A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület szervezésében gazdaköri estre várták április 4-én a termelőket a Hagyományok Házában. A program során három előadás is elhangzott a termelőket érintő kérdésekről.

-Hirdetés-

A megjelenteket Nikléczi Gábor a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy ez a rendezvény volt az idei évben a második gazdaköri est a szervezésükben. Az előadások mellett kiértékelésre került az egyesület által megtartott Városi Disznótor és elhangzott, hogy májusban közgyűlést tartanak, amelyre alapszabály módosítás miatt van szükség. Az elnök kiemelte, hogy fontos az ilyen összejövetelek alkalmával, hogy a gazdák szakmai előadásokat is halhassanak, hiszen ez az új ötletekkel, termelési módok változásával kapcsolatos témákat ölel fel, ami segítheti a mindennapi munkát. A legközelebb a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület majd a májusi Városalapítók Napja programjain vesz majd részt valamilyen formában szervezett körülmények között.

Az előadások során Bodó Péter Belchim Crop Protection szakembere növényvédelemi tanácsokat osztott meg a gazdákkal. Kiemelte, hogy megváltoztak az időjárási körülmények azzal, hogy igen enyhe telek a jellemzőek, ami új kihívásokat jelent a termelőknek és a növényvédelmi szereket előállító cégek számára is. A tavalyi aszályos idő az összes növénykultúrára kihatással volt, ami mellett a jogszabályok az egyre kevesebb vegyszerhasználat felé fordultak. Kiemelte, hogy a csúsztatások és a fekete technológiák alkalmazásának ideje lejárt, amivel meg kell tanulnia mindenkinek együtt élni. Beszélt arról, hogy a korábbi évek hideg telei meggyérítették a rovarállományt, ami most az enyhe hónapokkal a hátunk mögött nem következett be. Ezzel kapcsolatosan jegyezte meg, hogy a rovarölőszerek tekintetében volt az utóbbi időszakban a legnagyobb változás, mivel nagyon sok készítményt kivontak a forgalomból, megszüntettek vagy drasztikusan csökkent a hatóanyag tartalom. A gombabetegségek elleni harcban is hasonló a helyzet a növényvédő szerekkel és új helyzetben minden korábbinál megfontoltabban és célszerűbben kell alkalmazás módokat összehangolni. A termelőknek és a növényvédelmi szakembereknek nagyon pontosan össze kell dolgozniuk, mivel a hatóanyag kijuttatásának mértéke és időzítése döntő tényező lesz az elkövetkezendő időszakban.

A tápanyag-utánpótlásról tartott előadást a Malagrow szakembere Pecznyik Béla, aki kiemelte, hogy most a fagyvédelem jelenti a legnagyobb feladatot. Beszélt arról, hogy az időjárás idén is úgy alakult, hogy a tavaszi meleg a korábban megszokottnál néhány héttel korábban jött. A korai meleg tavasz miatt előrehaladott állapotban vannak a gyümölcsfák virágzásai, amely növénykultúránál a fagyos időkben a megelőzésre hívta fel a figyelmet. A fagykár elleni védelemben kitért az öntözés, a füstölés vagy olyan szerek alkalmazására, amelyek a növények megvédését segíthetik. Kitért arra, hogy a műtrágya piacon egy nagyon komoly áremelkedés után most jelentős árcsökkenés tapasztalható. A növényvédőszer árakról megemlítette, hogy most még stabilan magasan vannak, de a kereslet-kínálat alapján ott is az látható, hogy árcsökkenésre lehet majd számítani. A tápanyag-utánpótlásról megemlítette, hogy a szántóföldi kultúráknál már az első fejtrágyázások megtörténtek és most egy kiegészítő nitrogénes, lombtrágyázás lehet aktuális. A gyümölcsfák tekintetében a fagyvédelemre kell koncentrálni, a szőlők pedig a fakadás előtti állapotban vannak. A szőlőnél a talajon keresztüli nitrogén és foszfor utánpótlás az aktuális most, zöldség kultúráknál vagy a szamóca esetében pedig már a fóliasátrak alatt javában folyik a termelés, intenzív tápanyagutánpótlás és lombtrágyázás alkalmazásával. Lassan el kell kezdeni a rovarkártevők elleni védekezést, a gyümölcsösökben pedig a monília és a tafrina előfordulását kell megakadályozni.

A gazdákat érintő aktuális határidős adminisztrációs feladatokról tartott előadást Ba Andor falugazdász. Ennek során elmondta, hogy a következő időszakban a termelőknek az egységes területalapú támogatások benyújtásra kell odafigyelni. Az idei évben ennek határideje kicsit kitolódik, a beadási határidő április 20-a körül veheti várhatóan kezdetét és június 9-ig leadni a szükséges okiratokat. Kiemelte, hogy idén csak szankció mentes támogatási kérelmek benyújtására van lehetőség a június 9-ig meghatározott határidőig. A falugazdászi irodában minden termelőnek segítséget nyújtanak, de kérte a gazdákat, hogy április 15-e után az ügyfélkapun keresztül kérjenek időpontot. Felhívta arra is a gazdák figyelmét, hogy amennyiben fagykár éri az ültetvényüket, akkor azzal kapcsolatban a kárigényüket 15 napon belül jelentsék be.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (42 db kép)
MEGOSZTÁS