Március elején, a 3. számú választókerület lakossági fórumán jelentette be a hírt Domonyi László polgármester, hogy Horváth János képviselő visszavonul a közéletből, utódjaként pedig Barkóczi Lászlót indítják. Kiskőrös társadalmi és gazdasági életének jól ismert szereplője, számos kulturális és sportesemény lelkes támogatója adott interjút hírportálunknak, aki elsősorban vállalkozásáról és közéleti terveiről nyilatkozott hírportálunknak.

-Hirdetés-

 

Tősgyökeres kiskőrösiként milyen emlékek, élmények kötik a városhoz?

Testvéreimmel már gyermekkorunkban is nagyon aktívak voltunk, a sport határozta meg az életünket, erre épült minden. Majd ahogy cseperedtünk a helyi kiskőrösi egyesületben sportoltunk serdülő és ifi csapatban, illetve a környező településekre jártunk át futballozni. A katonaság megszakította ezt, így később Tabdin folytatódott focista pályafutásom, de az atlétika, és a futás is jól ment. Bárhogy is alakult, a sport mindig jelen volt az életemben. A kitartás és az erőnlét azon alapszik, hogy mennyi munkát teszünk bele. Nálam ezzel sosem volt gond, sőt talán többször inkább a sportba fektettem több energiát, mint a tanulásba. Általános iskolai tanulmányaimat Kiskőrösön végeztem, majd Kiskunfélegyházán tanultam gépészetet, amit végül Kiskőrösön fejeztem be. Azért választottam a lakatos ipari gépész szakmát, mert már egészen fiatalon közel állt hozzám a szerelés. A szakiskola elvégzése után az Agrikon Kft.-nél helyezkedtem el, megközelítőleg három évet dolgoztam ott lakatos karbantartóként. A fiatalokat mindig egy idős kolléga mellé osztották be, így rengeteg tapasztalatot tudtam szerezni. Majd a rendszerváltásnál itt is történtek változások, jelentős leépítések voltak, ekkor én is váltottam. Ezt követően nagyon sok helyen megfordultam, igazán változatos munkakörökben dolgoztam, azonban nem találtam a helyemet. Akkoriban fogalmazódott meg bennem, hogy saját vállalkozásba kezdek. A szüleim mezőgazdasággal is foglalkoztak, így egy időben én is gazdálkodtam. Ekkor alapítottam egy kis borászati egyéni vállalkozást, mely egy idő után sajnos ellehetetlenült. Azonban miután belecseppentem a vállalkozói szférába, már nem szerettem volna alkalmazott lenni, így arra gondoltam, hogy elkezdek azzal foglalkozni, amit tanultam. Nagyon picibe kezdtem, rögtön még nem is alakítottam vállalkozást, hanem a bátyám égisze alatt tevékenykedtem, majd átalakítottam a borászati üzemet lakatos ipari üzemmé. Kezdetben csak egymagam, majd néhány alkalmazottal dolgoztam. Aztán kinőttük az otthon kialakított üzemet, így béreltünk egyet az Izsáki úton, amit később meg is tudtunk vásárolni. Egy idő után azonban az egyéni vállalkozói forma sem bizonyult megfelelőnek, így kft-t alapítottam. Aztán ahogy nőtt a vállalkozás, úgy nőtt a mezőgazdaság is, melynek vezetését idővel a feleségem vette át. Mindeközben a BL-Metál-Kőrös Kft.-nél folyamatosan fejlesztettünk, minden megkeresett forrást visszaforgattunk. 2022-ben elnyertünk egy pályázatot, aminek köszönhetően az egész telephely energetikáját korszerűsíteni tudtuk. Lecseréltük a tetőt, megtörtént a falak szigetelése, a nyílászárók cseréje, a villamosenergia- és a fűtés teljes korszerűsítése, de még az irodákat is fel tudtuk újítani. Jelenleg 14 alkalmazottal dolgozunk. Fő profilunk a csarnoképítés a nyersanyagtól a befejezésig, szakterületünk pedig az acél megmunkálás, de generál munkákat is vállalunk, hiszen sok kiskőrösi vállalkozóval kapcsolatban állok: villany- és csőszerelőkkel, burkolókkal is.

Hova szeretné a céget fejleszteni? Mit vizionál maga előtt, mi lenne a cél?

Nagy változások felé tart a világ. Az iparnak is egyre nehezebb, ezért fent kell tartanunk további lehetőségeket is. Ha a csarnoképítés nagyon le fog apadni, akkor egy másik irányba is megpróbálunk elindulni. Legfontosabb célkitűzésünk a közeljövőre nézve, hogy építsünk egy száraztároló raktárat a nyers vasnak. Ugyanakkor nagyon jó lenne egy sörétezőgépet is beüzemelni, ami a munkáink minőségén tudna javítani, és szükség lenne egy festőműhelyre is. Szóval számtalan további tervünk van. Az idei év célkitűzése a lehetőségek keresése és a fiatalok beépítése lesz, hiszen ők már más szemléletben nőnek fel, informatikából is sokkal ügyesebbek. A mai új gépekhez nélkülözhetetlen az informatikai tudás. A fejlődés útja, hogy mindig haladni kell. Úgy próbálom a céget irányítani, hogy egyszer majd átadhassam a fiamnak, aki gépész technikusnak tanult.

Fontos a folyamatos tervezés, megújulás, fejlesztés?

Igen és talán ez is az oka annak, hogy nemcsak egy lábon állunk, hanem a mezőgazdaságban is tevékenykedünk.

Mindezek mellett jut még ideje a sportra is. Jelenleg mely közösségeknek tagja?

Aktívan már nem rúgom a bőrt, de mind a mai napig támogatom a kiskőrösi focicsapatokat. Jómagam aktívan jégkorongozok, így őket is támogatom. Saját BL-Metál tornát is rendeztem már felnőtt amatőröknek, de gyakran teniszezek is. Azért is vagyok ennyi aktív, mert különben üresnek érezném az életemet. Életformám a sport, így mindig jelen van az életemben, nem maradhat el. Számomra nagyon fontos a csapatsport, ez alapvetően megtanított egy életformára. Eltökélt szándékom, hogy ahol csak tudok segítsek a fiataloknak. Szívesen lennék úttörője annak, hogy a gyerekek többet sportoljanak.  

Kapcsolódó cikk
Tizenkettedik alkalommal találkoznak a Dutrások Kiskőrösön
Tizenkettedik alkalommal találkoznak a Dutrások Kiskőrösön
Barkóczi László 10 éve tagja már a Kiskőrösi Dutra Baráti Körnek, akik 2024. május 17-19. között tizenkettedik alkalommal rendezik meg...
Tehát a helyi sportéletben évek óta aktívan részt vesz. A közéletben is vállalt már szerepet?

Mint ahogy már említettem, a sport különösen közel áll a szívemhez, vállalkozásommal is támogatjuk a sportot. Jómagam szervezem a Szilveszter Kupát, azt is szeretném folytatni. 10 éve tagja vagyok a Dutrás közösségnek is. Sok barátom van közöttük, akikkel ezen a hétvégén rendezzük meg XII. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozónkat. Mindemellett gyakran veszünk részt a város rendezvényein, leginkább a főzőversenyeken. Ezek nagyszerű lehetőséget adnak a csapatépítésre is. Ha a városvezetésnek valamire szüksége volt, rám mindig számíthattak.

Többek között ezért is mondott igent Domonyi László polgármester felkérésére?

Igen. Abban bízom, hogy a sportéletért még többet tudnék tenni, ha a képviselő-testület tagja lehetnék. Jelöltként elsődleges célom az, hogy a 3. számú választókörzet lakosait jobban megismerjem.

Mit szeretne képviselni?

Domonyi László polgármester urat és a képviselő-testület tagjait, valamint számos kiskőrösi vállalkozót már jól ismerek, azonban ez egy teljesen új szerepkör lenne számomra. Úgy gondolom, hogy képviselőként még többet tudnék tenni a városért, a fiatalokért. Nagyon sok elképzelésem van azzal kapcsolatban, miként lehetne a fiatalokat több mozgásra inspirálni. Továbbá a 3. számú választókerületben élők problémáin szeretnék segíteni, mely egy viszonylag rendezett körzet: mindenhol van aszfaltút, nagyon kevés helyről hiányzik csak a járda és nem is biztos, hogy mindenhol szükséges – ez majd idővel kiderül –. Több fórumon is elhangzott már, hogy elkészültek a kerékpárút terveivel is a József Attila úton. Mindenképpen szorgalmazni fogom, hogy minél hamarabb megvalósuljon ez a beruházás.

Barkóczi László a 3. számú választókerület egyik képviselő-jelöltje Kiskőrösön

A vira.hu folyamatosan nyomon követi az idei EP és önkormányzati választások történéseit a Kiskőrösi Járás településein, ezért amennyiben foglalkoztatja a téma, tájékozódna az önkormányzati választási aktuális információiról, kattintson a híreknél található önkormányzati választás 2024 feliratú linkre!  

MEGOSZTÁS
Írta: vira