Bizonyára mindenki környezetében működik olyan civil szervezet, amely egy számára kedves vagy fontosnak ítélt társadalmi ügy érdekében tevékenykedik. Ezeknek a civil szervezeteknek minden felajánlott adóforint számít, különösen a járványhelyzet utáni újra indulás során, olvasható a Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ honlapján.

Legkésőbb május 20-áig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról, a személyi jövedelemadó bevallástól függetlenül is, melynek kapcsán Molnár Elvirát, a központ projektvezetőjét kérdeztük.

-Hirdetés-

A civil szervezetek, civil közösségek az egyik legfontosabb öntevékeny szerveződési formát jelentik. E szerveződésekben megkülönböztethetünk olyan szervezeteket, akik baráti társaság vagy éppen klub formájában működnek. Ők egy picit lazább, egy informális közösségként vannak jelen a szervezet vagy a településnek az életében. Emellett vannak azok a szervezetek, akik picit formálisabban, törvényi keretek között működnek, ők a bejegyzett egyesületek, alapítványok vagy szövetségek, tájékoztatta portálunkat Molnár Elvira.

A projektvezető kérdésünkre elmondta, hogy Kiskőrösön is nagyon sok ilyen szervezet működik. Közel 100 szervezet van a városban, ami megyei szinten is magas arányt jelent. Azonban nagyon jó közösségi élet működik a Kiskőrösi Járásban is: Így például Soltvadkerten és Kecelen is több 10 civil szervezet van bejegyezve. Emellett azonban a falvak is büszkélkedhetnek szép számmal olyan civil szerveződésekkel, akik komolyan segítik a településüknek a fejlődését.

Molnár Elvira, a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ projektvezetője

Molnár Elvira elmondta, hogy az 1%-os felajánlások igen komoly bevételi forrást jelentenek a civil szervezetek életében. Fontos tudni, hogy e felajánlásokat csak azok a civil szervezetek gyűjthetik, akik ezt megelőzően a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál regisztráltatták magukat, mint egy százalékot fogadó civil szervezet.

A projektvezető kiemelte: fontos tudni, hogy ha az egyházak számára felajánlunk egy százalékot – és a következő évben nem rendelkezünk másként – akkor ugyanannak az egyháznak fog menni az az egy százalékunk a következő években is. Azonban a civil szervezetek esetében ez nincs így. Ott minden évben újra és újra meg kell tennünk ezt a rendelkezést, és csak az a szervezet fogja kapni, akinek mi felajánlottuk. Abban az esetben, hogyha magánszemély úgy dönt, hogy ő nem ajánl fel célzottan egy civil szervezetnek sem egy százalékot, akkor az nem elveszik, hanem az is ugyanúgy a civil szervezetekhez fog kerülni, az a fel nem ajánlott 1 százalék, hiszen az a Nemzeti Együttműködési Alap keretösszegét fogja növelni majd a következő évben. A Nemzeti Együttműködési Alap az a forrás, amit a civil szervezetek megigényelhetnek minden évben a működésükre és a szakmai programjaik megvalósítására.

A civil szervezetek listája innen tölthető le. 

MEGOSZTÁS