A 2022/2023. évi tanévnyitó ünnepség a Himnusz közös eléneklésével (Balázs Nagy Gabriella tanárnő zongorakíséretével) kezdődött tegnap délután a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban, ahol  Markóné Csányi Gabriella, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket. 

-Hirdetés-

Az ünnepélyes tanévnyitó a művészeti iskola növendékeinek bemutatójával kezdődött.

Elsőként a „Töpörtyűk” néptánccsoport adta elő a „Kertek alatt…” című sárközi játékok és táncok” című produkcióját, mely koreográfiával az Országos Koreográfusi Versenyen ezüst, illetve az Országos Néptáncfesztiválon arany minősítést szereztek (felkészítő tanáraik: Horváth Katalin, Bőtös Barnabás, illetve a koreográfia megálmodója Kaponya László).

A Töpörtyűk

Rózsa Fanni (felkészítő tanára: Szűcsné Hegedűs Orsolya) Telemann: F-Dúr Szonáta II.I. tételét játszotta el fuvolán. Zongorán közreműködött: Balázs-Nagy Gabriella tanárnő.

Rózsa Fanni fuvolajáték közben

Majd egy tanári kamaraprodukció következett Szásziné Nagy Judit, Szűcsné Hegedűs Orsolya és László Blanka előadásában, közreműködött zongorán: Pusztai Virág tanárnő. Előadásukban Vivaldi: La Follia című művéből hallhattunk tételeket.

A tanári kamara (b-j) tagjai: Szűcsné Hegedűs Orsolya (fuvola), Szásziné Nagy Judit (hegedű), László Blanka (cselló)

Ezt követően az ösztöndíjat nyert Juhász Áron (felkészítő tanára: Gmoser István) játszotta el trombitán Gedike: Koncertetűdjét. Zongorán közreműködött: Balázs-Nagy Gabriella.

Áron a közelmúltban ösztöndíjat nyert. Néhány napja ért haza az Amerikai Egyesült Államokból, ahol közel egy hónapos zenei kurzuson vehetett részt

Az előadásokat követően Markóné Csányi Gabriella intézményvezető és Balázs-Nagy Gabriella intézményvezető-helyettes egy-egy könyvvel köszönte meg a kiskőrösi Nemzeti Tanévnyitó alkalmával nyújtott nagyszerű szereplést: Agócs Lettinek, Bartha Rozi Abigélnek, Benyik Boglárkának, Bobek Csengének, Bobek Róbertnek, Bús Csengének, Csengődi Lillának, Dulai Pannának, Fekete Dorkának, Kókai Kingának, Kóczián Annának, Kovács Ákosnak, Lehr Dánielnek, Martinkovics Márknak, Oroszi Elvirának, Őszi Lucának, Pecznyik Anabellának, Pelsőci Ákos Botondnak, Polereczki Márknak, Szabó Ferencnek, Szász Hanninak, Szász Hédinek, Szöllősi Katának, Tóth Zoénak, Tóth Zsombornak, Turán Gergőnek, Juhász Zalánnak, Pohankovics Áronnak, Bocor Jonatánnak, Újvári Bálintnak, Pöschl Dávidnak, Suba Dánielnek és Juhász Zalánnak. A diákok felkészítő tanárainak: Gmoser Istvánnak, Tóth Ferencnek, Kaponya Lászlónak, Horváth Katalinnak és Bőtös Barnabásnak, továbbá a szülőknek is köszönetet mondtak.

Kapcsolódó cikk
BECSENGETTEK! A Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában tartották a XIII. Nemzeti Tanévnyitót
BECSENGETTEK! A Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában tartották a XIII. Nemzeti Tanévnyitót
A 2022/2023. évi XIII. Nemzeti Tanévnyitó Ünnepségének Kiskőrösön, Petőfi Sándor költőóriásunk szülővárosában, a Bem József Általános Iskola adott helyet tegnap...

Markóné Csányi Gabriella intézményvezető beszédében elmondta, hogy négy telephelyen (Kiskőrösön két helyszínen, Kecelen és Izsákon) látnak el művészetoktatási feladatokat, ahol a diákok három művészeti ágban – zene, grafika, tánc –  tanulhatnak.

„Az említett három művészeti ágban, a négy telephelyen az idei tanévet jelenlegi adatok alapján 583 beiratkozott, jogviszonnyal rendelkező tanulóval indítjuk. Ez a statisztikai adat folyamatosan változik, hiszen a jelentkezés iskolánkba lehetőségeink szerint szeptember 30-ig folyamatos és lehetséges. Nagy örömünkre a múlt évben elindult felnőttoktatás sikere az idei évben is folytatódik. Továbbra is nagy az érdeklődés ebben az irányban. Országszinten egyedinek mondható a felnőtt beiratkozók száma, illetve az a tény is, hogy számukra külön szolfézs csoport működik. A grafika tanszakon évek óta indul felnőtt csoport is.

A művelődési központ nézőtere szinte zsúfolásig megtelt, a keddi tanévnyitó ünnepség idejére

Célunk az, hogy a művészetet tanító módszereket használva, felelősségteljes, környezettudatos, aktív-együttműködő, előítéletektől mentes, kultúrára, hagyományokra, értékekre nyitott, kreatívan gondolkodó, etikus döntéseket meghozni képes  felnőttekké neveljük iskolánk tanulóit. A szülőkkel való jó viszony, partneri kapcsolat érdekében tartunk fogadóórákat, személyesen, illetve digitális formában. Nyílt napot is hoztunk létre, amelyre a szülőket, illetve a még be nem iratkozott gyerekeket várjuk szeretettel.”

Az intézményben ebben az évben is történtek személyi változások. Az intézményvezető elmondta, hogy a kialakult tanulólétszám két intézményvezető-helyettest, illetve két iskolatitkárt igényel. Balázs-Nagy Gabriella mellett, (új) kinevezett intézményvezető-helyettesként Tóth Ferencet köszönthettük. Iskolatitkárjuk: Judák Angéla Erika mellé további egy iskolatitkár került kinevezésre Kaponya Nagy Katalin személyében. Új kollégáiknak sok erőt és kitartást kívánt munkájukhoz. 
Majd ismertette a tanév közérdekű információit. 

Markóné Csányi Gabriella intézményvezető

Az ünnepi esemény a Szózat közös eléneklésével zárult, Pusztai Virág tanárnő kíséretével. 

A Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola kollektívája a 2022/2023. évi tanévben:

ZENEMŰVÉSZET

Zongora tanszak:
Balázs –Nagy Gabriella –  intézményvezető-helyettes
Pusztai Virág Katalin
Magyarné Szenáky Tünde
Pelsőciné Barna Mária
Vikorné Hajas Matild

Fafúvós tanszak:
Sáfár Andrea
Farkas Zoltán
Soltiné Samu Zsuzsanna
Szűcsné Hegedűs Orsolya
Markóné Csányi Gabriella

Rézfúvós tanszak:
Boldoczki Róbert
Gmoser István
Tóth Ferenc
Gruber Tamás
Sipos Béla – karnagy – Kiskőrös Város Fúvószenekarának vezetője

Továbbá:
Szásziné Nagy Judit – hegedű és szolfézs
Kovácsné Pata Zsuzsanna – szolfézs
László Blanka – cselló
Farkasné Szabolcsi Ildikó – magánének , szolfézs
Falusi János – ütő
Porvay György – gitár

GRAFIKA

Szentgyörgyi Erika

NÉPTÁNC

Horváth Katalin
Bőtös Barnabás
Kiss Katalin – jelmeztáros 

A nevelő-oktató munkát segítik: 
Judák Angéla – iskolatitkár
Kaponya Nagy Katalin – új iskolatitkár
Andriska János – portás
Polyák Katalin, Jávorka Ágnes – takarító 

A tandíjat félévente, a Kiskőrösi Tankerület számlájára a KRÉTA rendszeren keresztül kell megtéríteni – tette hozzá az intézményvezető, mely valamivel kevesebb az előző tanévekhez képest. A térítési díj összegéről az iskola hirdetőtábláján tájékozódhatnak.

A térítési díj összegéről az iskola hirdetőtábláján tájékozódhatnak

A térítési díjak ellenében hangszeres növendékeik 2×30 perces főtárgy és 2×45 perces szolfézs órában részesülnek hetente. Minden félév végén tanszaki hangversenyen szerepelnek tanulóik nyilvános közönség előtt, míg év végén vizsgát (nem nyilvános) tartanak meghatározott vizsgarend szerint. A néptáncoktatás hetente 2×90 perc, melyet a művelődési központban tartanak. A grafika szak oktatása az intézmény emeleti grafika termében valósul meg, szintén 2×90 percben.

Az órarend szerinti oktatás szeptember 8-án kezdődik a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában.

A Petőfi 200 Emlékév eseménysorozatához a művészeti iskola is hozzájárul egy Petőfi Grafika Kiállítással, melynek előkészületei a nyári táborban zajlottak. A kiállítás megnyitója október 14-én 17 órakor lesz a Kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban.
Kapcsolódó cikk
Nagyszabású kiállításra készülnek a SZÓ-LA-M AMI diákjai
Nagyszabású kiállításra készülnek a SZÓ-LA-M AMI diákjai
A Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI nyári alkotótáborában szeptemberi kiállításukra készültek a diákok Szentgyörgyi Erika pedagógus útmutatásával, akinek segítségére volt egyik gimnazista...

További naprakész információkért látogasson el intézményük weboldalára, illetve Facebook oldalukra! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)
MEGOSZTÁS