Kiskőrösön több évtizedes hagyományra nyúlik vissza, hogy március 15-én, nemzeti ünnepünkön a képviselő-testület önkormányzati elismeréseket adományoz. Az átadó ünnepségre a Polgármesteri Hivatal Dísztermében került sor.  

 

-Hirdetés-

Luptákné Hanvay Mária 1958. október 21-én Miskolcon született egy nyolcgyermekes család első gyermekeként. Édesapja: Hanvay László Tivadar a Diósgyőri Gépgyárban diszpécserként dolgozott, édesanyja: Túrmezei Mária, háztartásbeliként nevelte a gyerekeket.

Egy nyolcgyermekes család első gyermekeként született

Iskoláit 1965-ben a miskolci Vörösmarty úti Általános Iskolában kezdte meg. 1966-tól a miskolci Egressy Béni Zeneiskolában tanult csellózni. 1973-tól 1977-ig a Herman Ottó Gimnázium diákja volt, itt érettségizett.

Eleinte zenei pályára készült. 1975-től a miskolci Konzervatórium, mai nevén a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium szakmai tagozatán folytatta cselló tanulmányait.

1978-ban azonban váratlan fordulatot vett az élete: felvették a Budapesti Evangélikus Teológiai Akadémiára, mai nevén Evangélikus Hittudományi Egyetemre, ahol öt éven át teológiai tanulmányokat folytatott. 1983-ban végzett.

Az egyetemi évek alatt ismerte meg férjét, Lupták Györgyöt, akivel 1982-ben kötött házasságot. Férjével együtt került Kiskőrösre lelkésznek 1983 szeptemberében. Itt kezdetben, mint gyülekezeti munkatárs szolgált, egészen 1987-ig. Sikeres lelkészvizsgája után Káldy Zoltán püspök lelkésszé avatta. Megválasztásától kezdve a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség másodlelkésze.

Férjével együtt került Kiskőrösre lelkésznek 1983 szeptemberében

Úgynevezett „egy gyülekezetes lelkész” volt, mert csak Kiskőrösön szolgált kerek 40 éven át, 1983-tól egészen nyugdíjba vonulásáig, 2023-ig. Igehirdetéseit mindig is az alapos felkészültség és Bibliaismeret jellemezte.

A mindennapi lelkészi szolgálat mellett sokat foglalkozott gyerekekkel. Hitoktatói munkát végzett Tabdiban és Kiskőrös három iskolájában. Koordinálta a vasárnapi gyermek Bibliaóra alkalmait. Ifjúsági munkát végzett, sok színdarabot tanított be hittanos tanítványainak. Hosszú ideig ő vezette a gyülekezeti nővérszolgálatot. Énekelt a gyülekezet vegyeskarában és a Gospel Sasok Énekegyüttesben. A Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegyében a gyülekezeti szeretetszolgálat felelőse volt több cikluson át.

Másodlelkészként példamutató munkatárs volt. Hűséges segítőtársa férjének, háziasszonyként és családanyaként pedig a biztos hátteret biztosította öt gyermekének: Sárának, Orsolyának, Gergelynek, Dórának és Györgynek. Nagymamaként is tettre kész bármikor igénylik gyermekei.

Az első női lelkész a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség több mint 300 éves történelmében, aki teljes lelkészi idejét városunkban töltötte.

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere adta át a díjat

Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrösért” díjat adományozott
Luptákné Hanvay Mária részére.

Kapcsolódó cikk
Átadták a városi kitüntető díjakat
Átadták a városi kitüntető díjakat
Kiskőrösön több évtizedes hagyományra nyúlik vissza, hogy március 15-én, nemzeti ünnepünkön a képviselő-testület önkormányzati elismeréseket adományoz az arra méltóknak. Az...

Szöveg: Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal
Fotók: Juhász D. Géza   

MEGOSZTÁS
Írta: vira