2025 év elején egymást érik a nemzetközi megmérettetések, hazai versenyek, borkóstolók és programok a Szentpéteri Borpince naptárában. A kiskőrösi családi pincészet három generáció tapasztalatát öleli fel, melyre a nemzetközileg elismert, szakavatott borbírák is felfigyeltek. Nemcsak a kunsági borvidék, hanem a magyar borászat jó hírét is öregbítik boraikkal és pezsgőikkel. A versenyeken elért eredményekről, borkóstolókról, programokról és a Chardonnay világbajnokság legjobb 10 Chardonnay bora és pezsgője közé választott tradicionális pezsgőjükről ifj. Szentpéteri Attila mesélt hírportálunknak.

– A hazai versenyek mellett nemzetközi megmérettetésekre is nevezitek boraitokat, pezsgőiteket, amik szép elismeréseket érnek el. Miért fontos számotokra, hogy megjelenjetek ezeken a versenyeken?

– Egyrészt nagyon fontos számunkra a visszajelzés, hogy lássuk azt, hol tartunk hazai és nemzetközi szinten. A vélemények, eredmények tükrében látjuk, hogy esetleg kell-e változtatni valamin, vagy jó az a stílus, amit mi kigondoltunk. A másik oldala pedig, hogyha nyer egy bor, azt jól lehet kommunikálni, biztosítja a fogyasztót a minőségről, könnyebb rá felépíteni egy marketinget, ami a mai világban nagyon fontos. Mondhatni: „a jó bornak is kell a cégér”. Most már próbálunk inkább olyan országokban indulni a borokkal, ahol esetleg el is tudjuk utána adni, ezáltal nyitva az exportpiac felé. Gondolok itt Németországra, Franciaországra, Angliára, ezek kiemelt célpontok számunkra. A nagy borversenyeken elért jó eredményeket figyelik a különböző nemzetközi kereskedők is, és hál’ Istennek volt már emiatt több megkeresésünk, ami sikeres üzletkötésben teljesedett ki. Például Skóciába is eljutottak a boraink, Angliában egy Michelin-csillagos étterembe provence-i stílusú prémium rosénk került fel az itallapra, de most Oroszországba exportálunk Irsaiból és Néró Roséból.

– A közelmúltban milyen versenyekre küldtetek mintát, és azok milyen eredménnyel szerepeltek?

– Az évek során nálunk nagyon fontos és kiemelt helyen szerepelnek a roséborok. Mivel a Kunsági borvidék a könnyű, friss, reduktív fehér és roséborok hazája, ezért nálunk is ezek kerülnek első helyre. Minden évben többféle rosét készítünk és ezeket szívesen küldjük versenyekre is.

Németországban, Berlinben évente kétszer rendezik meg a Berliner Wine Trophy-t. 2024-ben a téli versenyre (melynek 2025-ben lett eredménye) több, mint 7000 borminta érkezett a világ minden pontjáról. 150 bíráló bírált több napon keresztül, valamit többszöri kóstolással szigorú feltételek mellett. Szabályok szerint egyes kategóriákban csak a borok 30%-át lehet díjazni, ezzel értékesebbé téve a borversenyt. Ezen a versenyen aranyérmet kapott a Tradicionális Chardonnay pezsgő 2022, a Chardonnay Válogatás 2024, és a Néró rosé Válogatás 2024.

A Berliner Wine Trophy-n aranyérmet kapott a Tradicionális Chardonnay pezsgő 2022, a Chardonnay Válogatás 2024, és a Néró rosé Válogatás 2024

Majd következett Franciaországban a 2025-ös Vinalies Nemzetközi Borverseny, amit szintén a nagy versenyek közt tartanak számon. A francia versenyek sokkal szigorúbbak, ott tényleg csak profi, felkészített bírálók bírálhatnak. A Cannes-ban szervezett megmérettetésen 806 érmet osztottak ki, ebből 171 nagyarany, 603 aranyérem és 32 ezüstérem született. Ekkor pincészetünk egy újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis megszereztük az első nemzetközi NAGY Aranyérmünket. A Néró rosé Válogatás 2024 – NAGY Aranyérmet, a Kékfrankos rosé 2024 – Aranyérmet hozott haza.

A 2025-ös Vinalies Nemzetközi Borversenyen a Néró rosé Válogatás 2024 – NAGY Aranyérmet, a Kékfrankos rosé 2024 – Aranyérmet kapott

Ezután szintén Franciaországban a nemzetközi Chardonnay du Monde versenyen, ami a Chardonnay világbajnokságnak számít, 34 országból összesen 518 mintát bíráltak a szakavatottak ebben az évben. Itt csak chardonnay borokat bírálnak a világ minden tájáról, ami szintén egy nagyon szigorú verseny. Magyarországról összesen három érem született. Egy ezüst, és két arany, köztük a miénk. A Tradicionális Chardonnay 2022-es Brut pezsgőnk Aranyérmes lett, és bekerült a TOP10 legjobb Chardonnay közé két dél-afrikai, két spanyol, egy japán, egy svájci, és több francia mellett. Hatalmas elismerés a számunkra, hogy a mi kiskőrösi magyar Chardonnay pezsgőnk oda tudott kerülni a világ élvonalába.

A Tradicionális Chardonnay 2022-es Brut pezsgő Aranyérmes lett, és bekerült a TOP10 legjobb Chardonnay közé

Március 29-én Budapesten, a Corinthia Hotelben került megrendezésre a Winlovers Grand, ahol több mint 170 borászatnak, és gasztronómiai kiállítónak nyílt lehetősége több ezer lelkes vendéget kínálnia már ismert és újabb tételeikkel. Ezen a komoly szakmai eseményen mi is jelen voltunk kiállítóként.

Április elején 27. alkalommal rendezték meg a Kunsági Borversenyt, melynek idén is Kiskunhalas adott otthont. A szakemberekből álló zsűri tagjai több kategóriában értékelték a 219 nevezett bort és pezsgőt. Bírálóként elmondhatom, hogy a kunsági borászok egyre jobban fejlődnek, sok szép eredmény született, szinte már alig volt hibás bor a versenyen. A győztesek az országos versenyen képviselhetik majd a régiót. Nekünk ezen a versenyen 5 Ezüstérem, 7 Aranyérem, és 1 Nagy Aranyérem született. A Chardonnay pezsgőnk, amiről beszéltünk, itt is nagyaranyat kapott.

– Országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket ér el a Tradicionális Chardonnay 2022-es Brut pezsgőtök. Mi ennek a története?

– Egyre nagyobb divat a pezsgők, buborékos italok világa. A tradicionális pezsgőknél nagyon fontos, hogy minimum kétéves érlelést kapjanak, hogy kialakuljon az az elegáns ízvilág, ami ezekre jellemző. Nekem ez egy régi nagy szerelem, a buborékok, a pezsgő. Ebből írtam 2010-ben a szakdolgozatomat. Akkor már készült pár száz palack pezsgő sárfehérből, ez volt a diplomamunkám. Utána 10 év tapasztalatgyűjtés, utazgatás kezdődött a világban. Ennyi idő alatt sikerült összerakni mind elméletben, mind gyakorlatban is, hogy a technológia összeálljon és a 2020-as évjáratú tiszta chardonnay pezsgő volt az, ami elsőként forgalomba került ebben a szegmensben. Ezzel gyorsan magasra tettük a lécet, mert a 2020-as országos borverseny legjobb pezsgője lett. 2021-ben a chardonnay mellett már másik két fajta is helyet kapott a szortimentünkben. Egy cuvée pezsgő készült egyharmad rész chardonnay, rajnai rizling, és generosa fajtából. Ez akkoriban a VinAgora Nemzetközi Borversenyen megkapta a legjobb pezsgő címet. Úgyhogy 2022-ben is készítettünk Chardonnay pezsgőt, aminek az eredményeiről már beszéltem.
Minden házon belül készül, a pezsgősítés is itt történik, és kizárólag saját szőlőből dolgozunk. Ezekből az első évjáratokból 1-2 ezer palack készült. Az eredményeken és a buborékos italok növekvő népszerűségén felbuzdulva 2023-ban ugrottunk egy nagyot, és 13 ezer palack pezsgőt készítettünk.

A Szentpéteri Borpince Tradicionális Chardonnay pezsgőjének minden évjárata díjnyertes
– Látva a pezsgő úttörését, milyen terveitek vannak vele a jövőben?

– Elárulhatom, hogy most egy-két héten belül készítem el Néró roséból az első tradicionális pezsgőnket, úgyhogy újdonságként egy Néró rosés pezsgő is készül majd a következendő évek piacára. Ez is egy izgalmas dolog lesz.

– Már több vezetett borkóstolón vettetek részt az ország több pontján és ti is szerveztetek ilyen eseményeket, ahol bemutatásra kerültek boraitok, pezsgőitek. Miért fontos ez számotokra?

– Nagyon sok kóstolóra, fesztiválra, eseményre járunk, hogy népszerűsítsük, bemutassuk díjnyertes borainkat. Szerencsére egyre több helyről kapunk meghívást, és hozzánk a borházba is jönnek csoportok, baráti társaságok borkóstolóval egybekötött vacsorára, pincelátogatásra. Próbálunk előre meghirdetett borkóstolókat szervezni, mint például a hagyományos Márton-napi újborvacsoránk, amit legutóbb a La’Róna bisztró és borbárban rendeztünk.

Márton-napi újborvacsora a kiskőrösi La’Róna bisztró és borbárban

Tavaly év végén, december közepén első alkalommal szerveztünk sétáló borkóstolót a borházunkban. Ennek Ünnepi borséta volt a neve.
2025 április első hétvégéjén Villányban voltunk, ahol Günzer Tamástól és fiától, Rolandtól kaptunk meghívást egy közös Apa-Fia Derby Borkóstoló megtartására. Ez is egy sikeres, 10 tételes (+2 féle pezsgő) vacsorával egybekötött kóstoló volt, pincelátogatással. Elmondhatom, hogy egy nagyon jó szakmai és baráti kapcsolat alakult ki köztünk, már többször tartottunk Budapesten, Villányban és Kiskőrösön is közös kóstolókat.

Nagyon jó szakmai és baráti kapcsolat alakult ki a Szentpéteri és Günzer borász családok közt
– Európa szerte találkozhatunk a kiskőrösi Szentpéteri Borpince kunsági, fiatalos lendülettel bíró, könnyed, üde, gyümölcsös és magas minőségű nedűivel. Többek között Erdélyben is. 

– Igen. Erdélyben is egyre nagyobb az érdeklődés a magyar borok iránt, már ott is rendeznek komolyabb, nemzetközi borversenyeket amiken részt veszünk, valamint borkóstolót is tartottunk már ott. Legutóbb Kolozsváron édesapám édesanyámmal vett részt egy kétnapos borkóstolón, ami két különböző helyszínen volt megtartva, 50-60 fő jelenlétével. Május 9-én pedig én megyek Erdélybe borkóstolót tartani Lengyel Csaba, a székelyhídi Lengyel Pincészet 2000 meghívására. 

– Milyen tervekkel indultok neki az elkövetkezendő hónapoknak?

– Versenyek tekintetében amit kiemelnék, április 11-13-a között rendezik meg Budapesten a 26. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amin megmérettetjük borainkat, és bírálóként is részt veszek az eseményen. Ugyanekkor lesz a XVI. Duna-Tisza Közi Agrár Expo Kiskőrösön, ahova kitelepülünk, hogy az érdeklődők megkóstolhassák díjnyertes borainkat.

Április 25-én rendezik meg a több évtizedes múlttal rendelkező Kadarka Nemzetközi Borversenyt Kiskőrösön, ahol versenyzőként és bírálóként is jelen leszünk. Ez is fontos verseny számunkra, mivel nagypapám kadarka fajtával kezdte el a borászatot. A hagyományok ápolása miatt kiemelt szerepet kap nálunk a kadarka.

Szabadtéri programok, fesztiválok közül a május 16-18-a között megrendezésre kerülő kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválon is sok borunkat meg lehet majd kóstolni jó hangulatban, több pincészet részvételével. Ugyan így május 15-25-e között a Szegedi Borfesztiválon is megtalálható lesz a Szentpéteri Borpince pavilonja, ahol megkóstolhatják borainkat a látogatók.

A Szentpéteri Borpince finom, díjnyertes nedűkkel várja a rendezvényeken, fesztiválokon a kóstolni vágyókat
Kapcsolódó cikk
ifj. Szentpéteri Attila: „Van potenciál a Kunsági borvidékben”
ifj. Szentpéteri Attila: „Van potenciál a Kunsági borvidékben”
A Magyar Bor Akadémia 2024. decemberében sajtótájékoztató keretében hirdette ki a 2024-es év bortermelőjét, aki Liptai Zsolt lett, a Pannonhalmi...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS