Az energiaital népszerűsége egyre nő, azonban jótékony hatásai ellenére fogyasztása számos veszélyt rejt magában.  

Az első energiaital 1949-ben jelent meg az USA-ban, majd 1987-ben Európában is forgalmazni kezdték. Az ital a mai napig nagyon sikeres, a fogyasztók száma és ezzel együtt a bevétel évről évre nő. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) 2011-ben végzett felmérése szerint a 10 év alatti gyermekek 18%-a, a 10-18 éves korosztály 68%-a, illetve a felnőttek 30%-a fogyaszt energiaitalt, továbbá a férfiak több energiaitalt fogyasztanak, mint a nők (Alsunni, 2019; OGYÉI). A kezdetekhez képest manapság több fajta energiaital található a boltok polcain.

Forrás: Pinterest
-Hirdetés-

Az energiaital nagy dózisban tartalmaz koffeint (ötször többet, mint a kávé), hozzáadott cukrot, illetve egyéb adalékanyagokat és stimulánsokat, mint például taurin, guarána, L-karnitin (CDC; Enterprise Apps Today). Bár a taurin bizonyos funkciók szempontjából fontos, az ebből szükséges mennyiséget a szervezetünk előállítja (Lents, 2019). Az energiaital népszerűsége a finom ízesítés mellett az italban lévő stimulánsok által kiváltott pozitív hatásoknak is köszönhető lehet. A stimulánsok (pl. koffein, taurin) növelhetik az éberséget, az energiaszintet és a sportteljesítményt, valamint javíthatják a figyelmet, a memóriát és a koncentrációt, ami segítheti a fiatalokat például a tanulásban vagy a fáradtság leküzdésében (CDC; Lents, 2019).

Forrás: Pinterest

A jótékony hatások ellenére azonban az energiaitalnak számos negatív hatása is van.

Kimutatták, hogy emelheti a vérnyomást, a pulzusszámot, valamint szaporább légzést, agressziót és magatartásproblémákat eredményezhet. Az energiaital fogyasztása növelheti a kiszáradás, az infarktus, az epilepsziás rohamok, és az ischaemiás stroke veszélyét, valamint a szívszövődmények kialakulását (pl. szabálytalan szívverés, szívelégtelenség), továbbá szorongást és álmatlanságot is okozhat (Alsunni, 2015; CDC). A káros hatások minden korosztálynál kockázati tényezőt jelentenek, de a legveszélyeztetettebbek a gyermekek és a kamaszok, akiknél még javában zajlik a fejlődés, és ezt az energiaitalok az eddigi kutatások szerint ismeretlen módon, de befolyásolják. Probléma az energiaitalok túlfogyasztása is, ami rosszullétet eredményezve sürgősségi orvosi ellátást is szükségessé tehet (CDC; Edlund, 2012; Enterprise Apps Today).

Forrás: Pinterest

De mit tehetünk, ha gyermekünk mégis érdeklődne az ital iránt?

Itt is, ahogy számos más területen, fontos a szülők példamutatása, emellett világosítsuk fel a gyermeket/fiatalt arról, milyen negatív hatásai vannak az általa vágyott italnak és az összetevők milyen hatással lehetnek a szervezetére (CDC). Az EFSA állásfoglalása szerint a gyermekeknél 3 mg/testsúlykilogramm, míg felnőttek esetében 400 mg napi bevitel (egyszeri adagként 200 mg) még nem okoz problémát (OGYÉI). További információhoz segítség lehet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (https://ogyei.gov.hu/nyitooldal), illetve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA, https://www.efsa.europa.eu/en) honlapja.

Írta: Kothencz Edina pszichológus, meseterapeuta

Felhasznált irodalom:

  • Alsunni, A., A. (2015). Energy Drink Consumption: Beneficial and adverse Health effects. International Journal of Health Sciences, 9(4), 468-474.
  • Centers of Disease Control and Prevention (CDC)
  • Edlund, M. J. (2012). Are energy drinks safe? Psychology Today
  • Enterprise Apps Today
  • Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)
  • Lents, N. H. (2019). Energy Drinks, Addiction, and the Brain. Psychology Today

Kiemelt kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS
Írta: vira