nagyon!” Tette hozzá mosolyogva az utóbbi mondatot a feleség. Róluk mesélte el atya a beszédében, milyen boldog szeretettel árulta el Rózsika néni, hogy Pista bácsi ennyi év után is ír szerelmes levelet a feleségének.

„Tiszteljük és megbecsüljük egymást. És folyton beszélgetünk. Mindketten. Még a nehéz dolgokat is megtárgyaljuk”– osztotta meg velem egy másik pár.

„A hit. A türelem. És az, hogy szentségi házasságot kötöttünk.”

Az atya a prédikációjában azt emelte ki, hogy „a házasságban egymás üdvösségéért is felelősek a házastársak. Az élethelyzetekben pedig közösen bízzák Istenre az életüket. Együtt kell, hogy növekedjenek a szeretetben és kitartsanak a hűségben.” Pio atyát idézte:” a házassággal olyan nehéz kötelességek járnak, melyeken csak az isteni kegyelem könnyíthet.”

A mise végén szeretetvendégségre invitálta a jubiláló házaspárokat a plébánia közösségi termébe.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (69 db kép)
MEGOSZTÁS