Ahogy az életet csak a megújuló energiatöltések tartják mozgásban, úgy a művészetet az alkotók és előadók újabb és újabb célkitűzései. Külső lökések és célkitűzések nélkül, a tehetetlenség, a passzivitás állapotában nem születhet művészet” – idézte a házigazda Novák Ferenc „Tata” gondolatait a 13. alkalommal megrendezett Magyarországi Evangélikus Iskolák Népművészeti Találkozóján. A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola már negyedszer mutatkozott be a rendezvénysorozaton, Horváth József zenetanár által vezetett citerakarral.
Sikerük most sem maradt el, pláne azért, mert kuriózum a mai világban gyerekeket citeramuzsikára nevelni. A csoport egyedi volt a találkozón, így nem csoda, hogy hatalmas tapssal köszönték meg előadásukat – olvasható az iskola Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.
Horváth József így nyilatkozott az eseményről, és az iskolai citerazenekar múltjáról:
– Mint az a felvételeken is látszik, minden évben megadjuk a módját, hogy a szervezők évekig emlékezzenek a vadkerti diákokra. Népviseletben jelenünk meg, valódi hagyományőrző népdalcsokorral. Az idén Tóth Anna, Szamosi Patrícia, Hajdú Petra, Péli Eszter, Tóth Eszter, Fejes Kíra, Ajtai Henriett, Varsányi Petra, Tősér Dániel Milán állt a hangszere mellé. Ügyesek voltak, fegyelmezettek és a tudásuk legjavát adták.
Büszke vagyok rájuk, mint arra is, hogy immár 20 éves jubileumát ünnepli az idei tanévben a soltvadkerti iskola citerazenekara. Nem kis kihívás a szabadidő hasznos eltöltésének rengetegében egy, a mai világban szinte feledésbe merülő hangszert tömegesen megszólaltatni. A soltvadkerti iskola azonban hű a gyökerekhez, a hagyományőrzés fontos szegmense az oktató nevelő munkának.
 

Forrás, képek: Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Facebook oldal

-Hirdetés-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS