A Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat idén is megszervezte hagyományos, napközis német nyelvű gyermektáborát általános iskolás diákok (6-10 év) számára július első hetében (1-től 5-ig). Ezúttal a schatztruhen, azaz a kincsesláda adta a tábor tematikáját. Ebbe a képzeletbeli kincsesládába gyűjtötték az egy hét alatt megszerzett új német tudásukat a táborozók, ami énekeket, tánclépéseket, szavakat, és párbeszédeket is tartalmazott.    

Kincses Mihályné, Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta,hogy a német nyelvi napközis tábor anyagi hátterét a Bethlen Gábor Alap pályázata biztosította. Összesen 31 gyermek vett részt az egy hetes táborban, fele-fele arányban fiúk és lányok. Kincses Mihályné mellett Tüske Bernadett, Fábián Anita, Trepákné Kriskó Eszter, Kispál Kata, Dulai Csilla, Csengődi Edit és Berger Andrásné a kiskőrösi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa vett részt aktívan a tábor szervezésében és lebonyolításában.

-Hirdetés-

Hétfőn, a tábor első napján az ismerkedést követően sokat énekeltek, táncoltak és barkácsoltak a gyerekek, hogy a kincsesládáikat megtöltsék tárgyi emlékekkel is. Ebéd után egy lovastanyára látogattak, ahol a diákok sok állattal találkozhattak. A tanyára lovaskocsival mentek, ami különleges élmény volt a gyerekek számára.

A tábor második napja, kedd sem telt élmények nélkül. Reggeli után Hartára, egy kis Duna menti sváb faluba utaztak a táborozók, ahol szeretetteljes fogadtatásban részesültek. Kustár Rozália segítségével hűtőmágnest készítettek, egy szép kis madárkát, hartai motívumokkal. Ezt követően látogatást tettek a helyi tájházban, ahol Gröb Gyuláné mesélt sok érdekességet Harta történelméből. Az ebédet a Kisvendéglőben fogyasztották el, amit után rövid sétát tettek Farkasné Gombár Ildikó vezetésével a Dunánál. Hazafelé megálltak az akasztói Horgászparkban a Czobor család meghívására. Az eredeti tervben a fürdőzés is szerepelt, de az időjárás nem kedvezett a programnak, így azt el kellett halasztani. Azért hallhattak egy rövid előadást a halakról, és jégkrémmel vendégelték meg a gyerekeket.

Elérkezett a tábor harmadik napja is, amikor Kiskőrösön, a Hagyományok Házában játszottak és tanultak sok újdonságot németül a gyermekek. Memóriajátékokkal tanulták az állatok, virágok, gyümölcsök és zöldségek neveit, „renováltak” egy kartonból készült templomot, ismerkedtek az évszakokkal, szavakat egészítettek ki. Ez inkább egy tanulós nap volt, de persze csak játékosan, hiszen mégiscsak szünidő van. Vidám német dalokat tanultak, amikre tánclépéseket is tanultak.

Csütörtökön kincsvadászatot tartottak a német táborban. Az egyes állomásokon a csoportok játékos feladatokat oldottak meg. Az állomásokon a német nemzetiséghez tartozó tagok, valamint a környékben lakó németek segítették őket. Az ebédet is a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai készítették. Volt gyümölcsleves, sült krumpli, sült hús, rántott cukkini, tartármártás és saláta. A szervezők ezúton is köszönik a vendégeknek, hogy ilyen sokat segítettek és gondoskodtak a finom ebédről. Ebéd után a táborozók gyakoroltak a pénteki záróünnepségre, és természetesen a játék sem maradt el.

A német tábor utolsó napja készülődéssel telt, de közben azért volt játék és egyéb meglepetés is. Mindenki kipróbálhatta, hogyan büntették korábban a gyerekeket a kukoricán térdepeltetéssel. Közvetlenül az ünnepség előtt váratlanul egy rendőrautó gurult be a Hagyományok Háza udvarába, amibe be lehetett ülni, és rendőr felszerelésbe lehetett bújni.

A záró műsorra alkalomhoz illő ruhába öltöztek a kisiskolások, majd lassan megérkeztek a vendégek is, és elkezdődött az ünnepség. Volt tánc, rövid dialógusok, rövid jelenetek, mindez természetesen német nyelven. Végül a legnagyobb meglepetés következett, egy torta a csoport fotójával díszítve.

Képek: Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (114 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira