2022. augusztus 5-6-án rendezték meg Szekszárdon a Korinthosz ultratávú futóversenyt, melynek népszerűsége évről évre egyre nő. Az idei versenyre a megnövekedett érdeklődés miatt sorsolás útján lehetett bekerülni. Itt a szervezők több kvalifikációs eredményt is figyelembe vettek. A sorsolást már év elején megtartották, így a versenyzőknek volt idejük felkészülni a nagy megmérettetésre.

-Hirdetés-

A verseny leghosszabb távja 160 km volt. Ez azt jelentette, hogy Szekszárdról a Garay-térről a résztvevők elfutottak egészen Bajáig a Petőfi-szigetig, majd vissza. Az útvonal érintette többek között Bogyiszló, Sióagárd településeket vagy éppen a Szent László hidat is. A verseny nagy része a Duna-töltésen vezetett, ahol idén még nehezebb volt futni, hiszen a versenyzők dolgát a nagy meleg is nehezítette, mivel délelőtt 11 órakor indultak el a 160 kilométeres táv résztvevői. Ezen kívül a másik népszerű szám a 81 km-es táv volt. Ők Bajáról futottak Szekszárdra, de lehetett indulni váltóban és 40 illetve 16 km-es távon is.

A verseny fő szervezője Márkus István Öcsi, aki szívét, lelkét beleteszi ebbe a versenybe. Nem is hiába szeretik az ultrások annyira ezt az eseményt.

Márkus István Öcsi fő szervező a technikai tájékoztatón, aki minden évben nagyon remek versenyt szokott összerakni és megszervezni

A 160 kilométeres táv résztvevői tehát augusztus 5-én pénteken 11 órakor rajtoltak el, így először a meleggel, majd az éjszakával kellett megküzdeniük, illetve újra a meleg nyári idővel azoknak, akik szombaton reggel, délelőtt értek célba. A 81 kilométeres távon indulók szintén pénteken rajtoltak, de ők délután 14 órakor.

A versenyen mindenki győztes volt, aki teljesítette ezt az embert próbáló megmérettetést. A célba érkezést mindig könnyes szemek kísérik. A fájdalom elmúlik, és a helyét átveszi az önfeledt boldogság és a tudat, hogy teljesítették a versenyt.

Az eseményen a 160 km és a 81 km teljesítői névre szóló szalagot is kapnak a befutó előtt, így ezzel teszik meg az utolsó métereket.

Térségünkből is többen részt vettek az ultraversenyen.

A 160 kilométeres távon indult a bócsai Lukács Sándor Luky, aki harmadszorra teljesítette ezt a versenyt. Luky idén két órával többet ment, mint az előző években, de az idei felkészülését sérülések is hátráltatták, viszont így is nagyon szép eredményt ért el, hiszen az egyéni versenyben az előkelő 5. helyen ért célba 18 óra 14 perces idővel. Lukynak ez egy felkészülési verseny is volt a szeptember végi Spartathlonra, ahol 246 km vár majd rá.

Luky a célban hajnali 5 óra után nem sokkal

A másik induló a kiskőrösi Kelemen Anett volt, aki egyéni legjobbját futva 20 óra 51 perc alatt teljesítette a 160 kilométeres távot, így a 7. lett.

Kelemen Anett a célban egyéni legjobbjával (Fotó: Pozderka Attila)

A 81 kilométeres futamon hárman vettek részt a térségből. Izsákról Horváth Zoltán, Bócsáról Szabó Csaba és Kiskőrösről Pszota Attila.

Horváth Zoltán végig szép tempót diktálva lett harmadik 81 km-en (Fotó: Szűcs István) 

A legjobb eredményt Horváth Zoltán érte el, aki egyéniben a 3. helyet szerezte meg. 7 óra 13 perces idővel és egy komoly 5:20-as átlagtempóval. Mögötte a negyedik helyen Szabó Csaba érkezett a Szekszárdi célba, közel 7 perces hátránnyal.

Szabó Csaba közeledik a bogyiszlói révhez  (Fotó: Szűcs István)

A kiskőrösi Pszota Attila pedig 9 óra 5 perc alatt ért a célba, aki most teljesítette harmadszorra a Korinthosz futóversenyt.

Pszota Attila a célban

A férfiaknál a 160 kilométeres távon Vajda Zoltán, míg a nőknél Maráz Zsuzsanna győzött.

Kiemelt kép: Horváth Zoltán a díjátadáson (Fotó: Szűcs István) 

MEGOSZTÁS