Tóth Mátyás egykori birkózóedző nagyon büszke régi tanítványára. Mint mondja Erikának kislánykora óta ez volt a vágya, hogy ott legyen országunk legjobb birkózói között. Nagyon sokan pályáznak erre a helyre, Erikának 22 évesen már sikerült – mondja.

Erika már serdülő korosztályban is számos dicsőséges eredményt könyvelhet el, például Európa-bajnok volt, utánpótlás világbajnoki bronzérmes. De ott volt U23-as korosztályban az EB-n, és készül az augusztusi U23-as világbajnokságra is.

-Hirdetés-

Bognár Erika: – A Kiskőrösi Petőfi Birkózó Klub után tanulmányaim miatt Kecskemétre kerültem, ahol a Kecskeméti TE sportolója lettem, most a fővárosban a Budapesti Honvéd Sportegyesület színeiben versenyzem. Februárban a katonai sportszázad tagjaként sikerült a felnőtt női válogatott csapat tagjai közé bekerülnöm, így teljesült régi álmom.

18 évvel ezelőtt kezdtem el birkózni, Matyi bácsi volt az edzőm. Nem hagytam abba a tanulást, most végzem a testnevelési főiskolát. Még 7-8 évig biztosan versenyzem, addig még nagyon sok kiváló eredményt szeretnék elérni. Többek között szeretnék az olimpiára is kijutni. Nyáron sincs pihenés, azért kell harcolnom, hogy megtartsam a formámat és így bennmaradjak a jelenleg nyolc fős felnőtt női válogatottban. Ehhez azonban jól kell teljesítenem a magyar bajnokságokon és az emlékversenyeken is. Ennek érdekében élem mindennapjaim, a tavalyi magyar bajnokságon is második lettem, egy vereségem volt csupán, egy válogatott kerettagtól.
(Tóth Mátyás itt közbeszólt: Most ugyanezeken a versenyeken kell megfelelned, csak az aranyérmet kell mindig elhoznod!)

Tóth Mátyás és Erika

A mostani női válogatott csapat nagyon fiatal korosztály, igen kiváló versenyzőkkel. Naponta két közös edzés van, ez összesen négy órát jelent. Ha táborban vagyunk, akkor három edzést is tartanak számunkra egy nap. Mindemellett vannak a saját edzéseim és a mérkőzések. A versenynaptáram is sűrű, lesz két magyar bajnokság U23 és a felnőtt, indulok az U23-as világbajnokságon, az egyetemi országos bajnokságon, külföldi edzőtáborok, versenyek. 2023-ban kvótát szeretnék szerezni az olimpiára a kiírt versenyeken jó helyezésekkel. Nagyon szeretnék kijutni 2024-ben a párizsi olimpiára. A súlycsoport még nem biztos, most is vissza kellett „dolgoznom” magam 59 kilogrammról 54-re. A birkózás is, mint minden sport, nem csak a testi erő, ügyesség harca, hanem sokat kell gondolkodni, kombinálni is. Ismerni kell az ellenfelet, tudni kell erősségét, gyengéit.

Kapcsolódó cikk
Bognár Erika: „Az egész életemet a sport és a birkózás tölti ki”
Bognár Erika: „Az egész életemet a sport és a birkózás tölti ki”
„Birkózásra született!” a kiskőrösi származású Bognár Erika, aki sport iránti szeretetét családjából hozta. Édesapja és bátyja nyomdokaiba lépve sikert sikerre...

Sok sikert kívánunk Erika! Köszönjük, hogy versenyeredményeiddel öregbíted városunk jó hírnevét! Gratulálunk eddigi eredményeidhez, a válogatottba való bekerüléshez, további kiváló helyezéseket kívánunk. Teljesüljön a vágyad, kerülj ki az olimpiára! Addig is és ott is büszkén szurkolunk a kiskőrösi lánynak, Matyi bácsival az élen!

Írta, fotó: Boda Zsuzsa/Kiskőrösi Hírek
Kiemelt kép: VIRA.HU archív fotó 

MEGOSZTÁS
Írta: vira