A kiskőrösi katolikus templomban érseki szentmise alkalmával történt meg Tóth Tibor atya plébánosi beiktatása. A szeptember 18-án megtartott szentmise alkalmával dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita atya hirdetett igét, aki Tóth Tibor atyának a munkájához nagyon sok sikert kívánt és kérte, hogy építse a kiskőrösi egyházközösséget. A Kiskőrösön eltelt időszakról és a papi pályáról kérdeztem Tóth Tibor atyát.

-Hirdetés-

-Milyen indíttatásból választotta hivatásának a papi pályát?

-Alapvetően nem hívő családból származom, de mindig élvezhettem enyéim támogatását. Kecel városában születtem, de Soltvadkerten éltem és nőttem fel. Az ottani – akkor még – Kossuth Lajos Általános és Művészeti Alapiskolában végeztem tanulmányaimat. Második osztályos voltam, amikor kérésemre beírattak hittanra a szüleim. Szilvásy Tünde Mária Mónika kalocsai iskolanővér segítségével ismerhettem meg mind jobban Istent, ő tanította akkor nekünk a hittant. A 2003-ban elhunyt Király András atya, soltvadkerti plébános volt az, akinek életpéldája által a hivatás magja csírázni kezdett bennem.

Középfokú tanulmányaimat a kiskőrösi – akkor még – Wattay Középiskola és Szakiskolában végeztem, közgazdasági szakmacsoportban és itt is érettségiztem. Középiskolásként lettem bérmálkozó. Ezekből az évekből is hálával gondolok azokra, akik segítették hivatásom alakulását: Burányi Roland és Mezei Ferenc atyák, Bene Margit Mária Marilla kalocsai iskolanővér.

Érettségi után a Szegedi Hittudományi Főiskolán kezdtem el teológiai tanulmányaimat. Felsőfokú tanulmányaim végzése alatt kollégistaként a Szent Imre Katolikus Egyetemi Szakkollégiumban laktam, egy lelki és szellemi oázist jelentett nekem ez az intézmény. Ezekből az időkből is megemlítenék egy lelkipásztort: Hozdik Zsolt atyát, akire szintén hálával gondolok.

-Hogyan vezetett az útja Kiskőrösre?

-2009-2013 között a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskolában hitoktattam, s mindemellett szülővárosom plébániáján szolgáltam: irodai feladatok; betegek látogatása, áldoztatása; bibliaórákat tartottam a bentlakásos és a nappali ellátású idősek otthonában; érseki engedéllyel temettem. A vadkerti évek után két évet töltöttem a szegedi Szent Gellért Szemináriumban, ahol a papi életre és szolgálatra készítik fel a növendékeket. Ezzel párhuzamosan teológiai tanulmányaimat is bővítettem. 2015. szeptember 12-én, Szűz Mária Szent Neve emléknapján a kecskeméti Urunk mennybemenetele Társszékesegyházban (Nagytemplom) szentelt pappá dr. Bábel Balázs érsek úr. Szeptember 15-étől 2020. július 31-ig szolgáltam Kecskeméten káplánként. Iskolalelkészi és hitoktatási referensi feladatokkal is megbíztak kecskeméti káplánságom alatt. Nagyon jó szívvel gondolok az itt töltött majd 5 esztendőre. 2020. augusztus 1. és 2022. június 30. között Kecelen voltam iskolalelkész káplánként. 2022. július 1-jével bízott meg Érsek atya a kiskőrösi egyházközség vezetésével.

-Milyen tervekkel, elképzelésekkel látott munkához a kiskőrösi római katolikus egyházközségnél?

-Nagy változásokat az első évben biztosan nem tervezek. A figyelem, a megtapasztalás 12 hónapja ez. Mi és hogyan működik, mire van igény, mire lenne másképp igény? A személyi feltételek mennyire adottak, esetleg miben kell majd változtatni? Ilyen és hasonló szempontok alapján alakul bennem a kép az egyházközségről. Úgy gondolom, egy néhány programot sikerült újdonságként megszerveznünk, mint Szent Ferenc tranzitusa; Böjte Csaba látogatása; grafika szakkör; elhunytak karácsonyi szentmiséje…stb., illetve új lendületet adni a Szent István ünnepi szentmisének; az adventi koszorúkötésnek. A temetőnk rendbetételére és rendezésére nagy hangsúlyt akarok fektetni.

-Hogyan látja az eltelt néhány hónap távlatában a kiskőrösi gyülekezet helyzetét, mit tapasztalt?

-Alapvetően egy olyan közösséget kaptam a helyi egyházközség formájában, akik szeretik Istent, szeretik plébániájukat. Persze a bátorítás, megerősítés, lelkesítés mindig elkél. Jó lenne a meglévők mellett a még távollévőket is megszólítani. Akik látványosan hiányoznak a szentmiséről, azok a gyerekek és fiatalok, valamint azok családjai. Úgy tapasztalom, hogy az ezen való eddigi munka is kezdi már meghozni zsenge gyümölcseit, de nem dőlhetünk hátra, alapos ráfordítás kell még munkatársaimmal együtt a látványos eredményhez.

-Mit tart fontosnak a gyülekezet életében a továbbiakban, milyen tervekkel, elképzelésekkel várja az új évet?

-Az új év, új képviselő-testületet is hoz, mivel márciusban lejár a jelenlegi testület megbízatása, s új testület áll fel. Ebben a hívekkel közösen döntünk majd. Szeretnék legalább három zarándoklatot is megvalósítani: tavasszal egynapos, nyáron háromnapos utazásra készülünk, melyek részleteiről rövidesen tájékoztatást is fogok adni. Májusban várható a Szentatya látogatása Magyarországon, egyik zarándok úti célunk lenne ez is. Nyáron lesz az Ifjúsági Világtalálkozó Portugáliában, ide is szeretnék majd küldeni fiatalokat egyházközségünkből. És még nem beszélve a helyi alkalmainkról.

-Mit üzenne a híveknek a 2023-es esztendőre?

-Szeressék az Istent, s ez látszódjék a vallásgyakorlatban is. Ne a „maguk módján” vallásosak táborát erősítsük. Nagy az ellenszél, az ellenpropaganda. A kommunizmus szelleme még mindig köztünk él. Most láthatjuk csak igazán azt a negyven éves lelki és szellemi rombolást. Egyre nagyobb a szükség, hogy megerősödjünk abban, hogy tudjunk választ adni arra: „Miben is hiszek?” Szóval a személyes hitünk erősítése. Ennek egyik módja lehetne – ha esetleg az iskola nem is -, hogy a szülők segíthetnék visszaadni a hittan presztízsét. Komolyan kellene vennünk, hogy hittanon a gyermekek, fiatalok pontosan azt tanulják meg, hogy mit higgyenek. Ebből alakulhat ki és erősödhet meg a személyes hitünk. No és a jó példánkból. Az ebből a mentalitásból fakadó lelki békét is kívánom mindenkinek. Mert a sok-sok ember lelki békétlensége okozza a globális erőszakot.
Bízzuk Újra Életünket Krisztusra!

MEGOSZTÁS