Az egyre növekvő tanulói létszámmal büszkélkedő Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, Markóné Csányi Gabriella mesélt hírportálunknak a mögöttük álló hónapokról, elért eredményekről és az előttük álló időszak terveiről.
Milyen programok, események valósultak meg az idei tanév első felében intézményi szinten?

Intézményünkben az első félév különösen fontos és hagyományőrző eseménye a Zene Világnapja, amit – az iskolánkban tanuló diákok műsorszámaiból összeállított – hangversennyel rendszeresen ünnepelünk. Minden évben műsort adunk ezen esemény alkalmából a Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola tanulóinak is.

Kapcsolódó cikk
A zene világnapja alkalmából rendeztek tanár-diák hangversenyt a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában
A zene világnapja alkalmából rendeztek tanár-diák hangversenyt a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában
1975-ben az UNESCO Yehudi Menuhin kezdeményezésére október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. Ennek alkalmából minden évben október elején növendékek és...
-Hirdetés-

2022. október 14–én grafika tanszakunk „Petőfi 200 Grafika Kiállítás”címmel nyitotta meg kiállítását és lettünk részesei ezáltal a Petőfi 200 centenáriumi emléksorozatnak.
A november hónap sűrű volt a versenyzések területén. Nagy lelkesedéssel készültek ezekre a versenyekre diákjaink, tanáraink egyaránt.
Minden művészeti ágban megtartottuk a nyílt napokat, amikor a szülőknek lehetőségük van betekintést nyerni óráinkra. Mindig nagy az érdeklődés, hiszen a művészettanulás lehetőségét kicsit jobban átlátják a szülők, gyerekek egyaránt.
Zeneoktatás területén részben megtörténtek a kötelező tanszaki meghallgatások, ami tükrözi az intézményben folyó munka szintjét, hitelességét. A gyerekek nagyon jó „kezekben vannak”, kiváló pedagógusok mellett. 
Az első félévi hangversenyek az advent idején kerültek megrendezésre. Sokan látogatták rendezvényeinket. A tanszakok színes, élményben gazdag műsorokkal lepték meg az érdeklődő közönséget.

Hány diákkal kezdték a 2022/2023-as tanévet?

Ez az év is sok új beiratkozó növendéket hozott iskolánkba. Van, aki két művészeti ágon, illetve két tanszakon is tanul. Az idei évet 602 beiratkozott jogviszonnyal indítottuk és látjuk el. Ez a növekvő tendencia létszám tekintetében azt jelenti, hogy egyre több szülő érzi fontosnak gyermeke művészetoktatását és értékeli az iskolánk által felkínált lehetőségeket. Nagy öröm ez számunkra.

Kapcsolódó cikk
Az elmúlt évek legmagasabb diáklétszámával indul a tanév a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában
Az elmúlt évek legmagasabb diáklétszámával indul a tanév a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában
A 2022/2023. évi tanévnyitó ünnepség a Himnusz közös eléneklésével (Balázs Nagy Gabriella tanárnő zongorakíséretével) kezdődött tegnap délután a kiskőrösi Petőfi...
Intézményükbe érkeztek-e új tanárok a 2022/2023-as tanév első felében?

Az elmúlt hónapokban két kollégám vonult nyugdíjba. Ennek következtében új szolfézstanárok kerültek hozzánk. Lászlóné Pata Zsuzsanna Kiskőrösön és Kecelen lát el szolfézsoktatást, illetve Gyenes Éva az izsáki telephelyünk szolfézstanára lett. Pedagógusaink szakmai munkájához sok sikert kívánok!

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el az idei félévben, amiért büszkék rájuk?

Továbbtanuló diákjaink előfelvételije lezajlott sikeresen. Nagy esélyekkel indulnak a februári felvételi meghallgatásokra.

A versenyzéstől csendes elmúlt időszak után tanáraink, diákjaink nagy lelkesedéssel kezdtek készülni a kiírt versenyekre. Biztatásom állandó a versenyeztetés irányában tanárok, tanulók felé, hiszen meggyőződésem, hogy a felkészülési időszakban akkora fejlődés történik eredménytől függetlenül, ami más módon nehezen érhető el.

2022. november 12-én a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozóján öt tanulónk képviselte iskolánkat, ahol kimagasló eredményeket értek el.

  • Torgyik Eszter – Nívódíj, tanára: Vikorné Hajas Matild
  • Tóth Alexandra ZsuzsaNívódíj, tanára: Pelsőciné Barna Mária
  • Szűcs Lotti Kiemelt nívódíj, tanára: Pusztai Virág
  • Katona LídiaKiemelt nívódíj, tanára: Vikorné Hajas Matild
  • Suba MarcellKiemelt nívódíj, tanára: Vikorné Hajas Matild
2022. november 16-18-ig került megrendezésre Dunakeszin a X. Farkas Ferenc Zongoraverseny, amelyen iskolánk növendéke kiemelkedően szerepelt:                                                                                                                      
  • Kabashi Erjon, tanára: Halasi-Heibl Anna

2022. november 19-én rendezték meg a VIII. Vecsés Rézfúvós Kupát, amelyen iskolánk növendékei szép eredményeket értek el: 

  • Kiss-Berdó MarcellBronz minősítés
  • Vikor BenedekBronz minősítés
  • Sulyok EdvárdEzüst minősítés
  • Vikor BenedekEzüst minősítés                    

Tanáruk: Boldoczki Róbert, a növendékek játékát Vikorné Hajas Matild segítette zongorakísérettel.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás az idei évben?

A nyári karbantartás keretein belül iskolánkban több terem, illetve a galéria, a folyosók festése megvalósult.
Az ütőterem hangszigetelése van folyamatban jelenleg, így biztosítva lesz a zavartalan tanítás lehetősége.
Az iskola hangszerparkja bővült, illetve „Kiskőrös Város Fúvószenekarának” hiányzó hangszerei is beszerzésre kerültek.

Milyen terveik vannak a jövő évre (a tanév második felére)?

A közeljövő nagy eseménye Kiskőrös Város Fúvószenekarának Újévi Koncertje. Ez az esemény reformálva az időpontot és a helyszínt, 2023. január 1-jén délelőtt 11 órakor, a Városi Sportcsarnokban kerül megrendezésre.

A második félév szintén nagy eseményeket tartogat, hiszen hagyománnyá vált iskolánkban bizonyos területi versenyek szervezése. Ezek a versenyek háromévente kerülnek megrendezésre és kifejezetten iskolánk nevéhez kapcsolódnak. Jelenleg a IX. Területi Trombitaverseny szervezése van folyamatban.
A múlt év nagy sikerű eseményei, a „Tücsök Koncert” és a „Kakaó Koncert” szintén szerepelnek tervezett rendezvényeink között a gyerekek, szülők ez irányú érdeklődésének eleget téve.

Képek: VIRA.HU archív, Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI archív

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS