A Petőfi Emlékév kapcsán és Kiskőrös várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából számos fejlesztést, felújítást végzenek Kiskőrös központjában a Petőfi téren, érintve a Petőfi vonalat, a Műfordítói szoborparkot és a Petőfi szülőházat is. 

 

-Hirdetés-

A témában Szedmák Tamás alpolgármester nyilatkozott:

Szoboráthelyezések

„A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan már javában zajlanak a főtéri átalakítások, melynek emlékhely kialakítás és szoboráthelyezések időszakában vagyunk. Ennek keretében a mai napon került áthelyezésre a Szendrey Júlia szobor a Zsinagógától, új helyére a sétálóutcára, melynek ünnepélyes avatására holnap, azaz szeptember 9-én délután kerül sor.

A Szendrey Júlia szobrot ma délelőtt állították fel új helyén a Kőröskom Kft. munkatársai
Kapcsolódó cikk
Szendrey Júlia-napra hív Kiskőrös – szoboravatás, könyvbemutató és kiállítás is lesz
Szendrey Júlia-napra hív Kiskőrös – szoboravatás, könyvbemutató és kiállítás is lesz
Pénteken délután egy különleges kulturális programot kínál a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a néhai költő és felesége házassági évfordulójára...

A Petőfi-vonal felújításával párhuzamosan a Jókai szobor is minimális mértékben, néhány méterrel arrébb, de áthelyezésre került. Továbbá javításra került a szobor talapzata is, melyet a Rózsa-Stone Kft. munkatársai végeztek el. A szobor tulajdonképpen az eredeti helyén maradt a főtér felújítását követően is, de ez korábban egy zöldterület része volt és a szobor belógott a rendezvényterületre is, ezért úgy döntöttünk, hogy a vonal mentén lesz ez is elhelyezve, mint a Petőfi vonal egyik állomása. 

A Jókai szobor, mint a Petőfi vonal egyik állomása

A közeljövőben a Bem szobor áthelyezését is tervezi városvezetés a Tarnowi térre, hiszen Bem tábornok születési helye Tarnow. Külön szeretném kiemelni, hogy nem önkényesen, hanem a műemlékvédelemmel kapcsolatos szakértői bizottság szakvéleménye alapján kerülnek áthelyezésre a szobrok.” 

Tegnap délelőtt felállították a titulusjelző sztélét is a Történelmi emlékhellyé nyilvánított Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szoborparkjában 

„Tegnap elhozták és felállították a titulusjelző sztélét is, hiszen 2021-ben történelmi emlékhellyé nyilvánították a szülőházat. Az intézményegyüttes alapját képező Petőfi Sándor Szülőház Kiskőrös legféltettebb kulturális értéke. A megújult Petőfi tér és az imént említett sztélé hivatalos átadóünnepsége október 15-én lesz, melyre egy háromnapos nagyszabású rendezvénysorozattal készülünk. Az ünnepség részleteiről napokon belül hírt fogunk adni a város valamennyi médiafelületén” – mondta el Szedmák Tamás, alpolgármester.  

A sztélé a szülőház oldalához került kihelyezésre
Digitális túraútvonal 

Hozzátette, október 15-ig kihelyezésre kerülnek a korábban beharangozott ismertetőtáblák, valamennyi Kiskőrös városközpontjában lévő emlékműhöz. Jelenleg az audioguide videók gyártása zajlik.

Kapcsolódó cikk
Digitális séta Kiskőrösön? – hamarosan bárki kipróbálhatja
Digitális séta Kiskőrösön? – hamarosan bárki kipróbálhatja
Idén decemberben lesz az 50. évfordulója annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek apropóján született meg a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület...
MEGOSZTÁS