A költészet mindenkié!-felolvasó délután Kiskőrösön

A kulturális programokat, de főként a költészetet kedvelők egy felolvasó délutánon vehettek részt, július 14-én, pénteken. A késő délutáni esemény helyszínéül a Kávéház a három útkaparóhoz és a Fröccs, kiskőrös egyedi, kulturálisan gazdag szórakozóhelye szolgált. A programot Békés Barbara, a Sorsfordító Szolgáltató Központ szociális munkása szervezte és bonyolította le, az intézmény támogatásával.

-Hirdetés-

A jelenlévők nem csak egy irodalmi hangvételű rendezvény részesei voltak, hiszen egy társadalmi akcióba, egy társadalmi érzékenyítésbe is becsatlakoztak. Az érzékenyítés eszközeként a költészetet, különböző verseket használtak fel, mely által rálátást adtak arra a közös munkára és együttműködésre, mely a szociális ellátásokat igénybe vevők, illetve a civil emberek között jöhet, valamint jött is létre. Hiszen erre az eseményre sem került volna sor, ha nem vállalja a felolvasást a szociális gondozónő, a szenvedélybeteg, a pénzügyi előadó, a fogyatékossággal élő, a terápiás segítő, a nyugdíjas és a szociális munkás. A szociális szakma egyik fontos feladata az érzékenyítés is, hogy rámutasson arra, hogy az ellátást igénybe vevők is hasznos tagjai a társadalomnak, maradandót és értékeset tudnak alkotni, ugyanakkor egy elfogadó, toleráns és nyitott társadalmi beállítódást teremtsen meg, ezáltal is csökkentve a társadalmi előítéleteket.

A költeményeket a Kisteleki Költői Klub tagjai, pontosabban Jenei Norbert, Trombitásné Morvai Teréz, Gera Szilvia, Vass Teréz, művész nevén Ylen Morisot, Müller Anikó és Széllné Prágai Tünde biztosították, akik személyesen is jelen voltak a programon, az első sorokból kísérhették figyelemmel, hogy miként hangzanak el verseik felolvasva. Elmondásuk szerint „kegyetlen”, de egyben megható érzés volt, amikor megelevenedtek a színpadon a papírra vetett – rímbe szedett gondolatok olyan emberek szájából, akik ismeretlenek számukra.

A felolvasás végén egy kerekasztal beszélgetés keretében válaszoltak a költők kérdéseinkre. Elmondták többek között azt is, hogy a versek írása rapszódikus, hiszen vannak időszakok, amikor a nap bármelyik percében ihletet kapnak és verset faragnak, ugyanakkor előfordul az is, hogy egyszerűen „nem jön az ihlet”. A felolvasók is feltehették kérdéseiket, így került megválaszolásra a központozás hiánya, mely használatával a költők lehetőséget adnak a felolvasóknak, hogy még jobban magukénak érezhessék a verseket, saját értelmezésben, hangsúlyozással felolvasva, úgymond szabadságot adva ezzel az olvasóknak. Útravalóul pedig elénekelték nekünk Petőfi Sándor Füstbement terv című versét, és arra kérték a közönséget, a felolvasókat, hogy olvassanak minél több verset, hiszen ez által is formálhatják érzelmi életüket, empátiájukat, a költészet pedig segít megérteni az emberi, társadalmi problémákat, ugyanakkor lehetőséget teremt a kreativitás fejlesztésére is.

A verseket felolvasták: Opauszki Fanni, Hachbold Nóra, Fazakas Irén, Csvila Tamásné, Szabadszállási Jánosné, Szenta Veronika, Szabó Béláné, Matuszka Béláné, Dobi Erika, Opauszki László, Polereczki György, Dormán Viktor és Mátyus Imre.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS