Avatar photo
Írta: Vira
 
BÁCS-KISKUN MEGYE BORA 2022: KISKŐRÖSI A FEHÉR ÉS A ROZÉ, A MEGYE VÖRÖSBORA PEDIG ÉRSEKHALMI
 
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén is megszervezte a már hagyományosnak nevezhető „Bács-Kiskun Megye Bora” versenyt. Megyénk legkiválóbb borai kaphatják meg ezt a kitüntető címet, melynek előfeltétele a minőségi bor készítése iránti elköteleződés.
A megye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát a két borvidékünk versenyén aranyérmet elnyert borok közül szakmai zsűri választotta ki Nemesnádudvaron a Bor Bagoly pincében, ahol Kovács István, a település polgármestere köszöntötte a bíráló bizottság tagjait. Üdvözölte a megyei programot és külön örömét fejezte ki, hogy Nemesnádudvar a rangos esemény helyszíne. A megye számára rendkívül fontosak a Duna-Tisza közének borászatai, melyek piac – és versenyképesek, erre már számos hazai és nemzetközi verseny is bizonyosságot adott. Az Alföld borainak méltó helye van az asztalunkon, az üzletek polcain. A Megye Borai külön emblémával ellátva képviselik a megyét rendezvényeinken, illetve nemzetközi szintéren is.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat célja az alföldi borok népszerűsítése, melyek gazdag értéktárunkban is előkelő helyet foglalnak el. A „Megye Bora” cím nagymértékben hozzájárul a megyei identitás erősítéséhez, mélyítéséhez, példát állít a feltörekvő borászok számára is.

Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2022

 
1. Vass Borászat – Irsai-Tramini 2021 – Kiskőrös
2. Gedeon Birtok – Kövidinka 2021 – Izsák
3. Gruber Pincészet – Királyleányka 2021 – Nemesnádudvar
 

Bács-Kiskun Megye Rozébora 2022

 
1. Szentpéteri Borpince Nero rozé 2021 – Kiskőrös
2. Eredet Pince – Kékfrankos rozé 2021 – Soltvadkert
3. Koch Pincészet – Néro rozé 2021 – Borota
 

Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2022

 
1. Takács Pince –Kékfrankos 2019 – Érsekhalma
2. Koch Pincészet – Kadarka 2018 – Borota
3. Eredet Pince – Kékfrankos 2019 – Soltvadkert
 
A 2019. évtől külön elismerésben részesülhet a megyei borászok közül egy, aki az elmúlt években szakmaiságával, értékteremtésével olyan minőséget ért el, hogy érdemes a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címre.
Ezt a címet idén Koch Pálma nyerte el.
 

 
Amint azt Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló elmondta, összesen 16 borászat 31 tételt nevezett a versenyre a Kunsági, illetve a Hajós-Bajai borvidékről. A Kunsági borvidék 19 nedűt a Hajós-Bajai borvidék pedig 12 bort mutatott be. Igen szoros verseny alakult ki, ami tükrözi boraink kiválóságát. A szakember hangsúlyozta, hogy a magyar borok állják a versenyt a nemzetközi piacon is.
 
Szabó Attila a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője, a bíráló bizottság elnöke értékelésében elmondta, hogy több esetben meglepetéssel tapasztalták a minőségi csúcsot. Elmondta, hogy a bizottság tagjai nagy összhangban dolgoztak, markáns véleménykülönbségek szinte nem is adódtak. Hangsúlyozta, hogy a megye jó hírét viszik a kiválasztott borok.
 
 
További részletek a bacskiskun.hu oldalon. 
-Hirdetés-

Forrás: Bács-Kiskun facebook oldal 

MEGOSZTÁS