A közelmúltban pedagógusnap alkalmával Viedner Mónika utazótanári intézményegység-vezető Miniszteri elismerő oklevelet vehetett át, akinek munkáját Schaffer István, a Kiskőrösi EGYMI intézményvezetője méltatta 2022. június 15-én ballagási és tanévzáró ünnepségük alkalmával.
Viedner Mónika utazótanári intézményegység-vezető a Kiskőrösi EGYMI 2021/2022. tanévzáró ünnepségén

Viedner Mónika gyógypedagógiai pályafutását 2000-ben kezdte a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Speciális Általános Iskolájában. Óvónői végzettsége mellett gyógypedagógiai tanári diplomáját a Kaposvári Egyetem Főiskolai Karán vehette át 2004-ben. Ezt megelőzően gyógytestnevelői képesítést is szerzett 2002-ben. Kezdetben napközis nevelőként, majd osztályfőnökként tevékenykedett. 2006-tól módszertani tréneri képesítést szerzett és számos tréning-anyag kidolgozásában vett részt. 2007-ben saját tanítást kísérő jó gyakorlatot készített Romano Zsanipe címmel. Időközben sikeresen szakvizsgázott 2010-ben az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, ahol gyógypedagógiai szakértő, vezetőtanár képesítést kapott. Ezt követően folyamatosan, nagy odafigyeléssel és magas szakmai színvonalon mentorálta és vezette a gyakorlati idejüket töltő főiskolai hallgatók munkáját. Tevékenyen kapcsolódott be az intézmény TÁMOP-os pályázatainak megvalósításába. Ennek keretében saját innovációt készített „Kézjegyek” címmel, módszertani füzetet írt az értelmi sérült gyermekek együttneveléséhez és olvasás szövegértés területen tantárgyi modult dolgozott ki. 2010-től a Diákönkormányzat munkáját segítette és ugyanettől az évtől a felsős munkaközösség a Kooperatív team irányításával bízta meg az akkori intézményvezetés. Időközben utazó gyógypedagógiai feladatok ellátásában is aktívan vett részt. Számos sikeres szülőklub foglalkozást szervezett, amellyel a szülőkkel való jó kapcsolat kiépítését alapozta meg. 2015-től mesterpedagógus szakértőként vesz részt a pedagógus-minősítési és tanfelügyeleti munkában. Számos előadást tartott a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az EGYMI Országos Egyesülete és az ISO 9000 Fórum konferenciáin. 2016 óta az Utazótanári Intézményegység munkáját irányítja egységvezetőként. Második szakvizsgáját közoktatási vezető területen kitüntetéssel végezte a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Karán 2017-ben. Mindennapi munkájában lelkiismeretesen szervezi, hogy a Kiskőrösi járásban az integráló intézményekben nevelkedő sajátos nevelési igényű tanulók nekik megfelelő sérülés specifikus ellátást kapjanak.  A művészetek, a kultúra a sport területén – évről-évre bővítve az intézményegység palettáját – olyan versenyeket szervezve, ahol ezek a tanulók is bizonyíthatják tehetségüket. Nagy érdeklődésnek örvend az „Ünnepváró” rajzpályázat, amelynek alkotásait minden évben vándorkiállítás formájában ismerhetik meg az intézmények, de bizonyíthatják tudásukat a tanulók esszé, vagy éppen versek írásával is. A „Szerencsés Teri Emlékverseny”–re évről-évre egyre több kis versmondó érkezik a régióból. A „Hajtás pajtás!” sportvetélkedő igazi közösségépítő csapatjáték, ahol a gyerekek és a pedagógusok is közelebb kerülnek egymáshoz.

Kapcsolódó cikk
Tizenkét csapat vetélkedett az EGYMI Hajtás pajtás versenyén
Tizenkét csapat vetélkedett az EGYMI Hajtás pajtás versenyén
2022. április 29-én pénteken délelőtt a járás gyermekei gyülekeztek a Kiskőrösi EGYMI tornatermében, hogy aztán pajtásként versengjenek egymással az iskola...
-Hirdetés-

Havi rendszerességgel, töretlen lelkesedéssel szervezi a többségi intézmények pedagógusai számára az ITEM foglalkozást. Ennek keretében az igényekhez igazodva kaphatnak az érdeklődő pedagógusok speciális, az együttnevelés mind magasabb szakmai színvonalon történő megvalósításához segítséget. Intézményen belül és kívül is koordinálja a tanulási folyamatokat támogató terápiás eljárásokat. A kutyával asszisztált, a fény-hang, a só és szín, a művészet és a jóga terápiáknak jelentős szerepük van a hátránykompenzációban, a tanulási motiváció növelésében, valamint a testi és lelki egészség megőrzésében. Igazi gazdaszellemmel irányítja az Eszközkölcsönzőt, ahonnan ingyenesen juthatnak fejlesztő eszközökhöz, játékokhoz a szülők és a pedagógusok.

Kapcsolódó cikk
Vár az ESZKÖZKÖLCSÖNZŐ!!!
Vár az ESZKÖZKÖLCSÖNZŐ!!!
A Kiskőrösi EGYMI megalakulása óta támogató szerepet lát el a térség sajátos nevelési igényű gyermekeinek integrációja ügyében, melynek keretében folyamatosan...

Mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kölcsönzés lehetőségére mind szélesebb társadalmi körben felhívja a figyelmet. Az EGYMI-n belül és az integrációt felvállaló intézményekben is folyamatosan szervez érzékenyítő programokat, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a különböző sérüléssel élő gyermekek, fiatalok, felnőttek mind szélesebb körű társadalmi elfogadásához.

Elkötelezett munkájának köszönhetően a Kiskőrösi EGYMI–ben országosan is követendő, példa értékű integrációt támogató jó gyakorlat valósult meg, amelynek átadása a Duna Menti és Kiskunhalasi EGYMI számára is megtörtént.

Viedner Mónika több mint két évtizedes elkötelezett, kimagasló szakmai színvonalon végzett munkájáért részesült a magas rangú elismerésben, amelyben a folyamatos önképzési és innovációs igény, valamint a nyitott, megoldást kereső attitűd és a munkatársak önzetlen szakmai segítése tükröződik.

B-J: Eszenyiné Suba Ildikó, Sáfár Lászlóné, Viedner Mónika és Vörösné Piros Ágnes munkáját is elismerték a 2021/2022. tanévben

Szöveg forrása: Kiskőrösi EGYMI 
Kiemelt kép forrása: Mónika Viedner facebook oldala 

MEGOSZTÁS