2024. április 27-én, a hagyományokat folytató XIV. Izsáki Tészta Majális ezúttal helyi kézműves és termelői vásárral is fogadta vendégeit.

TERMELŐI ÉS KÉZMŰVES PIAC

-Hirdetés-

A Vino étterem véndiófás kerthelyiségében a főzőverseny mellett ezúttal a helyi kézműves és termelői vállalkozók mutathatták be termékeiket. A portékák megismerésén túl természetesen vásárolhattak majálisra az idelátogató vendégek.

A CSAPATOK

A tésztamajális nem igazán főzőversenyről, hanem a rivalizálás mellett, a tésztaételek készítése során kialakuló bensőséges, családias hangulatú közös együttlétről szól. Ez alkalommal 16 csapat 20 féle ételt készített a rendezvény során. A családok, baráti társaságok alkotta csapatok szinte mindegyike valami egyedi megjelenéssel, különleges ételek készítésével járult hozzá az Izsáki Értéktárban is helyet kapott rendezvény sikeréhez.

Az egyik különlegesség a Fazekas Krisztián izsáki hagyományőrző vezette, Turul Katonai Hagyományőrző Egyesület képviselő Turul csapat, akik hagyományos öltözékben, egy valódi tábori konyhát rendeztek be. A készített ételük a katonai étrendből kimaradhatatlan krumplis tészta, alias Grenadírmars volt.

Turul csapat

Nagy figyelmet kapott Antal János hortobágyi Slambuca is, aminek a különlegessége az elkészítési módban rejlik. A pásztorember kunyhójában tárolható három összetevőből, – füstölt szalonna, krumpli és száraztészta – felhasználásával is lehet ízletes ételt készíteni, bár sok fáradsággal jár. Ugyanis az összetevőket nem elég csak megfőzni, hanem aranybarnára kell sütni, amihez a hagyomány szerint legalább harminckétszer kell megforgatni ahhoz, hogy a tészta, krumpli és szalonna egyenletesen piruljon meg, de a forgatás során az étel ne töredezzen szét.

Antal János hortobágyi Slambuca
AZ EREDMÉNY

A főzőversenyen készült ételeket háromtagú zsűri: Juhászné Cseri Ilona (Izsáki Házitészta Kft.), Mészárosné Nelli (Kézműveskenyér) és Szél István (Fehérasztal Lovagrend) értékelte. Az igazán különleges helyben készült ételeket most is nehéz volt rangsorolni. A dicséretek mellett az általános tanácsuk szerint, a hagyományosan készülő tarhonya és a lebbencs tésztát jobban meg kell pirítani!

Minden résztvevő csapat az Izsáki Házitészta Kft. ajándékcsomagot kapott, a Vino étterem által felajánlott díjazás eredményeként az első helyezett és a VÁNDORFAKANÁL őrzője a Pink Guines Csajok csapata lett, a tavalyi győztes soltszentimrei és a Digner család csapata előtt.

KÍSÉRŐPROGRAMOK

Az ételek készítésének ideje alatt a gyerekek Höss Anikó vezetésesével külön kreatív programokon vehettek részt.

Ebéd után Gulyás Lászkó vándor muzsikus, a régi világ hangszereinek meséivel, Dudás András harmonikaművész fülbemászó dallamokkal szórakoztatta a főzésben megfáradt csapatokat.

A közös táncolás sem maradt el

Az izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes legkisebb tagjainak bemutatója után, táncba invitálták a jelenlévőket.

A tésztamajálison elsőként mutatkoztak be új logóval a Vino Étterem saját borai: a könnyed testű, élénk savú, erőteljes íz- és illatvilágú Savignon Blanc és a kellemesen fanyar, sötét bíbor színű, száraz Cabernet Franc.

Az esti órákban a New Beatanrock Band és a Napos(abb) Oldal zenéjére folytatódott a bulizás…

…a tésztamajális jó hangulatáról a galériában szereplő képek tanúskodnak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)
MEGOSZTÁS