Március 23-án, szerdán Kecelen tartott telt házas előadást Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára. Az esemény középpontjában a világon elhatalmasodott keresztényellenesség, és a kormányzat segítségnyújtása állt. Ezzel kapcsolatban az államtitkárt kérdeztük.

Hogyan értékeli a kereszténység helyzetét mind a világban, mind Magyarországon?

Hogyha kitekintünk a világba Magyarországról, akkor sajnos az a kép tárul elénk, hogy a kereszténység több frontos támadás alatt áll. Tőlünk keletre, délre, Ázsiában, Afrikában több helyszínen a hitük miatt erőszakos üldöztetés éri a keresztény embereket. Mindeközben nyugatra tekintve pedig azt látjuk, hogy egy szellemi keresztényellenesség kezdi uralni a közéletet, a közbeszédnek a különböző színtereit. Mi Magyarországon azt valljuk – ahogy az Alaptörvényünk is fogalmaz – , hogy a kereszténység több, mint egy vallás: az a  magyarság nemzetmegtartó ereje. Ezért ragaszkodunk a keresztény azonosságunkhoz, és ezen kívül pedig segítséget nyújtunk a világban üldöztetést szenvedő hittestvéreinknek.

-Hirdetés-

Milyen célból hívta életre Magyarország Kormánya a Hungary Helps Programot?

Magyarország Kormánya azt a felismerést követően, hogy a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, felismerte azt is, hogy erkölcsi kötelességünk megsegíteni a keresztényeket. A keresztény nemzetként a keresztény civilizáció országainak mind erkölcsi kötelessége lenne az, hogy azt a 360 millió embert (nem tévedés, 36 magyarországnyi lakosságot!), akiket a Krisztus-hitük miatt diszkrimináció, terrorfenyegetettség vagy népírtás ér, megsegítsük. Ezért 2016-ban a világon elsőként alakult kormányzati egység Magyarországon az üldözött keresztények megsegítésére.

Ehhez társult a Hungary Helps Program, amelyik Magyarország humanitárius segítségnyújtási programja és mások mellett kiemelt célként kezeli az üldözött keresztények megsegítését. Öt éve indítottuk el ezt a programot, a humanitárius segítségnyújtás az eszközünk a gyorssegélyektől kezdve az ösztöndíjprogramokon keresztül az újjáépítési programokig. Most visszatekintve elmondhatjuk, hogy félmillió ártatlanul üldözött, vagy más módon nélkülözést szenvedő emberhez jutottunk el a magyar emberek adományaival.

Milyen tevékenységet végeznek e hungarikum által?

Különböző humanitárius segítséget a világnak körülbelül 50 országába juttattunk el körülbelül 200 adományozáson keresztül. Hogyha az üldözött keresztény közösségeket nézzük, akkor például terrortámadások vagy más katasztrófák után nyújtottunk életmentő, gyors segítséget. Például: a súlyosan sérülteknek az ellátására, vagy éppen az árván maradt gyermekeknek az ellátására. Hogyha a költségvetésünket nézzük, a legtöbb forrást arra fordítottuk, hogy például Irakban, Szíriában, de akár Nyugat-Afrikában is azokat a keresztény közösségeket támogassuk, segítsük meg, akiket népirtás, vagy fegyveres konfliktus űzött el a földjeikről, vagy döntötte romba a településeiket. Ezekben az esetekben támogattuk családi otthonoknak, ellátó intézményeknek, sőt templomoknak az újjáépítését. Irakban például arra is sor került, hogy egész ősi, lerombolt keresztény településeket segítettünk újjáépíteni az ott élőknek.

Ezen kívül elindítottuk a fiatal keresztények ösztöndíjprogramját, aminek a keretében jelenleg 200 üldözött vagy más módon nélkülözést szenvedő keresztény fiatal tanul magyarországi egyetemeken, azzal a céllal, hogy ha itt elvégezték a tanulmányaikat, visszatérjenek a közösségeikhez és megerősítsék azokat.

Milyen a fogadtatás a fogadó országok részéről?

Az említett számszerűsített eredményeknél fontosabb az, hogy milyen lélektani jelentősége volt ezeknek a közösségeknek az, hogy odafordultunk feléjük. Nagyon sok közösségben hallhattam azt, vezetőktől is és egyszerű emberektől, hívektől is, hogy az üldöztetés, amit elszenvedtek, akkor teljesedett ki leginkább, amikor úgy érezték, hogy az egész világ magukra hagyta őket. Az, hogy volt egy olyan nép, egy ország, egy olyan nemzet, ami feléjük fordult és segítséget nyújtott, jóval többet jelentett, mint az az adomány, amit kaptak például az újjáépítéshez. Ez a jövőbe vetett reményt jelentette a számukra: azt az üzenetet, hogy nincsenek egyedül.

Van-e lehetőség arra, hogy önkéntesek részt vegyenek ebben a programban?

Nagyon sokan jelentkeznek a Hungary Helps Programhoz, hogy valamilyen módon szeretnének segíteni az üldözött keresztény embereknek. Ez nekünk nagyon nagy visszaigazolás, azt jelenti, hogy jóval több, amit mi teszünk, mint egy egyszerű politikai program. Ez egy nemzeti küldetéssé vált. Önkéntességre is nagy igény volt, elindítottuk az önkéntes programunkat. Ennek az első szakasza most zárult, és ennek a keretében több mint 100 önkéntes missziót tudtunk támogatni.

Azt kérem, illetve javaslom, hogy figyeljék a híradásainkat, például a hungaryhelps.gov.hu internetes oldalon, vagy a közösségi média felületeinken az új lehetőségekkel kapcsolatban. Ugyanígy a honlapunkon lehet tájékoztatást kapni arról, hogy milyen módon lehet adományokkal hozzájárulni az ügyünkhöz.

Milyen a hazai megítélése a programnak?

A pártpolitikai ütközetek azok képesek még egy nemes ügyet és egy összefogást is árnyaltabbá tenni. Miután egy kereszténydemokrata szellemiségű kormánya van Magyarországnak, nem meglepő, hogy pont ez a politikai oldal volt az, amelyik felismerte a keresztény szolidaritásnak az elvét, és felismerte itt a kötelességünket. Azt a kötelességet, amellyel nem csak az üldözött keresztény testvéreinknek tartozunk, hanem a magyar embereknek is. Ugyanis azt gondoljuk, hogy a világ nagy humanitárius válsághelyzeteire nem a tömeges migráció a megoldás. Természetesen, hogyha mi vagyunk az első biztonságos ország (mint most Ukrajna esetében) befogadjuk a háború elől menekülőket, azon nyomban ezen kívül viszont a tömeges illegális migráció az veszélyes.

Ezért ebből a szellemiségből kiindulva indította el a kormány ezt a programot. A programunk kezdetén volt még egy összmagyar politikai egyetértés. Azt a parlamenti határozatot, ami útjára indította ezt a missziót, még minden akkori parlamenti párt megszavazta. Ehhez képest nagyon nagy csalódás és egyben szomorú meglepetés volt az, amikor 2019-ben a baloldali ellenzéknek a vezető ereje, a Demokratikus Koalíció bejelentette azt egy sajtótájékoztatón, hogy törvényi erővel akarnak ennek a missziónak véget vetni.

Az eseményről készült beszámolót hamarosan a Kecel TV műsorán is megtekinthetik.

Ezért kimondhatjuk azt, hogy április 3-a az abból a szempontból is jelentős, hogy tétje lesz ennek a nemzeti küldetésnek a fennmaradásának. Ezért kérjük a magyar választópolgárok támogatását ehhez a misszióhoz is a sok más politikánk mellé.

Képek: Bányai Gábor országgyűlési képviselő hivatalos oldala. 

MEGOSZTÁS