Ferróné Mencsik Ritával, a Keceli Könyvtár vezetőjével beszélgettem a keceli nyári alkotótáborok kapcsán.
Mióta szervezik a tábort és mely korosztály a fő célcsoport?

Idén már tizennegyedik éve szerveztük meg a tábort, eredetileg felnőttek és középiskolások számára. Mivel nagyon kevés olyan lehetőség van, hogy felnőttként is kreatív foglalkozásokon vegyünk részt, különösen olyanokon, amelyek komoly szakmai tudást is igényelnek, illetve szükséges hozzá a megfelelő anyagismeret is, és természetesen rengeteg eszköz, alapanyag és egy kemence is fontos része az alkotó munkának. Azért is tartottuk fontosnak a kezdeményezést, mert ezt a fajta tevékenységet otthon, hobbiként nem igazán lehet űzni, így az embereknek lehetőségük nyílik többféle kreatív időtöltést is kipróbálni.

Mikor kezdődtek az idei táborok?
-Hirdetés-

Ez a negyedik hét, hogy táborokat szervezünk. Júniusban kezdődött a sorozat egy kézműves táborral, melyet gyermekeknek szerveztünk, azt követte egy természetjáró tábor szintén gyerekek számára. Majd tűzzománc alkotótáborunk volt, most pedig a kerámia alkotótábor, utóbbi kettőt már felnőttek részére hirdettük meg. Minden tábor hétfőtől péntekig tart, napközis jelleggel.

Kapcsolódó cikk
Egy héten át izzott a kemence…
Egy héten át izzott a kemence…
12. éve került megrendezésre a tűzzománc alkotótábor a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház Kreatív stúdiójában. A résztvevők között egyaránt...
Általában honnan érkeznek a tábor résztvevői?

A tűzzománc táborba többen érkeztek Bajáról, Kiskőrösről, Jánoshalmáról, a kerámiatáborba szintén Bajáról, Kiskőrösről, Érdről.

Az elkészült munkákat kiállítják valahol, vagy mindenki hazaviheti magával az alkotásait?

Mindenki hazaviszi, mivel messzebbről is jöttek, illetve a táborban nem készül el minden teljesen, hiszen az agyagnak száradni kell. A tűzzománc táborban mindenki elkészítette a tábor végére, amiket szeretett volna: ékszereket, képeket különböző technikával. Egyelőre még a tárgyakat szárítanunk kell, ezután kapnak egy égetést, majd ezután lehet mázra égetni. Tehát ez egy elég hosszú folyamat, mire teljesen elkészülnek a kerámiák, éppen ezért a táborral nem ér véget a foglalkozás. Minden hétfőn délelőtt további foglalkozásokat tartunk, amikor mindenki visszatérhet befejezni a munkáját. Így a kerámiáknak a köztes időben van idejük száradni. Ha pedig elérte azt az égetésre alkalmas állapotot, akkor tesszük a kemencébe, ezután pedig a mázazás következik.

Mennyire népszerű a tábor, hányan voltak a foglalkozásokon?

Délelőtt nyolcan voltunk, de délután érkezett további öt fő, így tizenhárman voltunk és a teremnek hat fő a befogadóképessége. Heten még csak-csak elférünk, de abszolút telt házzal működött az alkotóműhely.

A részvételt előzetesen jelezni kellett valahol?

Igen-igen, de vannak olyanok, akik később csatlakoztak be, ők nem jelentkeztek előre. Hallották, hogy van ez a lehetőség, és kérdezték, hogy jöhetnek-e. Kanadából jöttek haza látogatni, olvastak róla és rögtön érdeklődtek, hogy utólag is bekapcsolódhatnak-e.

Ez jó dolog, hogy ennyire rugalmasan kezelik a részvételt.

Ha a teremben meg tudjuk oldani, akkor nagyon szívesen látunk mindenkit. A félkész munkákat már így is a könyvtár területére kellett kipakolnunk, hogy bent jobban elférjünk. Természetesen nagyon jó lenne egy nagyobb terem, mert bizony időnként gondot jelent, hogy ilyen kicsi a terem befogadóképessége.

Írta, képek: Iván Gerda

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira