2023. szeptember 30-án az izsáki Sárfehér Néptánc Egyesület vidám hangulatú rendezvényen elevenítette fel a hagyományos szőlőszüret munkálatait.

Úgy száz évvel ezelőtt az izsákiak számára a Sárfehér szőlőfajta termesztése biztos megélhetést jelentett. Napjainkra azonban a gazdasági és technológiai változások miatt a hagyományos kézi művelésű szőlőtermelés háttérbe szorult. A különlegesnek számító eredet-védett Arany Sárfehér minőségi fajtabora és fajtapezsgője már gépi feldolgozású műveléssel készül.

-Hirdetés-

 

Az izsákiak számára a szőlőtermelés nemcsak munkát, hanem közösségteremtő lehetőséget jelentett. Különösen a szüret ünnepként való megélése adott alkalmat az örömre és a vidámságra. A szüreti felvonulások és szüreti bálok mellet maga a szőlőszedés is ünnepi hangulatban folyt.


Ennek a hagyománynak megőrzése és a legfiatalabb korosztály számára a megélhető élményként való bemutatása céljából, 2018-után, második alkalommal szervezte meg a Sárfehér Néptánc Egyesület a hagyományőrző szüretet. Sajnos a kézi-művelésű szőlőterületek drasztikus csökkenése miatt, csak kordonos művelésű szőlőterület volt a közelben. Sőt a klímaváltozás miatt a Sárfehér szüretelése nem októberben, hanem már szeptemberben kezdődött. Az ének és zeneszóval kísért kézi szőlőszedés mellett még egy kis lovaskocsikázásra is jutott idő.


A Vino étterem vén-diófás kerthelyiségében, a vendégfogadó pálinka és kemencében sült piros-szaftos és káposztás kalács fogyasztásával indult szőlőfeldolgozás. A darálás, a préselés (sutulás) és a mustkóstolás mellett számos élményben lehetett része a szüretre összegyűlt vendégseregnek. A gyerekek számára mesesarok, népi játékok, kézműves foglalkozások adtak elfoglaltságot. A felnőttek megkóstolhatták a Gedeon Birtok Kft. 2020-as évjáratú Arany Sárfehér borát, valamint a Royalsekt Zrt. NATARA nevű új pezsgőkollekcióját. A Vino éterem erre az alkalomra helyben, bográcsban készített marha- és birkapörkölttel várta a vendégeket.


A munka után jöhetett a táncmulatság. A Puha Andrea és Bőtős Barnabás vezette szüreti táncházban először a gyerekek, majd a felnőttek ropták a táncot, amelyhez a talpalávalót Pogrányi Miklós és Barátai húzták. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (43 db kép)
MEGOSZTÁS