A kiskőrösi óvodák III.Kék Föld Projektje keretében tegnap az Egészségfejlesztési Iroda épületében Havasiné Bánfi Ibolya életmód-tanácsadó előadását hallhattuk arról, hogy a szülők hogyan érhetik el azt, hogy egészséges finomságokkal táplálják gyermekeiket.

Elsőként azzal kezdte, hogy csak az a szülő tud adni magából, aki valamilyen módon fel tud töltekezni és megfelelő egészségi (fizikai és lelki) állapotban van. Hiszen ha a szülő jól van, akkor jól van a családja is, tehát fontos, hogy mindenki „rendbe tegye magát”, hogy adni tudjon a családjának. Tehát nagyon fontos az életmód!
A regenerálódáshoz fontos, hogy mindenki megtalálja azt, ami őt kikapcsolja és feltölti: ez lehet egy hosszú séta a természetben, bármilyen sport, zenehallgatás, meditálás vagy egy masszázs… Amikor pedig sikerül elérni a kiegyensúlyozottság állapotát, jöhet a család!

-Hirdetés-

A folytatásban a genetikáról ejtett pár szót. Elmondta, csak azért, mert egy családban generációról-generációra megfigyelhető a túlsúlyos állapot, nem törvényszerű, hogy ebbe beletörődjenek és elfogadják, hiszen: „A genetika megtölti a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt!”. Tehát az, hogy mennyire vagyunk túlsúlyosak, az elsősorban az életmódunktól függ: az étkezéstől, a mozgástól stb…. ami mindenkire igaz! Felnőttekre és gyerekekre egyaránt. Beszélt a 2 féle génekről: a diktátor génekről (amelyek meghatározzák a szemünk színét, a magasságunkat stb) amelyekkel tulajdonképpen nem tudunk mit kezdeni és az úgynevezett kis „bizottságokról” (ezektől függ például, hogy milyen betegségek alakulhatnak ki bennünk), amelyekre az életmódunk van hatással, főként a táplálkozásunk.

Beszélt a gasztropszichológusokról, akiknek az a munkája, hogy kitalálják, az üzletek polcain lévő árukat hogyan tudják csábítóvá tenni (az áruk színével, helyével és az üzletben szóló zenével például) az „ártatlan” vásárlók számára. Ebbe beletartoznak a tévés reklámok is, amelyek – főleg amiket a mesék szünetében adnak – célja a gyerekekre hatást gyakorolni. Ez üzlet és ők tudják, hogy tulajdonképpen a gyerekek a „vevők”, a szülők pedig ugye mindent szeretnének megadni nekik…

Beszélt arról is, hogy ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, akkor bizony-bizony a felhasználatlan, felesleges cukrot az inzulin a zsírban fogja raktározni. Ez a „raktár” viszont így egyre nagyobbá válik és egyre nagyobb lesz a testen az a súlyfelesleg, amit majd le kell dolgozni…

A cukor a szervezet egyik legnagyobb ellensége, hiszen nem csak súlyfelesleget, de különböző betegségek kialakulását is előmozdítja.

Szó esett arról,hogy ha a gyerek beteg, akkor milyen ételeket tilos adni nekik és miért. Elmondta, mivel tudjuk helyettesíteni a liszteket, cukrokat és tejtermékeket (hiszen ez utóbbiak is sokkolóan hatnak az ember hormonrendszerére – szerk.) és persze arról, hogy az ezek elkerülésére való ösztönzést milyen kutatási eredményekre alapozzák.

Ezen kívül beszélt a kismamákról, a sportolásról és arról, hogy melyek azok a legfontosabb táplálékok, amelyekre egy gyermek szervezetének (is) szüksége van.

Hallhattunk egészséges nassolnivalókról és azok receptjeiről, néhányat pedig a helyszínen el is készített nekünk Ibolya.

Az előadás érthető és tartalmas volt, rengeteg praktikát megtanultunk, az édességek pedig bőségesek és ízesek voltak!

Köszönjük Ibolyának, hogy itt volt! Hogy mikor jön legközelebb, arról hamarosan tájékozódhatnak a Vira Magazin oldalán!

MEGOSZTÁS