A korábbi éveknek megfelelően idén is tartanak lakossági fórumokat a kiskőrösi választókerületek önkormányzati képviselői. A 4. számú választókerület erdőtelki lakosai számára március 30-án volt lakossági fórum, amely során az Erdőtelki Óvodába várták az érdeklődőket.

-Hirdetés-

A megjelentek a választókerület önkormányzati képviselője Gmoser István köszöntötte, az önkormányzat részéről Domonyi László polgármester, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében pedig Kothencz Zoltán rendőr alezredes volt jelen.

A megjelent lakosoknak Gmoser István elmondta, hogy egy időközi választást megnyerve lett önkormányzati képviselő. Beszélt arról, hogy a választókerületben több utcában járdafelújítás valósult meg és a sportpálya fejlesztése is nagy ütemben halad. Megemlítette, hogy a választókerületben található EGYMI és az Erdőtelki Óvodával is folyamatosan tartja a kapcsolatot és bármilyen témában próbál segítséget nyújtani az intézményeknek. Kiemelte, hogy az Erdőtelki Óvodánál új csoportszoba került kialakításra és egy tetővel fedett előtér épült. A közös összefogás jó példájaként beszélt az Erdőtelki kerékpárút mentén felszerelt mozgásérzékelő lámpákról, amelyek sötétben segítik a biztonságos közlekedés. A körzetben élő lakosok támogatták a lámpák megvásárlását anyagilag, Lavati Kornél és Csermák Pál adták a tartóoszlopokat, Borsos József, Tóth Zoltán, valamint Csővári János pedig egy nagyobb összeggel segítették a tervek megvalósulását. Beszélt arról, hogy az erdőtelkiek összefogásával valósult meg az igen sikeres Borzsongás program és hulladékgyűjtést is tudtak szervezni.

Kapcsolódó cikk
Óriási siker volt az első BorZsongás Erdőtelken
Óriási siker volt az első BorZsongás Erdőtelken
Augusztus 13-án este – hagyományteremtő céllal – tartották meg az Augusztusi BorZsongás elnevezésű közösségépítő programot Erdőtelken. A Kiskőrös-Erdőtelekért Alapítvány kuratóriumának...
Kothencz Zoltán rendőr alezredes

A rendőrég részéről Kothencz Zoltán tájékoztatta a lakosokat arról, hogy sajnálatos módon elszaparodtak az internetes vásárlások során az ügyfelek becsapása és a banki adatokkal való visszaélések. Felhívta a figyelmet arra, hogy internetes vásárláskor ellenőrizzék le a lakosok az árusító céget, hogy valós-e a tevékenysége és lehetőség szerint utánvétes módon fizessenek. A banki adatokkal való visszaélések tekintetében jellemzően telefonon keresik fel az ügyfelet az elkövetők valamilyen ürüggyel, kérik az ügyintézés miatt a kódokat és a bankszámla számot vagy valamilyen applikáció letöltését a telefonra, számítógépre, hogy aztán átvegyék a számla felett az irányítás és elsősorban külföldi bankszámlákra utaljanak át nagyon összegeket. Kérte a lakosokat, hogy banki adatokat, kódokat senkinek ne adjanak meg, mert ilyen módszerekkel a pénzintézetek nem dolgoznak. Beszélt arról, hogy a Kiskőrösi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez mintegy 50 ezer lakos tartozik, így igen nagy területen látnak el feladatokat. A közlekedési balestek előfordulásáról megemlítette, hogy továbbra is a sebesség relatív és abszolút túllépése jelenti az elsődleges okokat, de jellemzően előfordul még az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok be nem tartása is. Felhívta a figyelmet a biztonsági öv használatára, mely elmulasztása miatt sok esetben történik balesetnél súlyos sérülés. A biztonsági öv használatának elmulasztásáról képeket is mutatott, szemléltetve, hogy mindössze 30 km/h-ás sebességnél fejelte le az autóban elől ülő két személy az első szélvédőt megállásnál. Bemutatta, hogy egyesek a „vak” biztonsági öv csat dugót alkalmazva kerülik ki annak bekapcsolását, amivel veszélyeztetik testi épségüket egy gyors megállás vagy ütközés alkalmával.

Az ittas járművezetésről megemlítette, hogy a balesetek előfordulásánál a megyei átlag
8%-ra tehető, ami az országos átlagnak megfelelő, a kiskőrösi számadat pedig ilyen tekintetben 18%-ot mutat. Kiemelte viszont, hogy az idei évben Kiskőrösön még ittas járművezető által nem történt közúti baleset. Tájékoztatta a lakosokat arról, hogy a közelmúltban a Bem iskolánál közúti ellenőrzés keretében ellenőrizték a járműveknél a biztonsági öv használatát. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a gyermekek esetében nagyon sokszor nem használják a biztonsági övet, amellyel kapcsolatban most figyelmeztetéssel éltek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek biztonsági öv használatát a továbbiakban is fogják ellenőrizni és ennek elmulasztása esetén bírság kiszabására lehet számítani.
A statisztikákkal kapcsolatban hangzott el, hogy az utóbbi 10 évben nem történt személyi sérüléssel járó baleset Erdőtelken. A lakosok jelezték, hogy az Erdőtelki Óvoda előtt különösen a reggeli órákban többen közlekednek nagy sebességgel és kérték a rendőrséget, hogy erre legyenek figyelemmel a továbbiakban az ellenőrzések során. Felmerült, hogy az óvoda előtti részre fekvőrendőr kerüljön elhelyezésre, mellyel kapcsolatban az a tájékoztatást hangzott el, hogy az erdőtelki főutca az országos közútkezelőhöz tartozik, így ez nem önkormányzati hatáskörbe tartozik.

Az eseményen Domonyi László polgármester tájékoztatta a lakosokat az önkormányzat gazdálkodásáról és a beruházások, fejlesztések alakulásáról. Elmondta, hogy a 2022-es évben magánszemélyek kommunális adójából 70 millió, a helyi iparűzési adóból 795 millió, a helyi iparűzési adóbevétel kieséshez nyújtott állami támogatásból 185,5 millió, az idegenforgalmi adóból pedig 9 millió forint összeg folyt be az önkormányzat kasszájába. Beszélt arról, hogy több milliárd forintnyi összegben folytak és folynak most is beruházások a városban, amelyek jól mutatják, hogy a település ebben a nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan fejlődik.

Kapcsolódó cikk
Vállalkozói fogadás Kiskőrösön: 130-an kaptak meghívót az eseményre
Vállalkozói fogadás Kiskőrösön: 130-an kaptak meghívót az eseményre
Sokéves hagyománya van már annak Kiskőrösön, hogy egy fogadás keretében vendégül látja a település legnagyobb adófizetőit és támogatóit az önkormányzat....

A lakossági észrevételek során felmerült, hogy Erdőtelken lenne igény egy komolyabb központi játszótér kialakítására, melyet a lakosokkal összefogva, azok javaslatainak megfelelően tervez az önkormányzat megépíteni a jövőben. Észrevételként jegyezték meg a lakosok, hogy az akasztói úton a Kiskőrös táblától bejövő szakaszon indokolatlan az 50 km/h-ás sebességhatár és ezt szerintük 70 km/h-ásra kellene felemelni. A felvetésre Domonyi László elmondta, hogy a magasabb sebességhatár megszabását jelezték a közútkezelőnek, de az üzemanyagtöltő állomásra való bekanyarodás miatt nem hagyták jóvá a 70 km/h-ás tábla kihelyezését. A város célja a helységtábla új helyének kijelölésével az volt, hogy az akasztói út mellett megépülő ipari park és az üzemanyag töltő állomás bejárata belterületen legyen, mert külterület esetében már a kamionoknak, áruszállítóknak útdíjat kellett volna fizetniük ezek megközelítéséhez. Elhangzott, hogy az Erdőtelki kerékpárút mentén lakossági összefogásból elhelyezett LED lámpák lámpatestjeinek beállításán változtatni kellene, mert azok nem csak a kerékpárutat, hanem az az autóutat is megvilágítják és zavaróan hatnak a járművezetőkre.

Kapcsolódó cikk
Világítást kapott Erdőtelek kerékpárútja
Világítást kapott Erdőtelek kerékpárútja
Erdőtelek és Kiskőrös között évek óta gondot okozott a közvilágítás hiánya. A kerékpárút kiépülése után a használatát nehezítette többek között...

A polgármester beszélt arról is, hogy a közvilágítás lámpák mintegy felének lekapcsolására a jelentős mértékben megnövekedett villamos áram díj miatt volt szükség. Megemlítette, hogy az önkormányzat a közvilágítás hosszútávú megoldását nem a lámpatestek lekapcsolásában, hanem a LED égők felszerelésében látja. A LED rendszer kiépítésével kapcsolatban már a tervezés fázisában van az önkormányzat, ami a város teljes területére 350-400 millió forintból lenne megvalósítható, azonban 50-60%-os energiamegtakarítást lehetne vele elérni. A lakosok részéről jelezték, hogy a kerékpárutak gyomirtására legyen figyelemmel az önkormányzat, ami fontos lenne az állagmegóvás és a királydinnye elszaporodásának megakadályozása miatt is. Erre válaszolva mondta el a polgármester, hogy a kerékpárutak kezelése átkerült a közútkezelőhöz, de az önkormányzat saját költségén évente több alkalommal hajt végre az egyes szakaszok mentén egy 30cm-es sávban gyomirtós kezelést. Felmerült, hogy mi a helyzet az utcanévtáblák kihelyezésével kapcsolatban, amire már korábban ígéretet tett a város vezetése. Ebben az ügyben az önkormányzat már több gyártótól is árajánlatot kért, amelyek közül a műanyag táblák lennének megfelelőek árban, de azok nem mondhatóak hosszú évekig tartósnak a környezeti behatások miatt. A fém utcanévtáblák ára pedig olyannyira megnövekedett, hogy jelenleg ezt anyagilag nem tudja magára vállalni a város teljes területén az ön kormányzat. A polgármester elmondta, hogy a lakosok feladata az épületeken elhelyezni a házszámokat, amelyek sajnos több helyen hiányosak. Az önkormányzat azonban megvizsgálja majd annak a lehetőségét, hogy a városban egységes legyen megjelenésében a házszámtábla és az utcanévtábla, amennyiben a lakosok magukra vállalják annak költségét. Az erdőtelkiek kérték az óvoda előtti buszmegálló környezetének rendezését, amit jelenleg az ott élők végeznek el alkalmanként. A buszmegállónál gondot jelent a gyom felszaporodás, a szemételszállítás és a csapadékvíz-elvezetés sem megoldott, mert esőzések idején ez gondot okoz. Hasonló okok miatt jelezték, hogy az Erdőtelki úton található tüzép telep előtti részen is meg kellene oldani a csapadékvíz-elvezetését, ahol esőzésekkor egybefüggő víz zavarja a közlekedést. A csapadékvíz-elveztés megoldását kérték még a strandfürdő előtt lakók közül is többen, ahol ez esőzésekkor gondot jelent. Felmerült szintén lakossági észrevételként, hogy az önkormányzat legyen hatással az Erdőtelki út melletti hobbi tulajdonosokra, akik közül egyesek elhanyagolják területeiket és az akácfák már belenőttek a kerítésekbe. Kérték, hogy az önkormányzat kötelezze az ilyen ingatlan tulajdonosokat az akácfák kivágásra, mert azok zavarják a közlekedést, a tüskék pedig defekteket okoznak. Elhangzott kérdésként, hogy mi az álláspontja a város vezetésének a férfi kézilabda csapatról, amelyről azt hallani, hogy két klub lesz. A polgármester elmondta, hogy nagyon sajnálja, hogy ilyen helyzet alakult ki a férfi kézilabda csapatnál, mert ez nem jó a sportágnak. Reményét fejezte ki, hogy a felek egyezségre tudnak jutni, hiszen a város érdeke az, hogy legyen jól működő férfi kézilabda a településen. Beszélt arról is a polgármester, hogy a kézilabda sport területén minden helyi klubnak ugyanazokat a feltételeket fogják biztosítani az edzések és a mérkőzések megtartásához a teremhasználat tekintetében. A megjelent lakosok közül kérték, hogy az önkormányzat a külterületi utak karbantartását gyakrabban végezze el. A felvetésre a polgármester válaszában kitért arra, hogy sok esetben a területek tulajdonosai elhanyagolják a földeket és emiatt a dűlőutakat benövik a fák, a zöld növényzet. Kitért arra is a polgármester, hogy jelezzék a konkrét helyszíneket a külterületi utakkal kapcsolatban a lakosok és az önkormányzat megpróbálja ezeket a problémákat kezelni, valamint figyelemmel lesznek kigödrösödött utcák helyreállítására is. Felmerült javaslatként, hogy a keceli út felől az Ökördi részen át a Döbrögeci területek érintve lehetne egy aszfalt utat építeni, ami segítene a gazdáknak a földjeik megközelítésében és elkerülő útként is szerepet tölthetne be a város életében.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS