Szenohradszkiné Kákonyi Gabriella, akit idén 30 éve már, hogy Gabi néninek szólítanak a gyerekek, 2022. szeptemberétől első osztályos tanítónő lesz a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában. Vele beszélgettem, hogy az iskolaválasztás előtt álló szülők és gyermekek jobban megismerhessék őt.

Szerinted mik azok a tulajdonságaid, amik leginkább alakítják a tanítói attitűdödet?

-Hirdetés-

Azt gondolom, hogy a következetesség és a szabályok tisztelete. Miközben számomra a munkámban a legfontosabb, maga a gyerek. A hozzájuk való út megtalálása, a különbözőségük kiaknázása örömteli kihívást jelent a mindennapokban. Szeretem, ha az óráim nem sablonosak, hanem élménnyé válnak a gyerekek számára.

Szenohradszkiné Kákonyi Gabriella

Fontosnak találom, hogy egy gyermek merje feszegetni a határait, életrevaló legyen, de tudja betartani azokat a határokat, amik elmozdíthatatlanok, mert érte vannak. Ezek a tartópillérei egy biztonságos, bizalommal teli, jó osztályközösségnek.

A tanórákon az első években sokat játszunk, és nem a frontális munka van előtérben. De ahogy haladunk a negyedik év vége felé, a módszerek is változnak. Alkalmazkodnak az életkori sajátosságaikhoz, a kiskamaszok lelki változásaihoz, mert fel kell készüljenek a felső tagozat új elvárásaira.

Arra törekszem, hogy merjenek önállóan véleményt alkotni, és mindig álljanak ki egymásért. Sokat dolgozunk ezen, hiszen a jó kommunikációs- vagy éppen vitakészség legalább annyira fontos kimeneteli szempont negyedik osztály végére, mint a tantárgyi követelmények.

Mikor döntötted el, hogy tanító leszel?

Nem merült fel bennem soha semmi más. Azt az emberi kapcsolódást szerettem volna megélni, amit a tanítói munka ad. A szorosabb kötődést a diákjaimhoz, amelyet az alsó tagozatban megtapasztaltam, valódi közösségi élmények által alakul ki.

Mik a legfontosabb dolgok, amit tőled tanul meg egy osztály?

Fontosnak tartom, hogy mindenki felfedezhesse magában azt, amiben . Ami az ő különleges adottsága. Rengeteget mesélek minden osztályomban, és azt tapasztalom, hogy ez sokat ad a gyerekeknek. Kedvenc mondásomat már jól ismerik:

Tudjátok, két dolgot nem szabad elfelejteni! Az egyik, hogy a viselkedéseddel jó üzenetet közvetíthetsz magadról, a családodról, rólam és az iskoládról. A másik pedig, hogy ez az üzenet rossz is lehet. Rajtad áll, hogy melyik utat választod!”

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem lehet tévedni, elrontani valamit. Én például tudatosan szoktam hibázni, hogy átélhessék, hogy ez egy természetes dolog. De a hibák ellenére a célon kell tartaniuk a szemüket, akár a tanulás, akár önmaguk fejlődése szempontjából. Ezért vagyok a pályán, hogy ezen az úton támogassam a gyerekeket.

Ennyi pályán töltött év után mit teszel az ellen, hogy ne fásulj bele a munkába és ne érjen el a kiégés?

Kirándulni, túrázni nagyon szeretek. Ilyenkor elér a megnyugvás, a gondolataim lelassulnak. Nagyszerű élmény. Ezen kívül pedig nagyon szeretek olvasni és színházba járni.

A képeket Szenohradszki Kákonyi Gabriella és a cikk szerzője készítették.

MEGOSZTÁS