Immár 15 éve annak, hogy Szedmák Tamás és Gmoser András (1977-2021) megalapították a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesületet, amelynek legfőbb célja a kiskőrösi kulturális programok és lehetőségek bővítése, színesítése. Az eltelt másfél évtized során számos kezdeményezést valósítottak meg Kiskőrösön, melynek köszönhetően várostörténeti témájú könyvek jelentek meg, számos kiállítást és előadást szerveztek a város történelméhez kapcsolódóan, valamint dokumentumfilmeket is készítettek, Kiskőrös történetéről, emellett a Petőfi Kulturális Fesztiválokat is az egyesület szervezte.

b-j: Szedmák Tamás, Turán István, Gmoser András
-Hirdetés-

A várostörténeti programok és kiadványok megvalósulásához szükség volt arra az óriási, városi szintű gyűjtőmunkára, amely a lakosoknál meglévő régi képek, iratok összegyűjtését jelentette, melyek digitalizálása révén mára egy közel 80 ezer darabot számláló Várostörténeti Digitális Archívummal rendelkezik Kiskőrös. Ez a megvalósult kezdeményezés Kiskőrös lakosságszámához viszonyítva országosan egyedülálló. Elképzeléseiket önkénteseik munkája mellett, jegyeladásokból, könyveladásokból, adományokból, esetenként kisebb pályázati forrásokból és vállalkozói támogatásokból valósították meg.

Szedmák Tamással, az egyesület elnökével beszélgettünk, a hamarosan megjelenő Zenei élet Kiskőrösön című könyv kapcsán, akivel felelevenítettük a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület elmúlt 15 évét is.
Szedmák Tamás, az egyesület elnöke
Az egyesület 2008-ban alakult. Mi volt eredeti célja a szervezet megalapításának?

Gmoser András barátommal – Isten nyugosztalja – 2008 tájékán kezdtünk el különböző rendezvényeket, kiállításokat, fáklyás felvonulásokat szervezni. A március 14-i ifjúsági fáklyás felvonulás évről-évre megrendezésre került, melybe egyre többen bekapcsolódtak. Akkoriban született meg az az ötlet is, hogy Petőfihez kapcsolódóan jó lenne egy többnapos kulturális rendezvény is városunkban. Tulajdonképpen ekkor hoztuk létre a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesületet, mely azóta is működik.

Az egyesület logójával és a város címerével ellátott új kötet

Már akkoriban gyűltek a régi Kiskőrösről készült képek a számítógépünkön. Volt egy Pátria Klub nevű ifjúsági központunk 2005-2011 között, amelynek a belső dekorálására használtunk fel a XIX-XX. század fordulóján készült korabeli fényképeket, melyeket aztán kinagyítottunk és bekeretezve tettük azokat a falra.

Tablórészletek

Nemes Adrienn képeslapgyűjtőtől kaptunk kölcsön több száz darabot, amiket akkor Bandival beszkenneltünk. Ez akkor egy kezdő galéria lett az archívumban. Persze akkor még nem volt tudatos mindez, csak amikor a városi könyvtár fotógyűjteményét kezdtük el bedigitalizálni. Ekkor fogalmazódott meg bennünk az is, hogy jó lenne egy Kiskőrös történetét feldolgozó kötetet is újra kiadni, felkutatni újra a történeteket, hiszen a korábbi könyvek nem voltak a mai kornak megfelelőek. A modern technológia már a kutatást is könnyebbé tette. Néhány év alatt megsokszorozódott az összegyűjtött és tárolt fényképek száma. Így alakult ki, hogy a kulturális események mellett egyfajta helytörténeti kutatószerepe is lett a kulturális egyesületnek.

2012-től megnyíltak olyan pályázati lehetőségek is, hogy ezekre forrást is tudtunk szerezni, hiszen nagyon sok dokumentumot kellett megvásárolni levéltárakból. Így párhuzamosan haladt a kulturális rendezvények szervezése és a várostörténeti kutatómunka.

Az egyesület által kiadott, 2023 májusáig megjelent kötetek
Több kiadványt, könyvet is megjelentetett az egyesület…

Az első könyv, ami megjelent kiadásunkban, az Ember a versben című antológia az akkor összegyűjtött kiskőrösi vers és prózaírók válogatott műveiből. Összehívtuk az akkor aktív alkotó kiskőrösi vers és prózaírókat és egy válogatáskötetet adtunk ki a műveikből.

A 2014-es év volt az egyik legmeghatározóbb év, amikor megismerkedtünk Turán István helytörténésszel. Abban az évben jelent meg egy országos pályázati felhívás, hogy az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára lehetett forrásokat szerezni kiadványokra, kiállításokra, tanulmányok elkészítésére. Turán István vállalta, hogy az I. világháború kiskőrösi vonatkozásait felkutatja és megírja. Már ebben az évben rendeztünk az Úttörténeti Múzeumban egy kiállítást az akkori szüreti napokon a felkutatott I. világháborús kiskőrösi anyagból. Még abban az évben meg is jelent a Kiskőrös a századfordulón és az első világháború idején című képes történelemkönyvünk, az egyesület kiadásában. A Kiskőrös története című könyv elkészítésébe már bevontuk Bella Tibort tanár urat is, aki nagyon sokat publikál várostörténeti témákban is. Ő egy 150 éves időszakot kutatott fel Kiskőrös újratelepítésétől számítva. Ekkortól rendszeresen intéztünk felhívást a kiskőrösi lakosokhoz a még meglévő régi kiskőrösi fotók összegyűjtésére, Több százan adtak át nekünk családi fotókat digitalizálásra, így gyakorlatilag több tízezer fotó gyűlt össze mára. Igyekeztünk figyelmet fordítani arra is, hogy lakosok meséljenek is nekünk ezekről a képekről.

b-j: Bella Tibor, Turán István, Szedmák Tamás
A digitális térben is jelen vagytok. Mióta? 

Szintén a kezdetekhez tartozik, ami egy nagyon hasznos dolog volt, az a Kiskőrös Képekben facebook oldal, amit még én hoztam létre 2010-2011 környékén. Ilyen kis „retrózós” oldalt kezdtem el építeni szabadidőmben, amelyre a ’80-as, ’90-es évekből töltögettem fel érdekes képeket. Pár év alatt egy több ezres követőszámmal rendelkező oldal jött össze, melynek üzemeltetését Turán István helytörténész vette át a várostörténeti emlékévben, 2018-ban. Akkor át is nevezte az oldalt, mely azóta is a Kiskőrös Múltjából nevet viseli és jelenleg is aktív.

Emlékül, keretbe foglalták a plakátot

2014-ben nagyon sok digitális anyagot meg tudtunk vásárolni, amihez szerverparkot is vettünk. Ide került a több tízezer példányszámú dokumentumtárunk, melybe a mai napig töltünk fel dokumentumokat. 2015 őszén egy nagyszabású szabadtéri óriástabló kiállítást is szerveztünk a főtéren, amikor elkészült az új városközpont. 30 nm2-es tablókból gyártottunk 30 darabot, amelyek különböző tematika mentén kerültek megszerkesztésre: oktatás, városkép alakulása…stb., melyre még éjszakai megvilágítást is szereltünk. Közel fél évig volt megtekinthető, és igazán népszerű volt.

Archív fotó a tablókiállításról

A kiállítás megnyitójára készítettünk egy 2 perces kis beharangozófilmet, melyhez drónfelvételeket készítettünk a legszebb épületekről a városban és kitettük azt a közösségi média felületekre is. Annyira tetszett az embereknek, hogy össze tudtunk rakni ebből egy 25 perces drónfilmet, mely a Kiskőrös madártávlatból címet kapta.

2015-ben egyedülállónak számított a megyében, hiszen Kiskőrösnek lett elsőként ilyen városbemutató drónfilmje. Az adventi tér egyik programja volt a film szabadtéri premiere, amikor is zsúfolásig megtelt a főtér. Azóta több mint 10 ezer ember látta már. Jelenleg is megtalálható az interneten, Kiskőrös város honlapjára ellátogatva bárki megtekintheti. Akkoriban már gondolkodtunk egy Kiskőrös története témájú dokumentumfilm megvalósításában is.

A 2015-ben megjelent plakát

2018 májusában jelent meg a Kiskőrös története könyv, melyet szerzőtársaimmal, Bella Tiborral és Turán Istvánnal közösen írtunk és szerkesztettünk. Rengetegen voltak a könyvbemutatón, szinte megtelt a művelődési központ. A könyvet ezt követően lehetett megvásárolni, rendkívül kedvezményes áron, jóval az akkori piaci ár alatt. Egyfajta helyi bestseller lett, amit 5000 példányban gyártottunk le, amely mára tulajdonképpen szinte minden kiskőrösi háztartásba eljutott. Már csak pár száz darab van ebből a könyvből, de még kapható a Csepi könyvesboltban. Nagyon sokat dolgoztunk vele, hogy jól olvasható legyen a könyv. Nem az volt a célunk vele, hogy egy akadémiai tudást adjunk át, sokkal inkább a lakosok számára szerettünk volna érthető információkkal szolgálni. Több, mint 1700 fotó került a könyvbe. Sokan azért is szeretik, mert sok értékes kép került bele. Abban az évben nagyon sok várostörténeti előadást tartottunk a városi könyvtár, illetve Turán István szervezésében, melyek szintén népszerű események voltak.

Kapcsolódó cikk
Már kapható a Kiskőrös története című könyv
Már kapható a Kiskőrös története című könyv
Múlt héten befejeződött a régóta tervezett Kiskőrös történetét bemutató 560 oldalas, 1700 képpel színesített, tudományos igényességű könyv nyomdai gyártása és...
Igen látványos kulturális fesztiválokat is szerveztetek, amelyek Petőfi nevét viselték. Hogyan emlékszel vissza ezekre az évekre?

Először 2013-ban sikerült elegendő forrást szereznünk a Petőfi Kulturális Fesztivál megszervezéséhez, mely március 14-15-re volt időzítve. Rengeteg program lett meghirdetve a Szabadidőparkba, azonban a tavaszi nagy 50 cm-es hóesés miatt le kellett mondanunk a rendezvényt nekünk is. Erre még sokan emlékeznek. Viszont 2015-ben már sikerült megrendeznünk ezt az eseményt, mely a Városi Sportcsarnokban volt és igazán jól sikerült. Mivel ekkoriban zajlott a városrehabilitáció, ezért nem tudtuk szabadtéren megtartani a rendezvényt. Az azt követő három évben: 2017, 2018, 2019-ben is megrendezésre került, azonban ekkor már szabadtéren, az új főtéren. Mi rendeztünk először szabadtéri színházi előadást Kiskőrösön, ami mostanra megszokott dologgá vált. Évről-évre egyre többen érkeztek a Petőfi fesztiválra. Igyekeztünk a mai zenei világot a hagyományőrzés világával ötvözni. Szerettük volna minden korosztály számára érdekessé tenni a programokat. A covid járvány alatt azonban nem tudtuk megrendezni, azóta pedig olyan szinten megemelkedtek a fellépők díjai, hogy egyelőre nem találtunk megoldást arra, hogyan legyen a folytatás.

Kapcsolódó cikk
Évről évre egyre több érdeklődőt vonz a Petőfi Kulturális Fesztivál
Évről évre egyre több érdeklődőt vonz a Petőfi Kulturális Fesztivál
Április 27-28-án kerül megrendezése immáron hatodik alkalommal a kiskőrösi Petőfi Kulturális Fesztivál, melynek programjai között a kultúra szinte valamennyi fő...
Dokumentumfilm is készült Kiskőrös történetéből, mely szintén nagy sikert aratott…

Amikor megjelent a Kiskőrös története könyv, látva a városbemutató drónfilm sikerét, elhatároztuk, hogy a Kiskőrös története könyv mellé egy várostörténeti dokumentumfilmet is szeretnénk elkészíteni, mely 2021  szeptemberére készült el. A Kiskőrös története című dokumentumfilm 107 perces lett és igazán színvonalas. Köszönetet szeretnék mondani a kiskőrösi kötődésű Szilágyi Miklósnak, aki rengeteget segített videós szakemberként, abban, hogy ez a film elkészülhetett. Az akkori szüreti napokon ez volt a premier rendezvény a pénteki napon, amikor is zsúfolásig megtelt a 700 fős nézőtér. További két pótelőadást is tartottunk a színházteremben, így több ezren nézték meg nyilvános premiereken a filmet, de a Kiskőrös TV-ben is vetítésre került.

Kapcsolódó cikk
Zsúfolásig megtelt a főtér a Kiskőrös története című film ősbemutatójára
Zsúfolásig megtelt a főtér a Kiskőrös története című film ősbemutatójára
Kiskőrös 300. évfordulójára jelent meg képes történelemkönyv, mely részletes és színes kiadványt Bella Tibor Zoltán, Szedmák Tamás és Turán István...
A Petőfi bicentenárium alatt sem voltatok inaktívak. Hogyan kapcsolódtatok az emlékévhez? 

Sok programjavaslatot tettünk le mi is. A Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesülettel közösen készítettük el Kiskőrös Város Digitális Túraútvonalát is, melyhez a videók készítői szintén használták a Várostörténeti Digitális Archívumot. Az egyik könyvmegjelenés is hozzánk kapcsolódik. A Kutyifa Anikó által megírt Szeder barátokra lel Kiskőrösön című várostörténeti mesekönyv kiadói is mi vagyunk.

Anikó és Tamás a Szeder barátokra lel Kiskőrösön című várostörténeti mesekönyv bemutatóján 

Most készülünk egy újabb könyv bemutatójára, hiszen Turán István helytörténész és Boldoczki Sándor nyugalmazott zenetanár, igazgató megírták a Zenei élet Kiskőrösön című könyvet, amelynek bemutatója jövő hét pénteken, azaz május 19-én 18:30 órakor lesz a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Nagyon sok mindent kutattak fel. Aki megveszi majd ezt a kötetet, látni fogja, hogy milyen színes városunk zenei élete. Kiskőrös várossá nyilvánításának 50. évfordulója a Petőfi 200 Emlékévben egy kicsit elhalványult, melyről most szeretnénk megemlékezni. Az összes eddig megjelent könyvünk megvásárolható lesz a rendezvényen. Nagy öröm számunkra, hogy kezdeményezéseinket sokan figyelemmel kísérik és részt vesznek programjainkon.

A zenetörténeti kötet bemutatója 2023. május 19-én 18:30 órakor lesz a Petőfi Sándor Művelődési Központban
A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület tevékenységét adójuk 1%-ával is támogathatják. Az egyesület számlaszáma: 18001714-1-03. Ezúton is köszönik támogatásukat és a vállalkozók felajánlásait is.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS