Kiskőrösön, 2023. október 25-én tartották az októberi képviselő-testületi ülést 14 órai kezdettel, ahol közel 20 napirendi pontról tárgyaltak a képviselők, majd 17 órai kezdettel közmeghallgatást is tartottak a Városházán, ahol több fontos döntésről és a város gazdasági helyzetéről is beszámolt Domonyi László polgármester.
Kapcsolódó cikk
Visszakapcsolják a közvilágítást Kiskőrösön
Visszakapcsolják a közvilágítást Kiskőrösön
A tervek szerint decemberben megkezdődik a ledesítés Kiskőrösön –  tájékoztatott Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere október 25-én délután a közmeghallgatáson....

A képviselő-testületi ülés kezdetén Font Sándor országgyűlési képviselő tájékoztatott országos tevékenységéről. 

Kapcsolódó cikk
Font Sándor: „Az építkezés mindenben az ütemezés szerint halad”
Font Sándor: „Az építkezés mindenben az ütemezés szerint halad”
Kiskőrösön, e hónap 25-én tartották az októberi képviselő-testületi ülést 14 órai kezdettel, ahol közel 20 napirendi pontról tárgyaltak a képviselők,...
(b-j): Font Sándor képviselő, Szedmák Tamás alpolgármester, Domonyi László polgármester, dr. Turán Csaba jegyző
-Hirdetés-

A második napirendi pontban a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója, Dr. Szepesvári Szabolcs tartott tájékoztatót a járóbeteg szakellátás tapasztalatairól. Beszédében elmondta, hogy a halasi kórházat az elmúlt 6 évben jelentős fejlődési pályára sikerült állítani. Azon szerencsés kórházak közé tartoznak, akik nem az önfelszámoló útra léptek. Ezalatt az idő alatt közel 120 dolgozóval vannak többen. Mindez a kiskőrösi rendelőintézetet annyiban érinti, hogy sikerült megtartaniuk a környező településeken, hogy az ellátás ne szűküljön. Véleménye szerint mindenképpen üzenet értékű, hogy Kiskőrösön nem küzdenek humánerőforrás hiánnyal. Hozzátette, a gazdasági mutatót szinten tudták tartani, az ellátási számot minden egyes szakmában növelni tudták. Ennek ellenére mégis sok olyan visszajelzést kaptak, hogy nincs időpont. Ennek két oka lehet, elmondása szerint. Az egyik, hogy lényegesen magasabb betegszámot látnak el, míg a másik az, hogy sokan nem gondolkodnak előre. A gazdasági mutatón az látszik, hogy enyhe növekedés van, mely annak tudható be, hogy az előző évben átlagfinanszírozásban, míg idén február 1-jétől teljesítményfinanszírozással látják el működésüket. Abban a szerencsés helyzetben van a kiskunhalasi kórház, hogy a kormányzat pozitív hozzáállása kapcsán azok a teljesítések is kifizetésre kerültek áprilistól, amelynek eddig a teljesítményvolumen korlát gátat szabott. Ez éves szinten közel 600 millió forint, amellyel többet teljesít a kórház. Így tudnak magas színvonalú betegellátást biztosítani. Hangsúlyozta, hogy a támogatások és a magas szakmai színvonal nincs meg egymás nélkül. Majd kitért arra is, hogy milyen veszteségeket termel a kiskőrösi szakrendelő. Elmondta, hogy éves szinten 60 millió forintot csoportosítanak át ide a rendelőintézet fenntartására, mely összeg előreláthatóan csak növekedni fog. Majd arra kérte Kiskőrös lakosságát és a képviselőket, hogy támogassák őket abban, hogy fent tudják tartani változatlan szakmai szerkezettel a kiskőrösi rendelőintézetet.

Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató

Majd a 2023. évi költségvetés módosításáról és az önkormányzat, valamint a Polgármesteri Hivatal szervezeti és működési szabályzatának módosításáról is döntöttek.

Véleményezték és elfogadták a Kiskőrösi Óvodák munkatervét, melyet Csatlós Erzsébet intézményvezető készített el.

Ezt követően igazgatási szünet elrendeléséről döntöttek a kiskőrösi Polgármesteri Hivatalban 2023. december 27. – 2024. január 1-je között. A járási hivatal ebben az időszakban zárva lesz, így a Polgármesteri Hivatalban is megszüntetik erre az időszakra a munkavégzést, így energetikai megtakarítás is elérhető. Erről a lakosokat külön kiértesítik és tájékoztatják majd.

Három órán át tartott a képviselő-testületi ülés, mely közmeghallgatással folytatódott

A testületi ülésen elhangzott az is, hogy a Kőröskom Nonprofit Kft. kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, amelyben jelezte, hogy a megvalósítás alatt álló piacfejlesztés beruházáshoz az elnyert, rendelkezésre álló pályázati forrás nem nyújt elegendő fedezetet a pályázatban vállalt műszaki tartalom megvalósításához. A sikeres befejezéshez az árak emelkedése miatt várhatóan 80 millió Ft körüli saját erő szükséges még, amely önerőt a Kőröskom Nonprofit Kft. hitel felvételével tudná csak biztosítani. Emiatt kérték az önkormányzat, mint tulajdonos döntését és segítségét. Domonyi László polgármester hozzátette, hogy ez a téma minden bizottságnál komoly megbeszélést váltott ki, hiszen jelentős összegről van szó. Az említett beruházás jövőre lesz várható, melyet a későbbiekben még biztosan újratárgyalnak majd a költségvetési tervezés kapcsán.

Szavaztak a nemzetiségi önkormányzatok működési feltételeinek biztosítására kötött közigazgatási szerződések módosításáról és a Polgármesteri Hivatalhoz kapcsolódó önállóan működő költségvetési szervek pénzügyi-gazdasági feladatainak ellátásra kötött megállapodásának felülvizsgálatáról.

Döntöttek az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft., Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-be történő beolvadás tárgyában is, melynek határideje 2023. december 31. A polgármester hozzátette, hogy nagy változások várhatóak Magyarországon hulladékgazdálkodás terén, környezetvédelmi szempontból is.

De állást foglaltak eszközök és befejezetlen beruházások selejtezéséről is, illetve haszonbérleti szerződés megkötéséről és lakás bérbeadásokról is.

Voltak hiányzók is

Domonyi László polgármester a hamarosan megrendezésre kerülő programokat is ismertette, majd szót kért Szedmák Tamás alpolgármester, aki elmondta, hogy a város jelenkori történetének egyik legfontosabb időszakán vagyunk túl, a Petőfi 200 Emlékéven, melyet már 2019-ben elkezdtek megtervezni. Egy igazán színvonalas programtervet sikerült összeállítani és megvalósítani. Céljuk volt többek között az is, hogy minél nagyobb nyilvánosságot adjanak Kiskőrösnek, mely tervet siker koronázott, hiszen a március 15-i országos állami ünnepséget városunkban tartották.

Kapcsolódó cikk
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Kiskőrös Város 2022. március 15. napján nyitotta meg Petőfi Sándor költő szülővárosában lezajló megemlékezés mintegy másfél éves időtartamát. Az elmúlt...

Őt követte Pohankovics András képviselő, aki örömmel jelentette be, hogy a kiskőrösi önkéntes tűzoltók laktanyája megújult, ezért köszönetét fejezte ki a helyi vállalkozásoknak és a kiskőrösi lakosoknak, valamint az önkormányzatnak a támogatásért. Hozzátette, hogy hivatalosan is megalakult a Kiskőrösi Kosárlabda Egyesület. 

A hírt Filus Tibor képviselő is megerősítette, aki azt is elmondta, hogy a nyertes pályázatnak köszönhetően már meg is vásárolták a kosárlabda palánkokat. 

Kapcsolódó cikk
Sikeresen pályázott az Ültess Fát Mozgalom Egyesület: kosárlabdapálya lehet Kiskőrösön
Sikeresen pályázott az Ültess Fát Mozgalom Egyesület: kosárlabdapálya lehet Kiskőrösön
A TESCO-GLOBAL Zrt. az Effekteam Egyesület közreműködésével 13. alkalommal hirdette meg az „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatát, melynek célja...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (34 db kép)
MEGOSZTÁS