A Múzeumok Éjszakája programsorozatot 2003 óta rendezik meg hazánkban, amely a nyári napfordulóra, Szent Iván éj környékére esik. Ilyenkor Kiskőrösön is megnyílnak a múzeumok és igazán különleges módon éjszaka barangolhatunk bennük. Teljesen más az atmoszféra ilyenkor, a család apraja-nagyja élvezi, hogy egy különleges időpontban lehet vendége az Úttörténeti Múzeumnak és a Szlovák Tájháznak.

-Hirdetés-

Az idei Múzeumok Éjszakája 2022. június 25-e szombatra esett, amikor délután 15.00 órától „kivilágos virradatig várták” a látogatókat Kiskőrösön. A programok éjszakába nyúltak ugyan, de már kora délután elkezdődtek a szép nyári időjárásnak is köszönhetően.

A Szlovák Tájház udvara már délután benépesült. A nap kezdetén látványsütéssel és levendulás szappankészítéssel várták a családokat. Természetesen körbe lehetett járni a tájházat és a szervezők népi játékok egész garmadájával várták a kisebbeket is. A levendulás szappankészítés csínját is megismerhették a gyerekek, az elkészült szappanokat pedig büszkén vihették haza. Amikor pedig szállingózni kezdtek a finomabbnál finomabb illatok, máris szaladtak a kisült krumplispogácsa és kenyérlángos asztala felé. A délután folyamán többször megérkezett népes kis csapatot szállítva az Úttörténeti Múzeumból az úthenger is.

Estefelé a Szlovák Tájház kettő programnak adott otthont. Elsőként egy gyógynövények jótékony hatásait bemutató előadásnak lehettek szem- és fültanúi a vendégek. A várva várt esemény ezen az estén nem titkoltan Pálinkás Szilvi saját könyvének bemutatója volt: Genomba zárt örökség címmel.

Kapcsolódó cikk
Genomba zárt örökség – könyvbemutató a Múzeumok Éjszakáján
Genomba zárt örökség – könyvbemutató a Múzeumok Éjszakáján
Az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő Múzeumok Éjszakáján, 2022. június 25-én este került sor Pálinkás Szilvia írónő Genomba zárt örökség című...

Az Úttörténeti Múzeumban a programsorozat terepasztalon történő útépítéssel kezdődött, miközben egy időszaki kiállítás is megnyílt ezen az délutánon. A gyerekek nagy örömére a múzeum udvarán éjszaka is lehetett rollerezni, a kisebbeknek futóbiciklizni. Komoly verseny folyt a sötét ellenére is az egész kinti területen, a gyerekek ügyesen vették a kanyarokat és az útjukba keveredő, sétálgató szülőket is kerülgették villámgyorsan.

Eközben a felnőttek élvezhették a zenekarok színes programját, melyet elsőnek a Szürkeverebek Jazzbandája őket követően pedig a Music Story szolgáltatott. Este 11 órakor aztán gyülekeztek a kiskőrösi néptáncosok és a máglya körül hatalmas – szó szerint népes tánc vette kezdetét. A legkisebbektől az idősebbekig mindenki táncolt a tűz körül, sőt a bátrabbak párjukkal kézenfogva átugrottak a máglya felett is.

„Múzeumok Éjszakája. Szlovák tájház, Kiskőrös. Múzeumi munkatársak, önkéntes segítők, rengeteg ember rengeteg munkája kellett ahhoz, hogy sosem látott résztvevő, kétszáznál is több érdeklődő legyen jelen a programunkon. Köszönet és hála mindenkinek, aki hozzájárult, hogy a gyógynövényekhez kapcsolódó tematika ennyi érdeklődött hívott a tájházukba. Levendulás szappan, kemencés kenyérlángos, heróka, krumplis pogácsa, gyógy – és fűszernövények hasznosítása, és egy üknagyanya nehézséggel és szenvedéssel teli élettörténete és rehabilitációja. Fantasztikus. Sűrű nap volt, de megérte. Köszönöm Nektek.” – összegezte a nap eseményeit Dr. Filus Erika, múzeumigazgató. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (88 db kép)
MEGOSZTÁS