Ez a címe a hetedikes biológia tankönyvben annak a leckének, amelyben az emberiség minden tagját érintő globális problémákról tanulunk.

Két nappal ezelőtt újabb tétel került a listára. Mert ez a háború csak látszólag lokális. Mindannyiunkat érint már most. A COVID miatt amúgy is leterhelt emberiség sorsa feletti aggodalma magasabb szintjére lépett. A mindennapi kenyér mellett a mindennapi szorongás lett a cseppet sem kívánatos eledelünk.

A kép forrása: pixabay.com/ShiftGrapiX
-Hirdetés-

Fájdalom már a gondolata is annak, ami történik. A rongyossá koptatott mértjeinkre senki sem felel. Az egyik oldalon azt olvastam, hogy ez a történelem „legszélesebb körben dokumentált háborús konfliktusa”. Azt éreztem: „Istenem, add, hogy elfogyjanak a dokumentálnivalók!” A pandémia óta negligálom a híradások minden formáját. Elfáradtam a vélemények, szembenálló oldalak és érdekek hátborzongatóan cuppogó mocsarában. Most mégis újra klikkelek. Pedig másra van szükségem.

Az élet kézzelfogható, reményt hordozó, egyszerűségében békés, békésen egyszerű hétköznapjaira. Ezt az érzést, gyógyító tapasztalatot a héten a kert ásásában, vagy ahogy a családban mondtuk: fordításában találtam. A mozdulat ősi erejében. A földet hasító ásó nyomának egyenességében. A kézfejemet pirosra fújó szél lankadatlan zúgásában. A tenyeremen formálódó vízhólyag születésében. A sötét göröngyök néma gyarapodásában. Olykor gondolkodni is elfelejtettem. Csak léteztem a munka felszabadító monotonitásában.

Ha van néhány négyzetméternyi földünk, melyre sajátunkként tekinthetünk, felbecsülhetetlen gazdagságra tettünk szert. Ha a saját ágyunkban, a saját párnánkra feküdhetünk le esténként, az emberiség jelentős részénél szerencsésebbek vagyunk. Ha halljuk a mosógép vagy a hűtőgép duruzsolását, és az ablakon kinézve ismerős az utca, és ismerősek az égen a csillagok, töltsön el bennünket mély hála.

Mert az emberiség szekerének kereke recsegve-ropogva gurul valami fájdalmasan szomorú felé. A veszteségünk egyetemes. Mégis személyes. Ha csak egyetlen embernek kell menekülnie az otthonából, az mindannyiunk kudarca. Az egymás iránti tisztelet kegyetlen halála. Az emberiség fulladozik. Az önzőség és kapzsiság nyakkendője fojtogat.

A kép forrása: pixabay.com/Goumbik

Mi lesz veled, emberiség? Meg tudod-e találni a fájdalmak kútjában a reményt, hogy ne önmagad végső ellensége légy?

A kiemelt kép forrása: pixabay.com/KELLETICS

MEGOSZTÁS