„Ha az apa azt mondja nem, anya is azt mondja…”. Idézet egy édesapától, az egyik boltból. Fáradt voltam, libabőrös a bolt klímájától, és a kosarammal egyensúlyoztam. Siettem. Lassan kellene a világnak egy egyen póló #nem érek rá, sietek felirattal.

Az édesapa a kasszára várt, éppúgy mint én. Az egyik kislánya sírdogált és jégkrémért nyafogott. Mélyen megértettem. Ha több cukormentes jégkrém lenne a boltokban, én is azért nyafognék negyven fokban. Mögöttük álltam. Az apa így érvelt:

-Hirdetés-

Még sokára fogunk hazaérni. Ha most vesszük meg a jégkrémet, elolvad mire hazaérünk. Majd az utolsó boltban.

De én most akarom – toppantott a kislány.

Kép forrása: pixabay.com/civilhetes

Nem ítélem el. Túlságosan ismerős mondat a felnőttek világából. Csak a kislánynál életkori sajátosság – a dackorszak kellős közepén –, a felnőtteknél szomorú hozzáállás. A gyerekeket letoljuk érte, mi meg a „most akarom” börtönében tesszük tönkre egymás életét.

Az apa türelmes volt.

Nincs idő rá, hogy megedd. Nem azt mondom, hogy nem veszünk jégkrémet. Csak azt, hogy nem most.

Ekkor vette észre, hogy mögöttük állok. Előreengedett. Az édesanyát várták. A kislány morcosan hagyta ott az apukáját. Pillanatokon belül rábeszélte az anyukáját a jégkrémvásárlásra. Huncutul apukája szemébe nézett, óvatosan meglengetve a zsákmányt. Apa a feleségéhez fordult:

Negyedórán át győzködtem, hogy megértse, nem veszünk jégkrémet – bosszankodott. – Erre te adsz neki egyet.

Kép forrása: pixabay.com/civilhetes

Nem hallottam, hogy megbeszéltétek – felelte az édesanya, majd a gyermekéhez fordult:

Gyere, visszavisszük a jégkrémet! Nem tudtam, hogy apával megbeszéltetek valamit.

A kislány reménykedve váltogatta a tekintetét a szülei között, de ez a helyzetén nem változtatott. Az anyukája után kullogott, és visszatette a jégkrémet a hűtőbe.

Újra a sorban állva apa leguggolt a lánya mellé:

Szívem, ha apa azt mondja nem, anya is azt fogja mondani. Ha anya azt mondja nem, én is azt fogom mondani. Ezt ne felejtsd el!

A kislány szipogva bólogatott. Micsoda szerencsés lány!

Kiemelt kép forrása: pixabay.com/anestiev

MEGOSZTÁS