„Egy csepp Kiskőrös” címmel rendeznek kiállítást 2022. szeptember 2-án, 18:30 órai kezdettel Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban, a XXVIII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetségi Napok első napján. A rendezvény ideje alatt Petőfi Sándor szülővárosának kiemelkedő alkotóinak műveiből összeállított válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők, mely alkotások nagyrészt az Ágnes Galéria tulajdonát képezik.

-Hirdetés-

A kiállítás szeptember 22-ig tekinthető meg, a művelődési központ nyitvatartási idejében. 

Lászlóné Takács Ágnes, a galéria tulajdonosa megkeresésünkre elmondta:

„A kiállításnak azért választottam az „Egy csepp Kiskőrös” elnevezést, mert én csak egy kis csoportját tudom bemutatni a Kiskőröshöz kötődő alkotóknak. Ezúttal azoknak a műveit állítom ki, akiknek már valaha rendeztem kiállítást. Egy kivétel van csupán: B. Zeikfalvy Anna, akinek személye kihagyhatatlan a kiskőrösi képzőművészeti oktatásból. Ez a kiállítás a budapesti József Attila Színházban is bemutatásra kerül szeptember 29-én, melynek célja, hogy a professzionális alkotókon keresztül ismerhessék meg városunkat az emberek. Mivel a kiállított művek 90%-a az Ágnes Galéria tulajdona, így azt hiszem senki számára nem kérdés, hogy mely művészek kerülnek bemutatásra. Azonban mindenkit megnyugtathatok afelől, hogy a Petőfi bicentenárium alkalmából több kiskőrösi alkotónak is terveznek kiállítást Szedmák Tamásék és a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület.”

A kiállítás alkalmával Albert Éva iparművész, B. Zeikfalvy Anna grafikusművész, Köhler Péter grafikus, Kecskeméti István festő, ifj. Kunhegyesi Ferenc festőművész, Breczkó Péter tűzzománc készítő, továbbá Vince Dorka és Walter Borka fiatal művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Albert Éva iparművész 1977-79-ig tanult Németh Jenő könyvkötő iparművésznél és a Képzőművészeti Szakközépiskola szakoktató műhelyében, ahol elsajátította a doboz-és tokkészítő mesterséget (ami kihalt szakma) és a könyvkötést. Művészeti pályája során számos díjjal elismerték már. 2009-ben Europe Genius-díjat kapott, míg 2010-ben a MOB képzőművészeti pályázat: 2. helyezettje lett. Rendszeres alkotója a MOB díjaknak, az Agrárminisztérium és Zeneakadémia kitüntetéseinek.

B.Zeikfalvy Anna grafikust már általános iskolában is a képi ábrázolás érdekelte. Vonzódása a festészethez és a rajzoláshoz a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban még jobban megerősödött, ezért erős motivációval jelentkezett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz szakára. Dér István és Fischer Ernő voltak a mesterei. Tanárként Kiskőrösre került. Pályája során folyamatosan oktatott rajz és vizuális művészet tantárgyakat tantervi, szakköri és művészetoktatási keretekben. Tanítványai rendre nyertek területi, megyei, országos, sőt nemzetközi pályázatokon. A kiskőrösi grafika műfajának teljes alkotói környezetét, és a művészetoktatási intézmény jól felszerelt technikai műhelyét ő teremtette meg. 1986 óta grafikus művésztanárként tanított a kiskőrösi művészeti iskolában, 2000-től teljes munkaidős alkalmazottja lett az intézménynek. Szakmai elismeréssel főtanácsosként vonult nyugdíjba 2010-ben. Saját művészeti tevékenységét az igényesség és az elkötelezettség, valamint a műfaji hűség jellemezte. Kezdetektől a klasszikus, sokszorosított grafikai technikát alkalmazza, azt tökéletesítette, fejlesztette, variálta. 1987-től számtalan megyei és országos kiállításon találkozhattunk munkáival. Egyéni kiállításokra 2002-től kérték műveit. 2001-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képgrafikai tagozatára nyert felvételt. Ez a tagság a hivatásos grafikusművészek sorába emelte. Eddigi lemezekről nyomtatott munkáinak száma mintegy 140-re tehető. B.Zeikfalvy Anna munkássága során alkotásaival számos szakmai díjat nyert. 2007-ben Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja elismerésben részesült. A tokaji, ajkai és a szőgyéni alkotótáborok rendszeres résztvevője. Művészi példaképének Prutkay Pétert tekinti. A mester alkotásainak gondolatisága, tartalmi mondanivalója és technikai tökéletessége mind példamutató a művész számára. A kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában nemzetközi grafikai alkotótáborokat és kiállításokat hozott létre. A Kiskőrösön élő és dolgozó rajztanárok és képzőművészek mind a mesterüknek tekintik B. Zeikfalvy Anna grafikusművészt.

Kapcsolódó cikk
Jellé lenni és jelet hagyni — bemutatták B. Zeikfalvy Anna képzőművészeti albumát
Jellé lenni és jelet hagyni — bemutatták B. Zeikfalvy Anna képzőművészeti albumát
  Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész alkotásaiból 1Kor. 4,7 címmel jelent meg egy képzőművészeti album, mely a Petőfi Szülőház Múzeumi és Művészeti...

Köhler Péter grafikusművésszel Pálfi Tibor rajztanár szerettette meg a rajzolást. 1964-től Szloboda Antal festőművész tanította. 1968-tól Koffán Károly festőművész a Munkácsy-körbe hívta és öt éven keresztül volt a mestere.1970-től grafikusként dolgozott egy kereskedelmi cégnél, és elkezdett behatóan foglalkozni az anatómiával. Majd műtőssegédként dolgozott négy évet, így volt lehetősége boncteremben rajzolni, és műtéti eljárásokat ábrázolni orvosi előadásokhoz. Ezen kívül dolgozott színházban, múzeumban, dekorációk elkészítésénél és porcelánfestőként. Első kiállítása 1973-ban volt Kiskunfélegyházán. 1982-ben elhagyta az országot, Münchenben telepedett le. Köztéri szobrok, épületek és szökőkutak restaurálásával foglalkozott. Sokat utazgatott Dél-Olaszországban. A felkeresett kisvárosok megörökítése napjainkig kifogyhatatlan témát ad számára. Több évig élt és dolgozott Kiskőrösön is.1985-ben San Giovanni Rotondo-ban, 1986-ban Münchenben (Goethe-Institut) állította ki munkáit. 1991-től vesz részt magyarországi kiállításokon. Számára jelentős kiállítások helyszínei: Kalocsa, Harta, Dunapataj, Baja, Budapest, Szeged, Pécs, Békéscsaba, Szentes, Ordas, Kiskunfélegyháza, Vác. 2006-ban nívódíját kapott, ugyanebben az évben az OKIT keretein belül Tatán különdíjban részesült. 2006 novemberében Londonban a Royal College of Art jótékonysági kiállításán lett díjazott. 2007-ben a Honvédelmi Minisztérium nívódíját kapta meg. Egy évben a pécsi POSZT harmadik helyezettje lett. Alapító tagja a szelidi, ordasi, az uszódi és a géderlaki alkotótáboroknak. Napjainkban Dunapatajon él. Az Ágnes Galériában 2010-től kaphatók festményei és grafikái. 2013-ban tájképeiből nyílt kiállítás a galériában.

Kapcsolódó cikk
Köhler Péter nívódíjas képző-és iparművész Kiskőrösön is otthon érzi magát
Köhler Péter nívódíjas képző-és iparművész Kiskőrösön is otthon érzi magát
Köhler Péter nívódíjas művész, kettős: német magyar állampolgár. Otthon érzi magát Kalocsán, Hartán, Münchenben, Dunapatajon, sőt Kiskőrösön is. Nyarait San...

Kecskeméti István 1932-ben született Kiskőrösön. Szülei, nagyszülei egyszerű paraszt emberek voltak. Édesapját ötévesen veszítette el, özvegyen maradt édesanyja nevelte fel őt és három testvérét. Elemi iskolái elvégzése után asztalos szakmát tanult. 1945 végén a Juhász Tibor ügyvéd által vezetett képzőművészkör tagja lett. Meskó György tanár úr felismerte kivételes tehetségét, ezért támogatta művészi képzését. 1954-ben a fővárosba költözött, a Magyar Vasútnál gépkezelői munkakört látott el. 1955-től a Vasutas Szabadiskola tagja lett, ahol rendszeres képzőművészeti oktatásban részesült. Emellett filozófiai, művészettörténeti kurzusokat hallgatott a TIT szabadegyetemen, míg magánúton francia nyelvet tanult. Az ismerőseiből alakult hetes festőcsoport tagja lett. Vezető gondolatuk a következő volt: „Nem ismerünk el izmusokat és divatáramlatokat, hanem csak őszinte művészi véleményt az Életünkről és az Életről.” 1955-ben mutatkozott be alkotásaival egy csoportos kiállításon az Ernst Múzeumban. Az 1955-1964-ig terjedő időszak volt életének legmozgalmasabb művészi korszaka. Ezalatt az időszak alatt 16 kiállítása volt. 1962-ben a MÁV Szakszervezete által rendezett kiállításon első díjat nyert. A Magyar Népköztársaság Képtőművészeti alapja háromszor utasította vissza tagfelvételi jelentkezési kérelmét. Ezek az elutasítások nagy törést okoztak művészi pályáján. 1964-1973 között egyetlen kiállításon sem jelentek meg a munkái. 1970-ben visszaköltözött szülővárosába, s itt lépett újra a nyilvánosság elé az alkotásaival 1973-ban a Művelődési Központban. Szülővárosában összesen hat kiállítást rendeztek a műveiből.1980-tól egyre több nagyvárosban ismerhették meg alkotásait. Utolsó gyűjteményes kiállítása 2001-ben a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériájában lett megrendezve. Élete végén megmaradt képeit a múzeumra hagyta.

„Az életben jól vagy rosszul minden megszerezhető—tudás, műveltség, gazdagság–, de a tehetség, ez a csodálatos plusz, amely velünk születik az sem pénzzel vagy egyebekkel meg nem szerezhető kivételes adomány!” ( Kecskeméti István naplótöredék)

Ifj. Kunhegyesi Ferenc festőművész kiegyensúlyozott, összetartó roma család első gyermekeként született. Már általános iskolás korában felfigyeltek kivételes művészi affinitására. Számára hosszadalmas út vezetett a képzőművészethez. A kiskőrösi Szakmunkásképző Intézet kőműves szakágának elvégzése után 30 éves koráig színpadi táncosként dolgozott. A zene, a tánc mindig élete része volt. 2000-ben jelentkezett a kiskőrösi Speciális Tantervű Általános Iskola igazgatójánál, s felajánlotta segítségét. Rajzolásra, táncra, sportra oktatta a többségében roma gyermekeket, akik közt akadt fogyatékkal élő is. Ifj. Kunhegyesi Ferenc már felnőttként kezdte újságírói tanulmányait Budapesten, s 2000-ben itt találkozott Szentandrássy Istvánnal, aki felébresztette benne a gyermekkora óta dédelgetett álmot, hogy érzéseit, gondolatait grafikában, festészetben tárja a világ elé. Ezután az egyéni festői stílus keresésének különböző stációi következtek. Ebben az időszakban készültek Bódvalenke házfalainak művészi díszítései (2010-2012), s a kiskőrösi Petőfi Szilveszter színpadi díszletei is. Végül eljutott a csak rá jellemző, egyedi képi világig. Az autodidaktaként kezdett művészi pályája 2013-ban fontos állomásához érkezett, ugyanis ekkor választották be az Aknay János által vezetett Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Szentandrássy István és ifj. Kunhegyesi Ferenc festményeit egy aktuális műben, a József Attila Színházban játszott, Csemer Géza szövegkönyve alapján színpadra vitt Cigánykerékben is láthattuk. Az előadás zenéjét Szakcsi Lakatos Béla szerezte, a darabot Böhm György rendezte. 2018-óta folyamatos kísérletezés és útkeresés jellemezi a munkásságát, amely nem csupán iskolateremtő, de példamutató is. Számos díjjal ismerték már el tehetségét: 2000 Kiskőrös város kultúrájáért díj, 2006 Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Képzőművészetért díj, 2009 Közép-Európai Kisebbségi Filmfesztivál különdíja Ének a cigánylétről c. kisfilmért), 2018 Prima Díj, 2019 Nemzetiségekért Díj.

Kapcsolódó cikk
Kunhegyesi Feró ecsetvonásai nyomán
Kunhegyesi Feró ecsetvonásai nyomán
Kunhegyesi Ferenc, kiskőrösi festőművész sokak számára példakép lehet, aki roma származását sohasem „betegségként” élte meg. Azt vallja, hogy minden ember...

Breczkó Péter tűzzománc készítő 1952-ben született Kiskőrösön, polgári családban, amely alaposan kivette részét a mezőgazdasági munkából is. A gimnázium elvégzése után Budapesten helyezkedett el az Offset és Játékkártya Nyomdában mint litográfus, majd következett a Glóbus Nyomda, ahol lehetőséget kapott a csomagolások tervezésére. 1987-ben alapította meg a Kurrens Stúdiót, amelynek vezetőjeként 23-évig a kreatív- és reklámiparban dolgozott. Ezután úgy érezte váltania kell, mivel mindig is a rajzolás körül forgott az élete, és manuális tevékenységre vágyott. Édesapjától, aki maga is szobrász féle lett volna, ha a kor engedi, sokat tanult. A reklámgrafikában, mely a „hétköznapok művészete”, a gépek és a programok vették át a manualitás szerepét. A számára fontos alkotási folyamatot a tűzzománc faliképek készítésben találta meg, mely egy csodálatos technika, kicsit fémművesség, kicsit festészet, grafika, de épp úgy lehet szobrászat is. Tág teret enged a kísérletezésnek, az ötleteknek, a játéknak, de türelmet és elmélyülést is kíván. Szeretne ezen a pályán nem csak szépet, hanem igazat is alkotni. Tizennégy éve készít tűzzománc képeket. Évek óta a Kecskeméten rendezett nemzetközi tűzzománc mesterkurzus résztvevője, számos kiállítása volt már.

Kapcsolódó cikk
Breczkó Péter, tűzzománc készítő ezer szállal kötődik Kiskőröshöz
Breczkó Péter, tűzzománc készítő ezer szállal kötődik Kiskőröshöz
Breczkó Péter ezer szállal kötődik Kiskőröshöz, hiszen itt született és  gyermekkorát is itt töltötte. Családja mind a mai napig itt...

Vincze Dorka fiatal tehetség 2002-ben született, aki általános iskolai és középfokú tanulmányait Kiskőrösön végezte. A rajzolás, festés gyermekkori szeretete után 2010-ben kezdett a művészet felé fordulni komolyabban. Először zenélni tanult, három évig fuvolázott, majd elvégezett egy jobbagyféltekés tanfolyamot, az után két évig járt grafikára Furák Attila tanár úrhoz a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában. Aztán 2016-ban kezdett el mesterénél, Kunhegyesi Ferenc grafikus, festőművésznél tanulni, aki azóta is atyai szeretettel terelgeti művészi útját. Munkái már több helyi kiállításon is szerepelhettek, valamint 2017-ben az Országos Evangélikus Rajzpályázaton harmadik helyezést ért el. 2019-ben kiállították festményeit az Ágnes Galéria által szervezett Új Generáció kiállításon Kiskőrösön a művelődési központban. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakos hallgatójaként Budapesten folytatta. Ottani mestere Gaál József Munkácsi Mihály-díjas festő, grafikus, szobrász, művészeti író, egyetemi docens.

Kapcsolódó cikk
Vincze Dorka: „Alkotóként fontosnak tartom, hogy képeimben ábrázoljam önmagamat is”
Vincze Dorka: „Alkotóként fontosnak tartom, hogy képeimben ábrázoljam önmagamat is”
Vincze Dorka, a kiskőrösi származású 17 éves gimnazista lány, mesteréhez: Kunhegyesi Ferenc Megyei Prima Díjas festőművészhez hasonlóan kortársaival össze nem...

Walter Borka fiatal festő 2004-ben született, aki alapfokú iskolai tanulmányait Kiskőrösön végezte. Művészeti pályafutása akkor kezdődött, mikor Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikus művésznél megismerkedett a grafikai és festészeti technikákkal a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában 2014-ben. Általános iskolai évei alatt számos helyi rajzversenyt nyert, sőt még az Országos Grafikai Versenyre is bejutott. 2019-ben kiállították festményeit az Ágnes Galéria által szervezett Új Generáció kiállításon Kiskőrösön. Jelenlegi tanulmányait a Kecskeméti Kandó Kálmán Technikum Kondor Béla Művészeti tagozatán végzi. Tanárai: Szikora Imre grafikusművész és Miklós Árpád festő- és grafikusművész, akik sokban hozzájárulnak a fejlődéséhez. A Katedra Művészeti Szakgimnázium „KARANTÉN” címmel meghirdetett képregény pályázatán első helyezést ért el. Ezen kívül bejutott a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeum Van művészi vénád? nemzetközi pályázatára, aminek eredményeképp kiállításra került munkája a Deák17 Galériában Budapesten.

Kapcsolódó cikk
Walter Borka: „A művészet mindig meghatározó lesz az életemben…”
Walter Borka: „A művészet mindig meghatározó lesz az életemben…”
A 15 éves Walter Borka Kiskőrösön él édesanyjával, aki 11 éves kora óta fest. Tanulmányait a Bem József Általános Iskolában...

 

Köszönjük Lászlóné Takács Ágnesnek, hogy rendelkezésükre bocsátotta a művészek részletes önéletrajzait. 

Kiemelt kép: VIRA.HU archív fotó 

MEGOSZTÁS