Soltvadkert Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2022. október 21-én kitüntető címeket, kitüntetéseket és díjakat adományozott, melyet az ünnepi testületi ülésen adtak át a Gyöngyház Kulturális Központ színháztermében.

Soltvadkert Város Önkormányzat Képviselő-testülete példamutató emberi magatartásáért a köztiszteletben álló Demeter János részére „Soltvadkert Város Sportjáért” díjat adományozta a sport tiszteletéért, a technikai sportok, kiemelten az Off-Road terén elért sportolói eredményeiért és a sportág, és a szakosztály menedzselése érdekében végzett áldozatos közösségépítő tevékenységéért.

Demeter János, a Soltvadkert Motorsport Racing Klub elnöke.
-Hirdetés-

Soltvadkerten született 1968-ban tősgyökeres soltvadkerti családban. Az általános iskolát helyben végezte el, majd Kiskőrösön szerzett autószerelői képesítést. Molnár Jánostól tanulta a mesterséget, majd az iskola után Martin László rally versenyző autószerelő műhelyében kezdett el dolgozni 1985-ben. Itt csapta meg a benzingőz és fertőződött meg az autó- és motorsporttal.
Rally versenyautókat építettek az üzemben, illetve motor, váltó és versenyautó fődarabokat készítettek.

A díjat Temerini Ferenc polgármester adta át

Lelkes fiatalként bekerült Martin László szervizcsapatába, és 17 éven át szerelte az autóját a Magyar Rally Bajnokságban.
Ennek hatására 2000-ben kezdte az Off-Roadozást környékbeli versenyeken és túrákon, ahol szerényebb költségvetéssel is lehetett űzni az autósportot.

Az Off-Roadozást kedvelők egy széles körű baráti körré szerveződtek, hétvégenként főként a pirtói erdőben jöttek össze, ahová a család is elkísérte Őket. Ahogyan nőtt a tábor, egyre gyakrabban kerültek nézeteltérésbe a vadászokkal és a hatósággal is. Berkecz László akkori polgármester és Kugelmann Sándor javaslatára alakították meg 2006-ben a klubot, majd megszámozták az autókat a renitensek kiszűrése érdekében.
Klubszinten szerettek volna egy olyan versenysorozatot létrehozni, ahová saját költségen is el tudtak jutni. Így született meg a Bács-Trophy Bajnokság, amely 17 éve tart, és amelynek egyik kategóriájában János hatszoros bajnoki cím tulajdonosa. Mára a versenyhelyszínek cserélődtek, de Soltvadkert állandó helyszín maradt a 17 év alatt.

A kisebb-nagyobb versenyek eredményeként mintegy 200 kupa birtokosa.

Megszállottan és szenvedélyesen szeret minden technikai sportot, és bármilyen kihívásban szívesen megméretteti magát. Így Gyimóti Péterrel is versenyzett a tereprally side by side kategóriájában, s több éve készíti fel Kajári Ferenc autóját a szlalomversenyekre.

Demeter János és felesége

E szenvedélyében is társa a felesége, aki 10 évig volt navigátora a versenyeken, két bajnoki címét vele szerezte. Jelenleg László Imre a navigátora, akivel 2022-ben szerezte a hatodik bajnoki címét.

Régi vágya, hogy Soltvadkerten elkészüljön egy olyan pálya, amely biztonságos otthont ad mindazoknak, akik szeretnék kipróbálni, vagy hasonló megszállottsággal művelni a technikai sportokat. 2013-ban indult a tervezés az Önkormányzat által biztosított területen, és mára a szakosztályra jellemző összefogás eredményeként előrehaladott állapotban van köszönhetően a támogatók önzetlen segítségének is.

A Motorsport Racing Klub napjainkban 15 tagot számol, akik összetartó, családias közösséget építenek rendületlenül.
Demeter János

Az Off-Roadozás mellett 2007-től 2015-ig a Soltvadkerti Repülő Sportegyesület alelnökeként vett részt az egyesület életében, elsősorban repülős napok szervezésével, szüreti fesztiválok alkalmával és városi rendezvényeken a vendégek reptetésével, a tevékenységük megismertetésével. A sárkányrepülőzés a mai napig a hobbija maradt, rengeteg embernek okoz örömet egy-egy reptetés alkalmával.

A város e díjjal ismeri el önzetlen közösségépítő és kiváló sportolói munkásságát.

A 2022-es önkormányzati díjazottak

Szívből gratulálunk, és sok erőt és kitartást kívánunk a további tervek megvalósításához!

Kapcsolódó cikk
Összesen kilenc díjat és kitüntetést adtak át az ünnepi képviselő-testületi ülésen
Összesen kilenc díjat és kitüntetést adtak át az ünnepi képviselő-testületi ülésen
A hagyományokhoz híven, az 1956. október 23-i megemlékezést követően Soltvadkert Város Önkormányzat Képvisel-testülete ünnepi ülést tart a Gyöngyház Kulturális Központ...

Szöveg: Soltvadkert Város Önkormányzata 

MEGOSZTÁS