A 2001 óta évente megrendezett Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál idén is a városi szlovákság örökségének, valamint a térség gasztronómiai különlegességeinek és borkultúrájának bemutatása jegyében telik.

Lakodalmas étkek főzőversenyével vette kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat szombatja május 21-én. A Pozsonyi utcában felállított sátorban új, és már ismerős csapatok gyújtott a bográcsok alá 9 órakor, hogy főzőtudásukkal lenyűgözzék a zsűrit, akik közt ott volt Kovács Lázár magyar séf, műsorvezető, food stylist, gasztronómiai tanácsadó. A díjazottak értékes ajándékcsomagokat vehettek át, ami minden földi jóval, itallal volt megpakolva. Az eredményhirdetésen részt vett a főzőverseny fő támogatója, az Íz és Hagyomány Kft. tulajdonos-vezetője, Turancsik László gyermekeivel.

Finomabbnál finomabb ételek készültek a bográcsokban
Az eredmények a következőképpen alakultak:
 1. helyezett: App Juice – kakaspörkölt
 2. helyezett: App Juice – birkapörkölt
 3. helyezett: Kiskőrösi Szlovákok – birkapörkölttel szlovák módra
A Lakodalmas étkek főzőverseny eredményhirdetése
Különdíjasok:
 • A legfinomabb káposztás étel: Kiskőrösi Svábok – Sváb lakodalmas káposzta
 • Különleges fűszerhasználat: Gyergyószentmiklós – káposztás marhapörkölt
 • Lakodalmas ételsor bemutatása: Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal – lakodalmas marhapörkölt lakodalmi kaláccsal viseletben tálalva
 • Legfinomabb leves: Hendrick’s Girls Dog – gulyásleves
A Lakodalmas ételsor bemutatásának különdíjasai már rutinos főzőnek számítanak a helyi főzőversenyeken
11:30-kor a Petőfi téren felállított nagyszínpadon megnyitó ünnepség vette kezdetét, ahol a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar műsora után köszöntő beszédet mondott Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere.
-Hirdetés-

„Ilyenkor mi kiskőrösiek azt ünnepeljük, hogy a Wattay család érdemeinek köszönhetően a török dúlás alatt földig rombolt településünk újra benépesült….
…Hosszú lenne felsorolni mindazoknak a nevét, akik felemelkedésünkért sokat tettek, fáradoztak az évszázadok során, de ma itt mindenkinek köszönetet mondok. Ugyan úgy köszönet jár mindazoknak, akik napjainkban élnek városunkban, és becsülettel teszik a dolgukat, leküzdik a nehézségeket, lokálpatriótaként támogatják szeretett városunk fejlődését.”

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, érdeklődőket

A város történelmi hátterét röviden ismertetve kitért arra is, hogy most egy éven keresztül ismét felénk fordul a világ figyelme. Hiszen a legismertebb magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, Petőfi Sándor 200 évvel ezelőtt, 1823. január 1-jén Kiskőrösön született. Így születésének bicentenáriumához kötődően egy éven keresztül lehetünk részesei a kiskőrösi, a megyei, valamint az országos programnak, rendezvényeknek.

„A Petőfi-kultusz mellett rendkívül fontos számunkra, hogy az újratelepítés óta eltelt több, mint 300 év alatt az itt élő szlovákság megőrizte a hagyományait, szokásait, gasztronómiáját. Ennek jegyében társult a Városalapítók rendezvényhez a Rétesfesztivál.” – emelte ki a polgármester.

Közreműködött a Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Tagóvodája „Most viszik, most viszik” című szlovák gyermekjáték műsorral.
A Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Tagóvodájának műsorát a lakodalom ihlette
Wattay- domborműnél koszorút helyezett el:
 • Kiskőrös Város Önkormányzata – Domonyi László Kiskőrös polgármestere, és Szedmák Tamás alpolgármester
 • Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium – Franczia László igazgató, Antalfi Antal az iskola korábbi igazgatója
 • Kiskőrös Városért Alapítvány – dr. Ba Mariann kuratóriumi elnök, és Molnár Elvira kuratóriumi tag
 • Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat – Paulik Antal magyarországi szlovák levéltáros, köztisztviselő, és Györk Ernőné Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke
Wattay- domborműnél koszorúzás

A nap fénypontja, amire már hetek óta készültek a szervezők, a Szlovák Lakodalmas felelevenítése volt. Erről részletesebben külön cikkben számolunk be kedves olvasóinknak.

Kapcsolódó cikk
Hamisítatlan szlovák lakodalmat tartottak Kiskőrösön
Hamisítatlan szlovák lakodalmat tartottak Kiskőrösön
2022. május 21-én, az Országos Rétesfesztivállal egybekötött Városalapítók Napján a szervezőknek köszönhetően, száz évet repülhettünk vissza a múltba, és részesei...
A lakodalmi hangulatot megalapozva Kothencz Lali énekes, illetve Patai Benő és zenekara lépett színpadra vendégváró zenés előadásukkal.

Eközben Lázár séf főzővideót forgatott a Petőfi Szülőház előtt, így lehetőségük nyílt az érdeklődőknek végig nézni ahogy a kiválasztott az étel elkészül, és még kérdezhettek is a gasztronómiai tanácsadótól „konyhatitkokat”.

A Coop mellett megújult vidámpark várja egész hétvégén a fiatalokat és felnőtteket egyaránt. 10 és 18 óra között ingyenes gyermekprogramokkal szórakoztatják a legkisebbeket a Posta előtt, mint például a Mesekert-interaktív mobil játszóház, és a Fazekas Légvárvilág ugrálói. A Petőfi szobornál kialakított borutcában lehetőség van a helyi borok, pálinkák kóstolására is. Számos kézműves és vásáros kínálja portékáit a nézelődőknek. Lángos, kolbász, pizza, pörkölt, kürtöskalács vagy vattacukor? Itt mindenki talál ételt kénye-kedve szerint reggeltől estig.

21 órától utcabálon mulathatott a népes tömeg, melyhez a Muzsika Tv-n is népszerűvé vált kiskőrösi duó, Kothencz Lali és Markó Nani szolgáltatta a talpalávaló muzsikát.

Őket Magyarország első házibuli zenekara, a MADARAK követte a színpadon. Nem kétséges, hogy nagy sikert arattak a zenészek Kiskőrösön, hiszen háromszor is visszatapsolta őket a népes közönség.   

A MADARAK zenekar alapítója és jelenleg is vezetője a legismertebb magyar pop-rock zenekarokban zenélt a 90-es években. (Neoton, R-Go, Kormorán, Fenyő M. ,Demjén F. zenekara…) 1994 decemberében határozta el, hogy a nyugati zenék másolása mellett, valami hazai fülnek egyszerűen befogadható, színvonalas zenei keveréket állít elő. Ez lett az első házibulizenekar, a MADARAK.

Stílusuk lényege, hogy a közönség igényét maximálisan kiszolgálja, de mindezt egy zenei kompromisszumoktól mentes élő zenekar mércéjével teszi.
(Forrás: madarak.hu)

MADARAK zenekar

„Zene nélkül mit érek én?” csendült fel a jól ismert zeneszám sokak ajkáról. Éjféltől ugyanis RÁDIÓ97 PARTY várta a retró zene szerelmeseit, és a bulizni vágyókat a Pozsonyi utcán felállított sátorban. A helyi rádióból már jól ismert Eckert Gyuri és Tóth Imi mellett Nagy Feró is a színpadra lépett, hogy előadja ikonikussá vált dalait. A Kossuth-díjas magyar énekes, színész, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere ismerősként érkezett Kiskőrösre, ugyanis szinte pont egy éve adott koncertet a Mohácsi Ovi utolsó Batyus Kerti Partiján.

Nagy Feró adott koncertet a retró buliban
Kapcsolódó cikk
Könyvbemutatóval egybekötött festménykiállítással és musical előadással vette kezdetét a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál Kiskőrösön
Könyvbemutatóval egybekötött festménykiállítással és musical előadással vette kezdetét a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál Kiskőrösön
Ifj. Kunhegyesi Ferenc K arculatok című képzőművészeti albumának bemutatójával egybekötött festmény és szoborkiállítással vette kezdetét a háromnapos Városalapítók Napja és...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (422 db kép)
MEGOSZTÁS