Október 1-én szombaton megtelt a kiskőrösi baptista imaház az idősek és a zene világnapja alkalmából a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ által szervezett estén. A Kiskőrösi Baptista Gyülekezet kórusa szolgált zenei kerettel, illetve Pál Ferenc atya, katolikus pap, mentálhigiénés szakember tartott előadást Elégedetten az élettel címmel.

Először Győri Gábor, a gyülekezet lelkipásztora köszöntötte a vendégeket, majd Mészáros Kornél, az egyház korábbi főtitkára mondott ünnepi beszédet. Megosztotta az est témájához illő élettapasztalatát, mely szerint addig vagyunk fiatalok, míg az idősek idősnek tűnnek. Beszélt Saul királyról, akinek a lelkében dúló vihart semmi más nem tudta csillapítani, csak a Dávid lantjából felcsendülő zene.

-Hirdetés-

Szomorné Szepcsik Éva, a kórus vezetője egy szójátékkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a kortalan zene felemel és erőt ad, a zenétlen kor milyen szomorú perspektíva lenne az emberiségnek. Az előadott dalok között szerepelt olyan, amit Vikorné Hajas Matild dolgozott át, valamint zongorán Magyarné Szenáki Tünde és Szomor Balázs kísérte a kórust.

Szomorné Szepcsik Éva, a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet kórusának vezetője

Serafin József, a Módszertani Központ vezetője oly módon vont párhuzamot az időskor és a zene között, hogy amíg a zenében a ritmus, az életben az idő a rendező elv, s hogy akkor éltük jól az életünket, ha az időskorunk harmóniában és megelégedettségben telik.

Kereskedő Emőke beszámolt a Cédrus Alkotótáborról, amelynek keretein belül Seregélyesen biztosítottak nyári, bentlakásos tábori lehetőséget a 65 éven felülieknek. A tábor fontos célkitűzése volt, hogy a ló- és kutyaasszisztált terápia, az alkotói tevékenység, a mozgásos foglalkozások segítségével élhetővé, örömtelivé váljék az idősek számára nemcsak a tábori időszak, de az otthoni életük is.

Kereskedő Emőke a Cédrus Alkotótáborról számolt be

Ezt követte Pál Ferenc atya Elégedetten az élettel című impulzív előadása, a tőle megszokott dramaturgiai elemekkel és felejthetetlen tartalommal. Carl Rogers kutatásai alapján fejtette ki a lélekbevágó különbséget, ami az életminőségünket határozza meg. Vajon boldog emberek akarunk-e lenni vagy csak boldognak akarjuk magunkat érezni? Nagyon eltéveszthetjük életünk irányát – hangsúlyozta –, ha a pillanatnyi lelki és fizikai állapotunk milyensége alapján igyekszünk életünk boldogsági hőmérőjét beállítani. Úgy fogalmazott, hogyha grammra pontosan kimérjük az elképzeléseinket a boldogságtervünkben, akkor a csalódás gyakorlatilag garantált.

Pál Ferenc atya, katolikus pap, mentálhigiénés szakember
Martin Seligman, a pozitív pszichológia atyjának kutatásai alapján öt pontban foglalta össze az igazán boldog élet alappilléreit. „Az első a TÁRSAS ÉS ÉRZELMI INTELLIGENCIA megfelelő minősége, amelyben képes vagyok az érzelmi önszabályozásra és az önmotivációra. A második annak biztos tudata, hogy ÉRTELMES EMBERI ÉLETEM van. Nick Vujicic-t idézte: „A rossz érzéseim oka, ha nem tudom, mi az életem célja”. A harmadik az ELMÉLYÜLTSÉGRE VALÓ KÉPESSÉG. Hogy vannak-e az életemben olyan dolgok, kapcsolatok, célok, amelyekkel kapcsolatban képes vagyok önmagamról elfeledkezve létezni. A negyedik, hogy GYÜMÖLCSÖZŐ EMBERI ÉLETET élek-e. Úgy élek, hogy valóban mindent megteszek, ami tőlem telik, képes vagyok este a jól végzett munka elégedett örömével lekapcsolni a villanyt? Legvégül elmondta, hogyha van a szívünkben három-négy TARTALMAS EMBERI KAPCSOLATNAK hely, már képesek vagyunk elégedetten, boldogan végignézni az életünkön.”

Az alkalom végén Opauszki György, a Filadefia Idősek Otthonának vezetője köszönte meg a résztvevők jelenlétét.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (89 db kép)
MEGOSZTÁS