Játsszatok velük! Ez a mondat járt a fejemben egész héten. Mikulás hetében az ember a fejlesztő órákon könnyebben elcsábítható, ha elhangzik az „Anikó néni, játsszunk ma egész órán?” kérdés. Mert elhangzik. Néha közepesen irritáló, nyávogó hangon. Néha a Shrekből ismert Csizmás Kandúr tekintettel. Néha pedig kamaszos dörmögéssel.

-Hirdetés-

A fejlesztő szobában csak olyan társasjáték van, ami minimum figyelmet fejleszt. És koncentrációt, türelmet, társas készségeket. De tananyaghoz kapcsolódó játékok is vannak. Azt kell mondjam, a legtöbb társasjáték fejleszt legalább egy olyan képességet, amire az embernek szüksége van.

Mégis sokan vannak, akiknek elképzelésük nincs például a memóriajáték szabályairól. Össze-vissza forgatják a lapokat. Ha nagy nehezen megértik a szabályt, és nem találnak párra, széttúrják a kupacot. Vagy csalással vádolják a nyerteseket. Nehézséget okoz kivárni a sorukat. Elveszteni a kört. Gúnyolódás és kárörvendés nélkül nyerni.

A kép forrása: femina.hu (https://femina.hu/karacsony/tarsasjatekok-fa-ala/)

Ezen a héten az egyik gyerek szájából az is elhangzott: én életemben csak kétszer tévedtem. Ez volt a reakciója, mikor megkértem, ne nevesse ki a tévesztő társát, mert mindenki hibázhat.

Játszani érték. Nem a kütyün. Akkor is írom ezt, ha közhely. Ha mindenki tudja. Mert a tapasztalat azt mutatja, hiába tudjuk, az nem elég.

Lassan elérjük a sohasem volt-hosszú téli szünetet. Ha megtehetitek, hogy otthon vagytok velük az ünnepek alatt, vagy a két ünnep között, játsszatok velük!

Nézzétek a ragyogást a szemükben! Mutassátok meg nekik, hogyan kell úgy tartani a kártyalapokat, hogy a szomszéd ne lásson bele! Hogyan kell a helyére visszatenni a felfordított kártyalapokat. Játsszatok velük! Tanítsátok meg, hogy ér szomorkodni, ha kiütnek a Ki nevet a végén-ben. Hogy milyen pokolian nehéz kivárni, hogy hatost dobjunk, amikor azt látjuk: rajtunk kívül mindenki a pályán van.

A kép forrása: pixabay.com/Peggychoucair

Mert ezek a tapasztalatok az életre nevelik őket. Egy biztonságos, szeretetteljes közegben, ahol van, aki elmagyarázza, miért nem verjük le mérgünkben a táblát, ha veszítünk.

Játsszatok velük!
Akkor nem lesznek belőlük olyan felnőttek,
akik először ütnek – szóval vagy tettel –,
és csak utána gondolkodnak.
Vagy utána sem.

A kiemelt kép forrása: https://www.frisss.hu/ 

MEGOSZTÁS