A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Soltvadkerti Gazdakör Egyesület GAZDA ESTEK rendezvénysorozatot indított 2024-ben is, melynek második alkalmára február 13-án 17:30 órai kezdettel került sor a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtárban, ahol az elnök: Ritter Imre köszöntötte az érdeklődőket.  

Kapcsolódó cikk
VIDEÓ| Elindult a Gazda estek 2024 előadás-sorozat
VIDEÓ| Elindult a Gazda estek 2024 előadás-sorozat
A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Soltvadkerti Gazdakör Egyesület GAZDA ESTEK rendezvénysorozatot indított 2024-ben is, melynek első alkalmára február 6-án 17:30...
Ezúttal is elsősorban a szőlő és gyümölcstermelőket érintő növényvédelemről és tápanyag-utánpótlásról hallhattak információkat a résztvevők. Az előadóktól most is lehetett kérdezni. 
-Hirdetés-

A második gazdaest előadói voltak: Mérai Imre szaktanácsadó – BASF, Dr. Németh Krisztina tudományos főmunkatárs – MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutatóállomás, Gyekiczki Bernadett szaktanácsadó – Biocont, Weppert Sándor – WepiFrost. 

Elsősorban férfiak érdeklődtek a meghirdetett témák iránt

Mérai Imre szaktanácsadó (a videóban 0:30 perctől) a szőlőt érintő fő betegségek dominanciaviszonyairól beszélt a gazdáknak, mely problémákra termékeket is ajánlott. Előadása végén a hatékony kémiai változások jövőjéről is mesélt. De szóba kerültek meggyvédelmi technológiák is, illetve különböző kertészeti ajánlatok a 2024-es évre. 

Mérai Imre szaktanácsadó – BASF

Dr. Németh Krisztina tudományos főmunkatárs a megváltozott környezeti és piaci tényezőkhöz való alkalmazkodás új, innovatív szőlőfajtákkal témában tartott előadást (31. perctől). Kiemelte, hogy a megváltozott környezethez és időjáráshoz alkalmazkodni kell.  Ahogy már azt Mérai Imre is megemlítette, folyamatosan vonják ki a hatóanyagokat, azonban valamilyen módon gazdaságosan kellene termelni. A biotermesztésnél csak a minősítés és a termesztési érvekben veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, a társadalmi és gazdasági szempontokat nem igazán. Ennek jelentősége abban van, hogy egy térséget kellene annak a szőlőnek eltartani, olyan módon, hogy mindenki jól járjon az imént említett három tényezőt összegyúrva. 

Az előadásból kiemelt dia

Majd a megoldandó kihívásokról is beszélt és a fajtaválasztási szempontokra is tett javaslatokat, de kitért a nemesítési irányokra is. 

Előadása végén az egyes szőlőfajtákat is ismertette. 

Dr. Németh Krisztina tudományos főmunkatárs – MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutatóállomás

Gyekiczki Bernadett biológiai növényvédelem (1 óra 05 perctől) témakörben olyan készítményekről beszélt, melyek támogatják az ökológiai szemléletet. Előadása a Fenntartható és jövedelmező gyakorlatok a szőlő- és bodzatermesztésben címet kapta. Az idei év újdonságairól is mesélt, továbbá feromoncsapdákat is ajánlott a gazdák figyelmébe. 

Gyekiczki Bernadett szaktanácsadó – Biocont

Weppert Sándor a kálium szerepéről a növénykondícióban és a fagyvédelmi technológiákról tartott beszédet (1 óra 46 perctől) – gyümölcsösben, szőlősben – aki előadása kezdetén elmondta, hogy térségünkben már 10-11 szélgép üzemel. Előadásában vállalkozásukról is mesélt, illetve saját kísérleteit is ismertette a fagykárok kapcsán. Érdekességként megemlítette, hogy kertészmérnök létére külső szaktanácsadókat alkalmaz a területein, akik a legaktuálisabb növényvédelemmel és tápanyagutánpótlással kapcsolatos információkkal tudják segíteni munkáját.  

Kapcsolódó cikk
A WEPIFROST Fagyvédelmi Kft. által fejlesztett szélgép a tavaszi fagyok ellen nyújt védelmet
A WEPIFROST Fagyvédelmi Kft. által fejlesztett szélgép a tavaszi fagyok ellen nyújt védelmet
Az alföldi gyümölcstermesztőket a tavaszi fagyok mindig nagy kihívások elé állítják, szinte lehetetlen feladatnak tűnik a fagykárok kiküszöbölése. A 2021-ben...
Weppert Sándor – WepiFrost

A GAZDA ESTEK rendezvénysorozat következő időpontjai:

A Soltvadkerti Gazdakör Egyesület és meghívott előadóik, februárban minden kedden 17:30 órától várják az érdeklődőket az ingyenes előadásokra.  
MEGOSZTÁS
Írta: vira