A magyar, a matematika és a történelem írásbeli vizsga után csütörtökön kezdődtek 2023-as nyelvi érettségik: ma az angol, pénteken pedig a német.

Az idén kutyákról és stresszről, városi könyvtárról, internetelérésről egy hegyen, valamint szabadulószobákról kaptak feladatokat az angolból középszinten érettségizők az olvasott szövegértési feladatsorban. Középszinten 60 perc alatt jellemzően 3-4 feladatot kellett megoldaniuk a vizsgázóknak, amik lehettek igaz-hamis, feleletválasztós, párosítós vagy rövid választ igénylő kérdések is. Hasonló, de magasabb szintű feladatokat kaptak az emelt angol vizsgán is, nekik viszont kicsivel több idő, összesen 70 perc jutott a feladatok megoldására.
A vizsgafeladatok ezután nyelvhelyességgel folytatódtak. Ennek megoldására középszinten 30, emelt szinten 50 percet kaptak az érettségizők. A vizsgázók hallás utáni szövegértésből is számot adtak tudásukról. Légiutas-kísérők és Jane Goodall volt a vizsga második részében.
A nyelvi érettségi utolsó részében közép és emelt szinten is egy rövid és egy hosszú levelet vagy esszét kellett írniuk a végzős diákoknak. A középszintű feladatmegoldások terjedelme 80-100 és 100-120 szó lehetett, míg az emelt szintű fogalmazásokat 120-150 és 200-250 szóban kellett teljesíteniük. Erre a középszinten vizsgázóknak 60, az emelteseknek pedig 90 perce volt.

A középszinten vizsgázók az írásbelin összesen 117 pontot szerezhettek, ebből
  • az olvasott szöveg értésére 33-at,
  • a nyelvhelyességre 18-at,
  • a hallás utáni szövegértésre 33-at
  • és az íráskészségre ugyancsak 33-at.
-Hirdetés-

A Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium középiskolában összesen 53 diák adott számot angol tudásáról középszinten írásban, és 1 tanuló emelt szinten. Ez jóval több, mint amennyien a németérettségin fogak részt venni, pénteken mindössze 15 diák vizsgázik középszinten. 

Király Nóra Henrietta (12.B), Varga Lívia (12.B), Nyúl Bence (12.A), és Farkas Viktória (Kk 13/1) osztotta meg velünk tapasztalatait a középszintű angol írásbeli érettségiről.
Nyúl Bence (12.A), Király Nóra Henrietta (12.B), Varga Lívia (12.B)
Király Nóra Henrietta 12.B:

-Szerintem nagyon könnyű volt az angol középszintű írásbeli érettségi. Aradi Viktor tanár úrral nagyon sokat készültünk a tanórákon. Emellett otthon sok angol szövegű zenét hallgatok, filmeket és sorozatokat nézek angol hanggal. Ezen felül nem igényelt számomra plusz felkészülést a vizsga. Szeretem az angol tantárgyat, jól is megy.
Az angol érettségi első része és a levélírás is nagyon könnyű volt. A hallott szövegértés egy kicsit nehezebben ment, az tényleg nehéz volt, de összességében jó előérzetem van az eredménnyel kapcsolatban.
A jövőt illetően az a tervem, hogy szakmát szerezzek, és mihamarabb elkezdjek dolgozni.

Varga Lívia 12.B:

Otthon az előző évi érettségi feladatokat megoldva készültem a mai vizsgára, és a tanórákon is nagyon sokat gyakoroltunk. Szerintem elegendő volt az a felkészülés, amit órákon gyakoroltunk. A tantárgyak közül az angol a kedvencem.
Úgy érzem, hogy jól sikerült az angol középszintű írásbeli vizsgám. Voltak benne nehezebb részek is, de összességében könnyűnek mondanám. Az előző évi feladatsorokkal összehasonlítva a mostani könnyebb volt a hallott szövegértésen kívül, azt nehezebbnek éreztem, de azért jól meg lehetett azt is írni.
Budapesten vagy Kecskeméten szeretnék egyetemen tovább tanulni.

 Nyúl Bence 12.A:

-Őszintén én nem gyakoroltam semmit az angolérettségire. Elegendőnek éreztem a tanórán megoldott feladatokat, az iskolában jól felkészített minket a vizsgára Aradi Viktor tanár úr. Amit talán gyakorlásnak mondanék, hogy angol nyelven nézek filmeket és angol könyveket is szoktam olvasni.
Véleményem szerint nagyon egyszerű volt a mai angol írásbeli érettségi. Mindegyik feladatrésznél túl hamar végeztem, így kicsit unatkoztam is közben.
Maradok ötödéven itt a Wattayban, utána lehet, hogy elmozdulok más szakma irányába is.

Farkas Viktória Kk 13/1
Farkas Viktória Kk 13/1:

-Mielőtt a Wattay diákja lettem, 8 évig németet tanultam idegen nyelvként. Itt kezdtem el az angolt, a szakmai angolt. Ezért nagyon sokat tanultam, gyakoroltam pluszban otthon is a két év alatt. A tanórákon nagyon sok olyan feladatot oldottunk meg, ami az előző évek érettségijeiben szerepelt. Hartai-Sárosi Edit tanárnő jól felkészített minket, rengeteg fogalmazást írtunk. Minden olyan feladatrészt gyakoroltunk, ami a mai vizsgán várható volt. Sokan azt mondják, hogy német után könnyű angolul megtanulni, de szerintem ez nem így van, nehezebb az angol.
Ezt az érettségi feladatsort is nehéznek éreztem. Az olvasott szövegértés részét még könnyebbnek mondanám, a hallott szövegértés viszont -a 8 év német tanulás után- nagyon nehéz volt. A fogalmazás feladat sem volt olyan rossz, azt közepes nehézségűnek mondanám.

Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7. és 14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, amelyek június 19. és 30. között várhatók.

MEGOSZTÁS