Május 27-én a Kiskőrösi Irodalmi Társaság szervezésében Kiskőrösre látogatott Hajdú-Antal Zsuzsanna. A kortárs, realista írónő 2016 óta négy könyvvel ajándékozta meg a magyar irodalmi palettát. A Léggömbök és az Utánad ifjúsági regények, melyek Rédey Dorottya, alias Dorka, Indián az élet kőkemény kihívásai által gyorstalpaló tempóban zajló felnőtté válását dolgozzák fel. A duológia hús-vér karaktereinek szembe kell néznie a gyásszal, az egyedülálló anyasággal, gyógyszerfüggőséggel, bullyinggal, kirekesztettséggel. Családtagokkal, barátokkal és ellenségekkel. Olykor ellenségből baráttá szelídült sorstársakkal együtt.

Hajdú-Antal Zsuzsanna balról

Erről a két regényről beszélgettem a szerzővel a délelőtti Rendkívüli irodalomórán, melyen a 150 nyolcadikos diák jókedvvel és lüktető élettel töltötte meg a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermének nézőterét Kiskőrösön. A diákok a Bem József Általános Iskolából, a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolából és a Gimnáziumból érkeztek pedagógusaikkal.

-Hirdetés-

Miután megismerték a könyveket, több mint 60 kérdést véstek fel a kiosztott papírlapokra. Ezeket megválaszolva, közelebbről is megismerhették az írónőt. Szentgyörgyi Dia, Dicsa Dominika és Nilesan Claudiu (Bem iskola, 8.c) zseniális alakításának köszönhetően a regény főhősei, Dorka és Balicz Jani elevenedtek meg a színpadon. Fergeteges volt a hangulat.

Dia, Dorka szerepében
Dicsa Dominika, Dorka és Nilesan Claudiu, Balicz Jani szerepében

Délután a kamarateremben a felnőtteket vártuk, hogy a másik kettő regényről beszélgessünk. A Visszatérünk a veronai buszbaleset mementója. A fájdalmak feldolgozásának útjairól mesél az írónő, felszabadítva az olvasót az önazonosságra. Kimentve a helyes és helytelen kényelmetlen béklyójából, hogy mindenki – szereplők és olvasók is – megengedhessék maguknak: saját megoldásaik legyenek.

A Belvárosi srác szintén igaz történeten alapul, Evgeny Anisimov, orosz édesapa és Down-szindrómás kisfia életének képkockái az Instagramon láthatók. A döntés, hogy Evgeny egyedül, nehezített pályán is vállalta Misha felnevelését, ihletet adott a szerzőnek. Nem volt megállás. Hónapokon át a sztori áramlatában élt, mire megszületett Vozár Balázs, a negyvenes, szarkazmusban és eredetiségben gazdag, futó apa karaktere, hogy minden olvasó és Kata, a belevaló újságírónő szívébe is belopja magát.

A kivetítőn Evgeny Anisimov és Misha

Komlós Kinga, Kothencz Henrietta és Takáts Géza hangján a Visszatérünk Mosonyi Antijának, a Belvárosi srác Vozár Balázsának és Császár Katának, a kutyaimádó műsorvezetőnőnek a gondolataiba is bepillanthattunk. Az igazi kultúra megérdemli, hogy ünnepeljük. Ez történt tegnap.

A könyvek elérhetők a gabo.hu, az erawan.hu oldalon és a Csepi Könyvesboltban.

A képeket Hajdú Gábor készítette.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (82 db kép)
MEGOSZTÁS