Írta: vira

Prepszent István régiségkereskedő, becsüs, numizmatikus. 1957. február 4-én született egy tősgyökeres, szlovák négygyermekes családban. Szülei még tótul beszéltek. Gyermekkorát a Császártöltéshez tartozó Kiscsalán töltötte. Három gyermek édesapja, 4 unoka nagyapja.

-Hirdetés-

Általános iskolai tanulmányait után kitanulta a szobafestő-mázoló szakmát. Tanulmányai során megyei szinten a „Szakma kiváló tanulója” lett, kitűnő eredménnyel tette le vizsgáit.

1979-ben levelező tagozaton érettségizett le a kiskőrösi Petőfi gimnáziumban.

1980-ban bevonult a helyi tüzérlaktanyába, ahonnan háromszoros kiváló katonaként szerelt le, mint rádióállomás parancsnok.

Ezt követően az Állami Gazdaságnál dolgozott, majd a 621-es számú Ipari Szakmunkásképzőben volt szakoktató.

(Fotó: Erdei Mihály)

Évtizedek óta jelen van a város életében, lelkes lokálpatrióta, emellett, mint vállalkozó, régiségkereskedőként tevékenykedik. Négy szakágban is elvégezte a becsüs tanfolyamot. Önzetlenül kárszakértő a rendőrségnél.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kiskőrösi csoportjának elnöke. Egyik szervezője a Petőfi 200 Emlékév keretében megrendezendő egyesületi éves vándorgyűlésnek.

A sporthoz is szoros szálak fűzik. 19 évesen kezdett egy cselgáncsozni, versenyzőként a legjobb eredménye a II. osztályú bajnoki cím. Elvégezte a segédedzői, majd az edzői tanfolyamot, és 1984-ben Kiskőrösön megalapította a cselgáncs szakosztályt. Jelenleg bizottsági tag az egyesületben.

2001-ben nyitotta meg régiségkereskedő üzletét, amely tíz évig működött.    

(Fotó: Erdei Mihály)

Munkája során óhatatlanul is fellel olyan értékeket, amelyek Kiskőrös város múltjával kapcsolatosak. Ilyenek például a régi cégérek, dokumentumok vagy fényképek.

Lelkesen és odaadóan kutatja a Petőfi Sándorhoz kötődő relikviákat is. Több kiállítása volt már szülővárosában, illetve megyei településeken, sőt egy alkalommal Szlovákiában is.

Gyűjtőmunkája nem öncélú, a Petőfi múzeumnak több tárgyat adományozott, amiért elismerő oklevelet kapott.

Hatalmas megtiszteltetés számára, hogy munkásságát és gyűjteményét nemrégiben beemelték a Kiskőrösi Települési Értéktárba.

Kapcsolódó cikk
Önkormányzati elismeréseket adtak át Kiskőrösön
Önkormányzati elismeréseket adtak át Kiskőrösön
Kiskőrös Város legnagyobb ünnepe március 15-e. Ennek tiszteletére az ünnepi események közé tartozott az idei önkormányzati elismerések átadása. Az elismerések...

Forrás: Kiskőrös Város Önkormányzata
Fotók: Kiskőrös Város Önkormányzata / Erdei Mihály   

MEGOSZTÁS