A Táplálkozással az egészségért klub szeptemberi alkalmának vendége Kertész Róbert vegán ironman volt. Az előadás a kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda társszervezésében és támogatásával valósult meg az Egészségfejlesztési Irodában.

-Hirdetés-

Az ironman verseny 3,8km úszásból, 180km kerékpározásból és 42,2km futásból tevődik össze. Ezen emberpróbáló kihívást háromszor vállalta előadónk.Hogyan él és táplálkozik a vegán élsportoló?
Reggel 5kor ébred, napját 3-4dl vízzel, majd 3-4dl zöldturmixszal kezdi. 6.00-7.30-ig edz, napközben dolgozik, heti 2alkalommal este 6tól is edz, sőt időnként hétvégén is.

A sportolóknak jobb az anyagcseréjük, így számukra kevesebb táplálék is elegendő. Reggelire gyümölcsöt (50%), gabonaféléket (40%) és pirított olajos magvakat (10%) fogyaszt. Ebédje 50%-ban tartalmaz zöldséget, 40%-ban gabonaféléket és 10%-ban olajos magvakat tartalmaz. Vacsorája lehetőleg láthatatlan.
Miért lett vegyes étrenden élő sportolóból vegán sportoló?
Az orvosok jelentős része ma betegség esetén javasolja a húsok, a tojás, a tej és a sajtfélék elhagyását, ugyanis ezek hozzájárulnak a kórokozók szaporodásához, lassabb gyógyulást eredményezve. (A szív- és érrendszeri betegségek felének okozója az állati fehérjékben dús étrend.) Róbert számára érthetetlen, miért csak betegség esetén kapjuk e tanácsokat, miért nem igyekszünk egészségünket a megfelelő táplálkozással őrizni.

Az ember az egyetlen faj, mely felnövekedve is tejet fogyaszt, ráadásul más emlősfaj tejét. Dr. A. M. Trash szerint a tej egyike azon „tradícióknak, amelyek olyan mélyen beleivódtak a társadalom tudatába, hogy felülvizsgálatuk közel azonos a szentségtöréssel.”

A tojásfogyasztás során figyeljük meg a külső héjon található számot. Amennyiben 3-assal kezdődik, úgy az a tojás sose látott napfényt… A 2-es szám mélyalmos tojást jelöl, mely jó körülményekre utal. 1-es számot nem fogunk látni üzleteinkben, az a kapuinkon belül nevelt tyúkok tojásait jelölné.
Az emberiség egyik legnagyobb problémája ma, hogy kukoricánk, búzánk és szójánk nagy részét feletetjük az állatainkkal. Egy hektár földterületen meg lehet termelni 330 000 kg sárgarépát, 450 000 kg burgonyát, 550 000 kg paradicsomot, de csupán 300 kg húst lehet előteremteni rajta!!!!

Sok ártalmas összetevőt beviszünk szervezetünkbe, majd betegségeinket próbáljuk gyógyszerekkel gyógyítani. Az orvostudomány mai állása szerint, ha 3 gyógyszerrel nem tud a páciens meggyógyulni, nem szabad emelni a gyógyszerszámot, mert akkor nem a megfelelő kiváltó okot kezeljük vele.

Sokkal inkább javasolt az életmódváltás: a sejtjeinket védő, húsmentes táplálkozás, a sok mozgás. Ezen felül, ha indokolt, vitaminszükségletünket pótolhatjuk flavonoidokkal.
Az előadás végén a Hetednapi Adventista Egyház kiskőrösi tagjai vegetáriánus és vegán szendvicsekkel kínálták a hallgatóságot. Képek és receptek a facebook Táplálkozással az egészségért csoportjában.

Október 12-én 17.00-tól Lénárt Gitta Élő ételekkel az egészségünkért előadásra várják az érdeklődőket.

K.N.

MEGOSZTÁS