Mint ahogyan az utóbbi hetekben már beszámoltunk róla, a kiskőrösi Kossuth Lajos – Sárkány József utca kereszteződésében lévő társasházak előtti területen az elmúlt hetekben új járdafelület épült, közel 200 méteres hosszúságban, amely immár összeköttetést biztosít az épülő vasútvonalon található vasúti átjárójáig már korábban megépített járda, illetve kerékpárút szakasszal a városközpont irányába.

-Hirdetés-

A körzet önkormányzati képviselője, Szedmák Tamás nemrégiben foglalta össze a közel 10 éves fejlesztési periódust, ami az érintett lakótelepi környezet fejlődése terén megtörtént. Az épületek homlokzati és energetikai megújulásával párhuzamosan, a háztömbök közötti korábban földes bejáróutakat lekövezték, és a csapadékvízelvezető rendszert is megépítették. Ezzel eltűnt a sártenger és a nyári poros terület ezen a lakóövezeten.

Kapcsolódó cikk
Újabb járdaszakasz újul meg Kiskőrösön
Újabb járdaszakasz újul meg Kiskőrösön
Néhány héttel ezelőtt elkezdték a kiskőrösi Sárkány József utcai lakópark járdafelújítását, mellyel a Kossuth Lajos és a Sárkány József utcai...

Az utak, járdák fejlesztése mellett, a házak zöldterületeinek megújítását is elkezdték az elmúlt években, így a Kossuth utcai nagy előkertes részre egy hársfasort ültettek, jelenleg a füvesítés előkészítése zajlik.

Kapcsolódó cikk
A lakosság kérésére kivágták a nyárfákat: megkezdődött a Kossuth Lajos utcai tereprendezés
A lakosság kérésére kivágták a nyárfákat: megkezdődött a Kossuth Lajos utcai tereprendezés
A Kossuth Lajos-Sárkány József utcák városképi szempontból is meghatározóvá váltak, hiszen nagy forgalmat bonyolítanak le: sokan haladnak ezen a szakaszon...

A városkép és a település megítélése szempontjából nagy jelentőséggel bír a Kossuth utcai lakópark előtti terület fejlesztése. Itt folyik a Budapest-Belgrád „kínai” vasútvonal fejlesztés keretében a vasúti átjáró átalakítása, melyhez igazodva kívánt az egyesület a vasúti átjárótól a Sárkány utcáig tartó mintegy 200 méteres szakaszon területrendezési munkálatokat, füvesítést, faültetést végrehajtani. Az egyesület által vásárolt gömbkőris fákkal tudták pótolni a Kossuth utcai vasúti átjáró közelében kiszáradt fákat.

Ba Irén és Filus Tibor

Az utóbbi évek zöldterület fejlesztési programjaiba kiskőrösi civil szervezetek is bekapcsolódtak, melyek szervezését az Ültess Fát Mozgalom segítette. Az Ültess Fát Mozgalom az utóbbi években több alkalommal is sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaira, melyben igen sok segítséget kapott a településen irodával rendelkező Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központtól.

A kiskőrösi Ültess Fát Mozgalom Egyesület sikeres pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kezelt Nemzeti Együttműködési Alaphoz zöld növényzet fejlesztő program megvalósítására. „A fejlődő Kiskőrösért program” keretében tudott az egyesület fákat elültetni a városban és területrendezési munkálatokat végrehajtani. Az egyesület sikeres NEAO-KP-1-2023/4-000238 kódszámú pályázatának köszönhetően tudott a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikumnál hársfákat elültetni, amivel az intézmény környezetét tovább szépítették. A városkép és a település megítélése szempontjából nagy jelentőséggel bír a Kossuth utcai lakópark előtti terület fejlesztése. Itt folyik a Budapest-Belgrád „kínai” vasútvonal fejlesztés keretében a vasúti átjáró átalakítása, melyhez igazodva kívánt az egyesület a vasúti átjárótól a Sárkány utcáig tartó mintegy 200 méteres szakaszon területrendezési munkálatokat, füvesítést, faültetést végrehajtani. Az egyesület által vásárolt gömbkőris fákkal tudták pótolni a Kossuth utcai vasúti átjáró közelében kiszáradt fákat. A munkálatok megtörténtek és ezen a területen március 2-án közösségi faültetés keretében az egyesület szakmai vezetőjének Ba Irénnek az irányításával magyar kőris fákat ültettek el az aktivisták. Az Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnöke Filus Tibor elmondta, hogy a faültetések nagymértékben hozzájárulnak az ökológia egyensúly fenntartásához, a természet és az ember egymás mellett éléséhez, valamint azon hosszú távú célkitűzésünkhöz, hogy Kiskőrös legyen az „Alföld legzöldebb városa”. Nemzetközi, országos, térségi és helyi szinten is kiemelt jelentőségű a Kiskőröst is érintő Budapest-Belgrád „kínai” vasútvonal megépítése, amely nyomvonala közvetlenül a Kossuth utcai társasházak mellett halad el.

Ilyen szempontból nagy jelentőséggel bírt, hogy a vasúti átjárótól a Sárkány utcáig tartó mintegy 200 méteres szakaszon milyen képet mutat a település. Itt az elhanyagolt, a városra és az országra nem jó képet festő Kossuth utcai szakaszon területrendezési munkálatokat, fásítást, valamint füvesítést, parkosítást hajtottak végre a sikeres pályázatnak köszönhetően. A fejlesztés közvetlen közelében 64 lakás található és mintegy 150-en élnek ott, akik mindennapjait teszi élhetőbbé a fejlesztés, ami egyben igazodik a kiemelt kormányzati beruházásnak számító vasútvonal megépítéséhez is.

A Kossuth utcai lakótelep előtti részen a faültetési és területrendezési munkálatokba bevonták a lakosságot is, kiemelt figyelmet szentelve a közösségi szerepvállalásnak, az értékteremtésnek és a zöld növényzet-fejlesztésének. Az egyesület, tevékenységével a környezettudatos életmódra való nevelésre is szeretné ráirányítani a figyelmet, ezzel is rávilágítva arra, hogy szépítsük környezetünket, óvjuk és ápoljuk azt.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (53 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira