Néhány héttel ezelőtt elkezdték a kiskőrösi Sárkány József utcai lakópark járdafelújítását, mellyel a Kossuth Lajos és a Sárkány József utcai kereszteződés irányából haladnak a vasúti átjáró felé a Kőrösszolg Kft. munkatársai. A beruházással előreláthatólag még novemberben végeznek a szakemberek, melynek köszönhetően 185 méter hosszan készül el az új, térköves járda a Sárkány József utcától az Izsáki úti vasúti átjáróig.

Szedmák Tamás alpolgármester
-Hirdetés-

A fejlesztésről Szedmák Tamás alpolgármester nyilatkozott:

 „Néhány évvel ezelőtt határoztunk úgy, hogy itt, ezt a rendkívül rossz állapotban lévő járdát felszedjük. Azonban meg kellett várnunk az új vasútvonal kivitelezőit a gyalogos és kerékpáros vasúti átjáró kiépítésével – hiszen ebbe kell belecsatlakoztatni a most készülő új járdát – hogy láthassuk, hol lesz az a találkozási pont, ahol össze kell kötni ezt az önkormányzati fejlesztést az állami beruházással. Amint  elkészült az új vasúti átjáró, munkához is láttak a Kőrösszolg Kft. munkatársai, hogy megtervezzék, majd letérkövezzék a lakópark előtti járdaszakaszt, itt, ebben az igencsak látványos és megújuló környezetben. A lakók, és az erre közlekedők már nagyon várták, hogy a járdaszakasz elkészüljön, hiszen ez egy viszonylag forgalmas járda. Nagyon sokan haladnak el itt nap mint nap, sokan a külterületekről járnak be dolgozni, iskolába, óvodába, továbbá itt található a Wattay technikum tanműhelye is az Izsáki úti iparterületnél, melyet a diákok többnyire gyalogosan közelítenek meg.”

Jelenleg a gyalogos-átkelőhely körülötti aszfaltozott, töredezett járdafelületet bontják

Szedmák Tamás alpolgármester szerint nagy igény volt már az új járda megépítésére, hiszen 40-50 évvel ezelőtt egy nyárfasor került elültetésre a lakóházak előtt, melyek gyökerei jelentősen megemelték és károsították a korábbi járdalapokat, ezáltal balesetveszélyessé tették a közlekedést. Kiskőrös Város Önkormányzata egyetértésben a lakókkal határozott úgy, hogy felszedi a korábbi járdaszakaszt. A járdalapokat a Damjanich utcában megépült járdaszakasznál használták fel. Itt viszont azért döntöttek a térkövezés mellett, mert ez dukál jobban a leendő új kerékpársávhoz, melyet közvetlenül a járda mellett terveznek megépíteni a következő évben.

A leendő új kerékpársávot közvetlenül a járda mellett tervezik megépíteni a következő évben

A térkövezett járda felújítási munkálatai az elmúlt hetekben kezdődtek el. A munka harmadánál tartanak a szakemberek. Az alpolgármester szerint novemberre elkészülhet az érintett járdaszakasz a Sárkány József utcai zebrától egészen a vasúti átjáróig.

Novemberre elkészülhet a térkövezés 

Továbbá büszkén mesélte azt is, hogy a Sárkány József utcai társasházi terület rendezése sok éves múltra tekint vissza. 2014-2015 környékén egyeztettek először a lakosokkal a rendkívül elhanyagolt társasházi terület rendezése kapcsán. Első körben a csapadékvíz elvezető rendszer épült meg, majd sikerült a bejárót és a társasházak közötti behajtókat is letérkövezni.

Első ütemben a csapadékvíz elvezető rendszer épült meg
Majd a társasházak közötti behajtókat térkövezték le 

Mindez lakossági hozzájárulással és különböző civil alapból szerzett pályázati forrásokból, valamint Kiskőrös Város Önkormányzatának jelentős pénzügyi támogatásából valósulhatott meg. A járda megépítésével most befejező szakaszához érkezik a társasházi környezet rendezése, mely nagyszerű példája a városban az összefogásnak az önkormányzat, a lakosok és a civil szervezetek között, melyhez a lakástulajdonosok önerős beruházással, a műanyag nyílászárók lecserélésével, az épületek szigetelésével és újrafestésével járultak hozzá korábban.

A rendezett környezet megteremtéséhez a lakástulajdonosok önerős beruházással, a műanyag nyílászárók lecserélésével, az épületek szigetelésével és újrafestésével járultak hozzá, korábban
Összességében elmondható, hogy városképileg is jelentős fejlődésen ment keresztül az érintett terület, melynek füvesítése, parkosítása még szintén az idei évben elkészül.
Kapcsolódó cikk
Közösségi faültetés Kiskőrösön: új hársfasor az Izsáki úton
Közösségi faültetés Kiskőrösön: új hársfasor az Izsáki úton
A kiskőrösi Ültess Fát Mozgalom Egyesület egy sikeres pályázat keretében közösségi faültetést hajtott végre december 11-én a Sárkány József-Izsáki út...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS