A szexualitás bizonyos szempontból tabu téma és bár nagy érdeklődés övezi, beszélni ritkán szoktunk róla. Talán ennek is köszönhető, hogy olykor igen extrém tévhitek látnak napvilágot vele kapcsolatban. Jelen cikkemben ezekből hoztam el néhányat.

Kothencz Edina pszichológus, meseterapeuta írása.  
  1. A Coca-cola használata szex utáni zuhanyként megakadályozza a terhességet.
    Elég őrült gondolat, igaz? Pedig ez a tévhit nem újkeletű, már az 1950-es években is jelen volt. Kutatók tesztelték a coca-cola spermiumölő képességét és bár az eredmények alapján elég hatékonynak bizonyult, mégsem javallott fogamzásgátlóként alkalmazni, hiszen a spermiumok rég árkon-bokron túl úsztak, mire megkezdenéd a coca-cola zuhanyt (Ivankovich, 2020).
  2. A férfiak többet gondolnak a szexre, mint a nők.
    Ez az állítás egy picit kakukktojás, hiszen a kutatások igen ambivalens eredményeket kaptak. Volt, ahol az állítás igazolódott, míg más esetben nem találtak lényegi különbséget a férfiak és a nők között. A kutatók arra is rámutattak, hogy a kérdés megválaszolását nehezíti, hogy a nők feltehetően vonakodnak beismerni szexuális gondolataikat a kettős mérce miatt (Fugére, 2017).
  3. A szexhez le kell kapcsolni a villanyt.
    Nos, ez az állítás sem igaz. Egy amerikai felmérés szerint a megkérdezettek 60%-a lámpafény mellett éli a nemi életét, és csak 40%-uk számolt be arról, hogy előtte leoltja a villanyt (Ivankovich, 2020).
  4. Egy nő nem eshet teherbe, amíg szoptatja a kisbabáját.
    A szoptatási időszak két fő hormonja a prolaktin és az oxitocin, melyek a tejtermelésért, illetve a tejelválasztásért felelnek, de hatnak más hormonok, pl. a GnRH működésére is, mely a menstruációhoz szükséges hormonok szabályozásában játszik fontos szerepet. A GnRH folyamatos felszabadulása ugyan valóban befagyaszthatja a reproduktív szervek működését, így közvetlenül a szülés után elmaradhat a menstruáció, azonban a szoptatás ritkulásával és a baba hozzátáplálásával a nő termékenysége helyreáll, így nem mondható bombabiztos fogamzásgátlónak. A biztonság érdekében maradj inkább a hagyományos módszereknél (Ivankovich, 2020).
  5. A férfiaknak több szexuális partnere van, mint a nőknek.
    Kutatások szerint a heteroszexuális férfiak életük során több szexuális partnerről számolnak be, mint a heteroszexuális nők. Az eredményt látva persze felmerülhet a kérdés, hogy ezt akkor mégis hogy? Nos, a kutatókat is érdekelte a válasz és a vizsgálatok arra jutottak, hogy a nők feltételezhetően lefelé, míg a férfiak felfelé becsülik partnereik számát, de születtek olyan eredmények is, ahol a nők, a férfiakhoz hasonlóan több partnerről számoltak be (Fugére, 2017).
-Hirdetés-

5+1. A sperma fehéríti a fogakat. Tény, hogy a cink és a kalcium hozzájárulnak a fogak egészségéhez és kutatások bizonyították, hogy az ondóban is megtalálhatók ezek az anyagok. Na de mielőtt az urak ötletet merítenének, egy kicsit számoljunk. Vizsgálatok szerint 100 ml ondó kb. 17 mg cinket és 30 mg kalciumot tartalmaz, a napi ajánlott bevitel ezekből nőknél 8 mg, míg férfiaknál 11 mg cink, illetve mindkét nemnél 1000 mg kalcium. Egy magömlés során egy férfi kb. 3-4 ml ondót termel, így a napi ellátáshoz megközelítőleg 16-22 ejakuláció lenne szükséges a cink, és 1111 ejakuláció a kalcium esetében. Szép teljesítmény, de talán érdemes más fogfehérítő módszer után nézni (Ivankovich, 2020).

 

Felhasznált irodalom:
Ivankovich, K. (2020). Sex Myths: Fact or Fiction? Psychology Today
Fugére, M., A. (2017). 4 Myths about Men and Sex. Psychology Today

Írta: Kothencz Edina pszichológus, meseterapeuta
Kiemelt kép: illusztráció / canva.com 

MEGOSZTÁS
Írta: vira