Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 102. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás, a csengődi Ikszt – Dankó P. Művelődési Ház előterében, mely június 10-ig ingyenesen megtekinthető, sőt aznap 17 órától vetített képes előadás is lesz a témában. 

 
Hegyi Zsuzsanna és Földi István képeslapkiállításának különleges, korabeli darabjai a trianoni békediktátum előtti és utáni Magyarországot idézik meg. 
 
Kép forrása: Ikszt – Dankó P. Művelődési Ház Csengőd
A június 4-re eső nemzeti emléknapot, a magyar nemzet összetartozásának ünnepét 2010-ben iktatta törvénybe az országgyűlés, mely a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.
-Hirdetés-

Gyűjteményükből egy kuriózum, amely az akkori korszak szomorú befejezése. 1920. június 4-ei keletbélyegzővel van ellátva, az írás pedig mindent elárul, hogy mi történt ekkor.

A dokumentum Hegyi Zsuzsanna és Földi István gyűjteményében található

Álljon itt e néhány sor Balázs D. Attila ajánlásával, aki az Elrabolt Hungária és számtalan másik könyv társszerkesztője.

Az 1920 előtti korszakból csak nagyon kevés mozgókép maradt fenn, így a hajdani világot leginkább a korabeli képeslapok segítségével lehet élővé tenni. Ennek kitűnő forrása az Elrabolt Hungária című album képanyaga, amely száz, 1920-ban elcsatolt város és község, természeti látnivaló vagy történelmi emlékhely ismertetésével ad ízelítőt arról a gyógyíthatatlan területi veszteségről, amellyel a nyugati nagyhatalmak Magyarországot az első világháború után sújtották. A két erdélyi születésű szerző, Balázs D. Attila és Pataki Tamás műve hallatlan erővel mutatja be nemzeti tragédiánkat.

„Bár ez nem képes levelezőlap, de az adott időpont és az átadott sarkos és fontos üzenete révén többet jelent bármilyen képnél.

Az irredenta lapok ősatyja ez, s mint ahogy minden társára illik, bár ne kellett volna megszülessenek… Egy korszak zárása, és egyben egynek a nyitánya ez a lap, hiszen Trianon a (képes) levelező lapok sorsát, múltját s jövőjét illetően sajnos az állandó igazodási pont.”

Balázs D. Attila

Kép forrása: Ikszt – Dankó P. Művelődési Ház Csengőd

A dokumentumok Hegyi Zsuzsanna és Földi István gyűjteményében találhatók. Többek között a cikkben szereplő irat is megtekinthető a csengődi művelődési ház aulájában a trianoni kiállításon, amely június 10-ig látogatható.

MEGOSZTÁS