A héten a fiam gofrit szeretett volna vacsorázni. Készítettem már korábban túrós változatot, de most kipróbáltam ugyanazt a receptet, ami húszas éveim óta a receptes füzetemben van. Egyszerűen csak minden “rossz” alapanyagot lecseréltem IR-kompatibilisre. Örömmel jelentem, hogy a teljes kiőrlésű gofri (is) mennyei. Egy nagyon kedves sorstárs kolléganőm pedig beszerzett nekem tíz (!) doboz cukormentes majonézt. Így mostanában salátadömping van és kulináris eufória.
BMV saláta
100 g cukormentes konzerv kukorica
50 g kápia paprika
50 g paradicsom
50 g salátakeverék (bármelyik)
1 virsli
2 keményre főtt tojás
100 g tejföl
2 evőkanál cukormentes majonéz
1 csipet só
1 csipet őrölt bors
100 g reszelt trappista sajt
A tojásokat keményre főztem, megpucoltam, majd felszeleteltem. A virslit szintén főzés után felkarikáztam. A kukoricát és a salátát a tálba borítottam, a paprikát és a paradicsomot kis kockákra aprítottam.
A tejfölt, sót, borsot, majonézt alaposan elkevertem. Végül hozzáadtam a zöldségekhez, virslihez. Legutoljára került bele a tojás, majd a tetejére a reszelt sajt.
Teljes kiőrlésű gofri
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g finom búzaliszt
1 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 evőkanál vaníliaaroma
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
3-4 dl csillagtej
2 evőkanál vaj
1 csipet só
A szárazanyagokon kezdve mindent összekevertem egy habverővel. Időközben derült ki, hogy kevés a 3 dl csillagtej. Ezért írtam, hogy 3-4 dl. A teljes kiőrlésű liszt miatt érdemes picit pihentetni, hogy se túl kemény, se túl puha ne legyen a massza. Ilyenkor tudunk hozzá még folyadékot adni.
Amikor a tészta szép homogén volt, a felforrósított és olivaolajspray-vel lespriccelt sütőbe kanalaztam. Ebből az adagból körülbelül nyolc darab lesz szerintem, mert nekem a fél adag négy darab lett. Picit tovább sül, mint az eredeti finomlisztes gofri, közben nem érdemes nyitogatni a sütőt.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!