A tizedik futószülinapom mások számára átlagos nap. Nem munkaszünet, számomra mégis különleges. Tíz évvel ezelőtt arra gondoltam, olyan sok embernek megy a futás, talán menne nekem is. Csak ott volt az a sok fájdalmas emlék. A gimis Cooperek és hatvanméteresek, amikhez hiányoztak az izmaim és a tüdőm.

-Hirdetés-

Végül mégis elindultam. Azon a tíz évvel ezelőtti húsvét hétfőn lyukas cipőben, pamut szabadidőnadrágban, a messzi-messzi Cserhát lábainál. Nem szerettem meg azonnal. De valami született bennem odabent, mélyen. Bár az első sétamentes kilométer is hetekbe telt, a futás a sejtjeimbe íródott. A részemmé vált.

A Zápor-körön

Igazi jóbaráttá. Fordulhatok hozzá, amikor végtelenül szomorú vagyok. Akkor is, amikor boldog. Ott van, amikor ideges vagyok és már a jó öreg szekrényrendezés, bútortologatás sem segít. Pedig apum kiskoromban rendszeresen kerekeket akart szerelni a bútorainkra. Mert a mozgatásukat használtam a mentálhigiéném karbantartására.

A telet több sérüléssel húztam ki. A futók tudják, mit jelent a zsigereinkben érezni a hiányt. A mardosó vágyat, hogy végre belelépjünk a cipőbe. Hogy türelmetlenül toporogjunk a GPS-jelre várva. Hogy meghalljuk a dalokat, amiket gondosan illesztettünk egymás után a lejátszási listára. Hogy egy pillanatra megborzongjunk, mert fázva jó elindulni. Közös titok ez, amiben élni megtiszteltetés.

A tizedik futószülinapomon ragyogó napsütésre ébredtem. Szeretek futni esőben, hóesésben, nyári forróságban, de a tavaszi és őszi napsütés a kedvencem. A Zápor-kör a legkedvesebb futóhelyem a városban. Ezen a különleges napon tele volt élettel. Pillangókkal, kacsákkal, teknőssel, sportoló emberekkel.

A legcukibb futótárs. Csak őt tudom lekörözni.

Nem szoktam tíz kilométert futni, de most ünneplésre vágytam. Méltó módon megköszönni a sok ajándékot, amit a futás hozott az életembe. Tökéletes idő volt. Ahogy a szaporodó körök alatt fáradtak a lábaim, millió emlék pergett a szemem előtt. Az első félmaraton. Az egyetlen futóverseny, amin csak azért állhattam a dobogón, mert nem indult más a korosztályomban. Az Ultrabalaton éjszakai és hajnali fényei. A fiammal, a húgommal, a barátnőmmel közös futások.

Ez utóbbiból jutott a szülinapom délutánjára is. Így lettem 16 km boldog tulajdonosa. Egy évtizednyi hála. Az én, személyre szabott szülinapi ajándékom.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS